Bireyler çalışır ekipler kazanır
Hayatınızda kaç farklı takımın üyesi olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Hangi takımda hangi aşamada olduğunuzu? Eğitim psikoloğu Bruce Tuckman, 1965 yılında takım olma yolundaki dört aşamayı tanımlamış.
Yeni bir takım kurulduğunda üyeler henüz birbirini tanımıyordur, çok az fikir birliği vardır. Bu aşama “Forming” aşamasıdır. Bireysel roller ve sorumluluklar açık ve net değildir. Bu nedenle üyeler tüm soruların cevaplarını lidere sorarak bulabilirler. Üyelerin birbirlerini ve lideri tanıdığı bir aşamadır. Bir üye, hem diğer üyelerin, hem liderin toleranslarını tespit için bazı sınırları zorlayabilir. İyi bir lider ile bu aşama çok uzun sürmeden bir sonraki aşamaya geçilebilir.
Liderin yoğun çabası ve yönlendirmeleri ile hedefler zamanla netleşir ve takım üyeleri arasında fikir birlikleri oluşmaya başlar. Takım “Storming” adı verilen ikinci aşamaya geçmiştir. Roller ve sorumluluklar biraz daha açıktır. Ancak bu yeni dönemde fikir birlikleri kadar, fikir ayrılıkları da çoktur. Birliktelikten çok, farklılık ön plandadır. Grup içinde kararlar kolay kolay alınamaz. Liderin bu dönemdeki en önemli rolü, takım üyelerini bir önceki adımda tanımladığı hedefe yönlendirmek olmalıdır.
Storming aşaması geçildikten sonra artık grubun hedefleri, bireylerin rolleri ve sorumlulukları çok nettir ve dengeler oluşmuş, kabul edilmiş ve içselleştirilmiştir. Bu aşama ilişkilerin normalleştiği ve hedeflerin öncelik ve önem kazandığı “Norming” aşamasıdır.
“Performing” aşamasında ise artık grubu takım olarak adlandırabiliriz. Bireyler, ortak bir vizyona sahiptir ve hedefe ulaşmak için ne yapılması gerektiğini çok iyi bilir. Artık lider olmasa bile takım amaçlara ulaşmak için yeterli bilgiye sahiptir. Amaca ulaşırken işin büyük bir kısmı bu aşamada yapılacağı için ilk üç aşamanın en sancısız ve hızlı bir şekilde geçilmesi takım ruhunun erken dönemde oluşmasını sağlayacağı için önemlidir. Çünkü günümüz dünyası bireylerin çalıştığı ancak ekiplerin kazandığı bir dünya. Kazananlardan olmanız dileğiyle!