Bitcoin’e iki olumlu haber
Bitcoin alışverişi için “taş ve tuğla” bir banka şubesi Viyana’da, popüler alışveriş caddesi Mariahilfer Strasse’de açıldı (yandaki resim). Zaten Avusturya’da 19 yerde bitcoin ATM’si var. Ve Japonya, 1 Nisan “şakası” gibi, bitcoin’i resmi ödeme yöntemi olarak kabul etti. Bu iki gelişme, bitcoin ’i endişeli bir merakla izleyen milyonları biraz ferahlatabilir.
Türkiye’de de bir bitcoin ATM’si, İstanbul’da Atatürk Havalimanı Dışhatlar terminalinde gidiş yönünde Kasım 2013’te açılmıştı. Ama kısa bir süre sonra ATM’nin bu özelliği kaldırıldı. Bitcoin konusu ise medyanın hep ilgisini çekti. Zamanla ilginç haberlere tanık olduk. Marmaris’te Emniyet Taksi, Bitcoin kabul etmeye başladı. Haber Alman medyasına kadar ulaştı. BloombergHT TV’de canlı yayında bitcoin cüzdanı şifresi karekod formatında basılarak, bir izleyiciye 5 TL tutarında Bitcoin transferi yapıldı. Bitcoin kabul eden kebapçılar, kafeler, dükkanlar, ve bir de dövmeci medyaya yansıdı. Ancak, Ağustos 2016’da Bitcoin’in Türk Lirası ile alım-satım işlemi yapılabildiği tek nokta olan BTCTurk’ün banka hesapları kapatıldı.
Bitcoin’in medya değerinin yüksek olduğu olduğu 2013’te Güney Kıbrıs’taki Nicosia (Lefkoşe) Üniversitesi, öğrencilerinin Bitcoin’le ödeme yapabileceklerini duyurdu. Hatta Dijital Para Birimi yüksek lisans programını uzaktan öğretim (MOOC) sistemiyle İngilizce olarak açtı. Bu program halen faal. Stanford Üniversitesi de “Bitcoin Mühendisliği” dersini 2016’da başlattı. New York Üniversitesi (NYU) ve Duke (Kuzey Carolina) da katıldı.
Dünyada en çok Bitcoin ATM’si ABD’de. Şimdilik sayı 708. Kanada ikinci sırada (148). İngiltere (60), İspanya (34), Finlandiya (21), İsviçre (18) diye giden bir liste var. Ayrıca,
İsviçre demiryolları (SBB) bin kadar istasyona, Bitcoin kabul eden yeni bilet otomatları yerleştirdi.
ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu (SEC) Bitcoin’e Amerikan borsalarında işlem izni vermiyor. Bizde de BDDK şunu diyor: “Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.” (25.11.13)
Öte yandan Coinmarketcap, Bitcoin’in şimdiki piyasa değerini 17 milyar 134 milyon 813 bin 039 dolar olarak açıkladı. 100 kripto para içinde Bitcoin en değerlisi. İkinci sıradaki Ethereum’un değeri 4.5 milyar dolar. Bu arada, Dünya Ekonomik Forumu blogu, Bitcoin’in fiyatının altın fiyatını ilk kez 3 Mart’ta yakaladığını açıkladı. Bitcoin o gün 1,241 dolara yükselmiş.