Birikim’de hedef yeni sektörler
Belge otomasyonu oyuncusu Birikim Otomasyon Sistemleri, yeni sektörlere açılacak.Akfa Holding bünyesindeki yedi şirketten biri olan Birikim Otomasyon Sistemleri, belge otomasyonunun her aşamasını kapsayan çözümleri, kendi geliştirdiği yazılımlarla sağlıyor. Sayısal arşivleme, form işleme, servis büro ve doküman yönetim sistemleri alanlarında InfoStore, InfoForm ve InfoClass isimli yazılımları geliştiren şirket, doküman tarama konusunda da BancTec’in Türkiye dağıtıcısı olarak hizmet veriyor. Finans, kamu ve perakende sektörü ağırlıklı olarak çalışmalarını yürüten şirketin 2010 ajandasında ise sigorta sektörü başta olmak üzere yeni sektörlere açılmak, yeni iş ortaklıkları ve özgün ürünler geliştirmeye devam etmek var. Belge otomasyonunun tamamını kapsayan yazılımların tümünü geliştiren bir şirket olarak farklılaştıklarını belirten Birikim Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Erdal Akgül, işlerini veri giriş sistemleri ve sayısal doküman yönetim sistemi olarak iki noktada bölümlendirdiklerini belirtti. Akgül, bu noktada hem veri giriş hem de doküman yönetimi tarafında yazılım geliştirerek uçtan uca çözüm sunabildiklerini vurguladı.
Yüzde 3’lük sapma 10 binde 1’e indiriliyor
Akgül, veri girişi konusu pek çok alanda çok sayıda personelin çalıştırıldığı ve hata oranının da yüzde 3 ile yüzde 10 arasında değiştiği bir profil çiziyor. Girişlerdeki hatalara dikkat çeken Akgül, “Bunu 10 binde birin altına indirmek mümkün. Sistemimizde tüm veriler elektronik olarak okunduktan ve aktarıldıktan sonra çok düşük bir bölümü operatörün önüne düşüyor. Veri giriş sisteminde fotokopi makinesi gibi haznesine 500 sayfa konuyor. Bunların fotoğrafları çekilerek imajları elektronik ortama aktarılıyor, bazı teknolojilerle çözümlenerek metine çevriliyor. Çözümlenemeyenler operatörün önüne düşüyor. Bu da işi hızlandırıyor” diye konuştu. Farklı veritabanları ile ilişkilendirilebilen yazılımın isminin InfoForm olduğunu belirten Akgül, “InfoClass isimli yazılımımız ile de elektronik tasnif yapılabiliyor. InfoClass, 10 bin farklı formu tanıyabilme özelliğine de sahip“ dedi.
Üç alternatif var
Doküman yönetim sistemi tarafında geliştirdikleri ürünün InfoStore isimli doküman yönetim sistemi yazılımı olduğunu belirten Akgül, yazılımın Ekpress, Standart, Professional olarak üç sürümünün bulunduğunu dile getirdi. Ekspress’i klasik bir doküman arşiv sistemi olarak yapılandırdıklarını ifade eden Akgül, “Tamamen web tabanlı bir çözüm. İnternet üzerinden uzaktan yetkiniz doğrultusunda çalışabiliyosunuz. Standart sürümünde ise doküman yönetiminin özellikleri var. Dökümanın yaşam döngüsünün sürümlerinin takip edilmesini sağlıyor. Professional versiyonunda iş akışı ve evraklarınızı da takip edebilirsiniz. Onay ve red mekanizmalarına sokabilirsiniz” diye konuştu.
Erdal Akgül’e göre belge otomasyonuna verimlilik çerçevesinin dışında çevrecilik açısından da bakılması gerekiyor. Her geçen gün bu farkındalığın artmaya başladığını belirten Akgül, karbon salınımının azaltılması konusunda doküman yönetim sistemi otomasyonunun da önemli rol üstlendiğini belirtti. Bu yıl bu konuda farkındalık yaratmaya çalışacaklarını belirten Akgül, “Belge otomasyonu konusu 2010’da parlayacak önümüzdeki beş yıl içinde hızlı yayılacağını düşünüyoruz. 2010’da da özel sektörde durdurulan ertelenen birçok işin yeniden başlayacağını düşünüyoruz. Bankacılık tarafı bizim konularımız açısından hala çok bakir. Sigorta şirketleri de bu doküman otomasyonu sistemleri için tamamen bakir. Kamuda doküman arşivleme konusunda standartlar oluşturuldu. Bundan sonraki iki yıllık süreçte bunları satın almaları gerekiyor.Hedefimiz ise önümüzdeki 3-5 yıl içinde pazar lideri olmak. En önemli amaçlarımızdan biri de yurtdışından getirip burda satmak değil sadece birikimlerimiz Ar-Ge’yle sürekli güncel olarak takip ettiğimiz teknolojiyi müşterilerimize sunmak” dedi.