Bireysel cihazların ötesinde kurumsallık
Kurumlar en fazla güvenlik konusunda sorun yaşarken, bireysel cihazların iş amacıyla kullanımı yeni dertler ve elbette buna uygun çözümler getiriyor.
Mobil cihaz pazarına bakıldığında BlackBerry’nin son zamanlarda geride kaldığı görülüyor. Ancak birçok BT yöneticisine göre, hala en güvenilir telefon dendiğinde akla ilk sırada gelen marka BlackBerry. Pazar payında kaybettiklerini bu marka algısındaki gücüyle kazanmaya çalışan şirket, en büyük rakipleri iOS ve Android platformları için kurumsal mobilite yönetim çözümleri sunmaya başladı.
BlackBerry Türkiye Ürün Müdürü Sercan Uslu ile BlackBerry Enterprise Service 10 (BES 10) ve kendi cihazını getir (BYOD) kavramı üzerine sohbet ettik. Uzun süredir BES hizmetleriyle sunuculara ve kendi akıllı telefon ve tabletlerine hizmet verdiklerini ifade eden Uslu, bu tecrübelerini artık iOS ve Android için kullanmak istediklerini söyledi. Uslu’nun verdiği bilgilere göre, BlackBerry BYOD kavramı üzerinde pazarda önemli fırsat gördü ve akıllı telefon ile tabletlerin yönetimi için hizmetini geliştirdi.
Henüz Windows Phone desteği bulunmayan BlackBerry’nin sunduğu güvenli çalışma alanı, son çıkan BB10 işletim sistemindeki mantığı iOS ve Android’e aktarıyor. Sercan Uslu, sistemi şu şekilde özetliyor:
“BES10 sunucusuna tanıtılan mobil cihazlar bireysel ve kurumsal olarak ikiye bölünüyor. Bu alanlar arasında bulunan güvenlik duvarı sayesinde hiçbir bölümden diğerine dosya aktarılamıyor. BT yöneticisinin uygulamak istediği tüm kurumsal kurallar cihazda yer alırken, bireysel kullanımdaki özgürlüklerin de kullanılmasına olanak tanınıyor.”
Operatörler kurumsal müşterilerine hizmeti sunuyor
Kurumların güvenli çalışma alanına sahip olması için daha önceden kullandıkları BlackBerry sunucusuna bir yazılım yüklenmesi yeterli oluyor. Uslu’ya göre hizmet, operatörler tarafından kurumsal müşterilere yaygın olarak sunuluyor. Sunuculara erişim paketi alan kullanıcıların artık dünya çapındaki teknik destek ağından da yararlandığına dikkat çeken BlackBerry Türkiye Ürün Müdürü, “Operatörlerle mobil cihazların hat konusundaki sıkıntıları, sunucular için iş ortakları ve sorulmak istenen tüm sorular için de BlackBerry’nin kendisi hizmet veriyor” dedi.
Kurumsal ve bireyseli doğrudan ayırarak güvenlik çözümü sunan ve BT yöneticilerine uzaktan erişim imkânı sağlayan başka bir çözüm olmadığına değinen Sercan Uslu, önümüzdeki dönemde BlackBerry’nin M2M mantığıyla hareket eden, akıllı ev ve otomobil sistemleriyle bütünleşik çalışan cihazlar üzerine yoğunlaşacağını belirtti.
Uygulama sayısı 5 ayda 125 bine ulaştı
BlackBerry bu yılbaşında tanıttığı yeni işletim sistemini piyasaya sürerken 75 bin uygulamayı da kullanıcılara sunmuştu. Uslu’nun verdiği bilgilere göre, aradan geçen 5 aylık sürede uygulama sayısı 125 bini aştı. Tüm uygulama dillerinde geliştirme yapılmasının hızla sayının artmasını sağladığını dile getiren Uslu, Türkiye’deki uygulama geliştiricilere destek olduklarını sözlerine ekledi.