Birden fazla noktadan hizmet alımı yaygınlaşıyor
Radore Veri Merkezi Kurucu Genel Müdürü Sadi Abalı.
Bulut bilişim, birçok farklı alanda çalışan işletme ya da girişimcinin teknolojiye erişiminde fırsat eşitliği sağlıyor. Bu sayede yatırım farkı nedeniyle büyük şirketler ile küçük şirketler arasında oluşan teknoloji uçurumu da ortadan kalkıyor. Çünkü bulut bilişim, nasıl ki günümüzde bir elektrik hizmeti alma süreci, altyapısı tamamen kurulu olduğu için yalnızca makinenin düğmesini çevirmekle başlıyorsa, bulut bilişim de BT hizmetlerinin benzer sadelikte alınmasına olanak tanıyor.
Daha önceleri BT birimleri tarafından kurulan sistemlerde yürütülen maliyetli ve operasyonel olarak karmaşık süreçler, bulut üzerinden hizmet olarak sunulabiliyor. Radore Veri Merkezi Kurucu Genel Müdürü Sadi Abalı’nın verdiği bilgilere göre, bulut bilişimin doğrudan faydalarına bakıldığında ilk sırada, ülkemizdeki şirketlerin de ilgi göstermesini sağlayan maliyet avantajı geliyor.
Son zamanlarda özellikle büyük ölçekli şirketlerin genel ya da özel buluta yatırımlarını sürdürdüğünü belirten Sadi Abalı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bunun bir sonucu olarak 2019 yılında birden fazla bulut hizmet sağlayıcı tercih eden şirketin sayısı artacağını öngörüyoruz. Zira değişen ihtiyaçlara göre kullanılacak veri merkezi ve hizmet alma gereksinimi artıyor. Radore olarak biz de işletmelerin ister kendi bünyelerinde kurdukları bulutta isterlerse başka bir bulut servis sağlayıcıdan aldıkları hizmette çeşitli çözümler sunuyoruz. İşletmeler hem Radore’de verilerini tutarken bir başka kaynaktaki verilerini de aynı operasyon hızında yönetebiliyor, işleyebiliyor ya da yedekleyebiliyorlar.Bu sayede uygun verinin doğru yerde tutulması için tercih yaparak dağıtık bir yapı tercih eden işletmelerin hibrit bulut ihtiyacı Radore ile karşılanıyor.
Günümüzün hızla artan ihtiyaçlarına cevap verebilen modern veri merkezleri, her yerden erişilebilir, esnek, ölçeklenebilir, hesaplı ve pratik bulut çözümleri sunuyor. Yüksek ilk yatırım maliyetleri ve sürekli bakım gerektiren veri merkezi inşası yerine, bulut bilişimin fırsatlarını değerlendirmek gerekiyor. Böylece işletmeler, hiçbir satın alma maliyetine katlanmadan, günlük olarak veri merkezi izleme ve bakımıyla ilgilenmek yerine, işlerin nasıl daha iyi yapılabileceğine ve inovasyona odaklanabiliyorlar. Radore olarak bulutun kendisini barındıran yerel bir veri merkezi olmamızdan dolayı bulut bilişimin standart özelliklerinin yanında Radore’den bulut hizmeti alan kullanıcılar için, verilerinin güvenliğinden emin olmak, yedeklerinin nerede durduğunu bilmek, altyapıyı kendi gözleriyle inceleyebilmek ve destek ihtiyacında teknik profesyonellere ulaşabilmek gibi başka avantajlar da sunuyoruz.
2018 yılında bulut üzerinde çalışan hizmetlerin kullanımındaki artışın katlanarak sürmesi, depolama ihtiyacının artması, IoT ve makine öğrenimi adaptasyonunun yaygınlaşması bekleniyor.”
Bulut hizmetlerindeki son eğilimler
– Hizmet olarak yazılım (SaaS), altyapı ve platform harcamaları artacak. Bulutun sadeliği ve yüksek performans sunması işletmelere cazip gelecek.
– Veri merkezlerinde sunulan depolama kapasitesi artacak. Yapılan araştırmalara göre, dünya çapında toplam depolama kapasitesinin 1,1 ZB olması bekleniyor. Bu rakam 2017 yılının tam iki katı.
– Nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zekâ (AI) gerçek zamanlı veri ve bulut bilişim kullanımını tetikleyecek. Yeni yılda anında 40 dilde çeviri yapan kulaklıklar, hizmet sektöründe yaygınlaşan robotlar hayatımıza girecek.
– Daha fazla içerik dağıtım ağı kullanılacak. Erişilebilirlik ve yüksek performans için CDN hizmetlerinin kullanımı yayınlaşacak.
– Makine öğrenimi yaygınlaşmaya devam edecek. IDC verilerine göre, 2021 yılında kurumsal ticari uygulamaların yüzde 75’inin arkasında yüksek performans ihtiyacı duyan makine öğrenimi yer alacak.