Bitkilere de pasaport geliyor
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen “Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması AB Eşleştirme Projesi” hayata geçiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, “Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması” projesinin yazılım altyapısı bir Türk şirketi olan Netcad – Ulusal CAD & GIS Çözümleri A.Ş tarafından gerçekleştirildi. Projenin yazılım ayağını yürüten Netcad’in temsilcileri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Atatürk Konferans Salonu’nda geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kapanış toplantısında “Bitki Pasaportu Sistemi Projesi” konusunda yürütülen çalışmalar hakkında son bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Netcad yetkilileri projeyle ilgili olarak şöyle konuştu: “Projenin hedefi, operatör” olarak adlandırılan bitki üreticileri, ticaretini yapanlar ve ithalatçıların kayıt altına alınması, üretimin yerinde kontrol edilmesi, böylece ürünlerin zararlıları ve hastalıkları içermediğini garanti eden “Bitki Pasaportu” belgesinin verilmesidir. Tüm bu süreçler yazmış olduğumuz otomasyon üzerinden hızlı ve etkin bir şekilde yürütülecektir. Sistemin kullanıcılarını, Türkiye’de 81 il müdürlüğü ile bunlara bağlı ilçe müdürlüklerinin denetim kadrosu ile 3 binden fazla operatör oluşturmaktadır. Sistem, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bütünleşik olup, çiftçi bilgisini buradan almaktadır.”
Bitki pasaportunun mevzuatlarda yer alarak AB’ye uyum çalışmaları kapsamında ülke genelinde 8 ilde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile AB’den Almanya ve Litvanya Tarım Bakanlıkları tarafından yürütülüyor. Proje başlangıcı itibariyle kayısı, şeftali, vişne, kiraz elma, armut gibi meyvelerin üretim ve çoğaltım materyalleri, üretici, ithalatçı, ihracatçı gibi ticaretini yapanların tamamı sistem ile kayıt altına alınacak.