Birçok başlıkta kontrol yetkinliği şart
Tekstil giyim ve spor giyim markası olan Bilcee ve Macron Türkiye’nin 1989 yılından bu yana üretim yapan ve kendi markasını üreten bir şirket olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Bilcee Bilgi Teknolojileri Müdürü Serkan Yücesan, fabrika alanında üretim verimliliği adına, şirket yönetiminin kararıyla yaklaşık 2 yıldır dijital dönüşüm sürecinde olduklarını belirtti.
İlk adım ERP olurken, şirkette üretim anlık ihtiyaç listesine ve nokta atışı maliyet çalışmaları ile yola çıkıldığı bilgisini veren Serkan Yücesan, “Bu da hem verimlilik hem harcamalar ve maliyet anlamında oldukça katma değerli bir yapıyı ortaya koydu” dedi. Üretim bandında süreç takibi adına atılan adımlara da değinen Serkan Yücesan, “Dijital dönüşümü kullanmayan tekstil sektörünün tamamında bu problem var” eleştirisini yaptı ve ekledi: “Bunlarla alakalı da dijital dönüşümde verimlilik süreçleri başladı.”
Personel verimliliği ile ilgili çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Yücesan, bunu diğer üretim bantlarında da kullanmak için toplantılarda görüşmeler yaptıkları bilgisini verdi ve “Üretim için çok önemli bir nokta verimlilik” diyerek, bunu daha ne kadar otomatize edebileceklerine odaklandıklarını vurguladı. “Bu nedenle önümüzdeki süreç bizim için önemli. Üretim bandını genişletebilecek çalışmalar yapacağız. Çünkü ihracat yapmak bambaşka bir şey” diyen Yücesan, şöyle devam etti:
“Tekstil tarafında geleneksel konfeksiyonculuk mantığı vardır. Bunun dışına çıkmak, biraz daha kurumsal hale gelmek gerek. Bunun için yapılacak şey, dijital dönüşüm tarafında BT yatırımı. Bunun için de kökten yatırım lazım. Bizde yerli üreticiye destek konusu önemli. Yerli bir ürünle görüşmeleri sonuçlandırmak üzereyiz. Mevcutta kullandığımız yine yerli bir muhasebe programı üretim ağırlıklıydı. Şu anda uçtan uca kullanıyoruz. Kumaşın girmesinden ‘nihai ürün’ dediğimiz kumaşın çıkışına kadar tüm süreci hem muhasebe hem üretim hem perakende hem toptan satış alanında tek program üzerinden götürüyoruz. Otomasyon tarafı ile ilgili proje, ERP oturduktan sonra başlayacak. Ama ilk ERP ve otomasyon görüşmelerinde verimlilik ölçmek için entegrasyon çözümlerini konuştuk. İlgili şirket birçok konuda bize yardımcı olacaklarını ve ilgili otomasyonu ele alacaklarını. Çünkü SQL veritabanını kullanıyor ve biz de veritabanı konuşturacağız. BT departmanının, şirketteki lokomotif departman olması gerekiyor. Herkesin kendi içerisinde kullandığı bir ERP söz konusu. Kurumun kültürünü buna iyi uyarlamak gerek. Bunun haricinde, şirket içerisinde herkesin uğraştığı bir regülasyon süreci var. Şirket içerisinde daha standart hale gelmemiz, toptan alışlarda e-ticaret mantığı ile çalışmamız gerekiyor. Daha iyi analizle daha doğru kararlar vermek adına tek pencereden bunları görüyor olmamız lazım. Planlardan bir tanesi toptan satışta e-ticarete geçmek. Müşterilere bir e-ticaret paneli açıp tüm alışlarını, carilerini, kendi kredi limitlerini tek platformdan kullandırıp, buna göre bir satış kanalı yaratmak yönünde projemiz var. Üretim bandında üretim arttıkça fason üretime başladık ve bunun takibini yapmamız zor oluyor. Veri analizi yapmak için belirli kriterleri takip ediyoruz ve kalite kontrolün fason takipli verisi alınıp haftalık olarak veriler giriliyor, hangi konularda ne hatalar çıktığının analizi yapılıyor. Perakendeye açılma sürecimiz var. Giyilebilir teknolojiye geçeceğiz ve büyük bir Ar-Ge hazırlığı yapılıyor. Üretim tarafındaki anlık maliyet ve stok takibi çok önemli. Çünkü kullandığımız kumaşların değeri bir takım elbise kumaşından çok farklı ve çeşitli. Bunların anlık stokları çok önemli. Bunun için bir platform yaptık. Planlama departmanı anlık olarak çalışan bir sistemle hangi kalite kumaştan ne kadar stok var, ilgili üretim planlamasında hangi süreçte gibi verileri anlık olarak görüyor. Üretim sektörü çok farklı. Bayi sistemini, pazarlama-satış bölümlerini yönetmeniz lazım. Lojistik tarafı ayrı bir konu. Dijital dönüşümün temelinde hepsi var.”