“Biyomedikalde Yeni Ufuklar Projesi (BİYEP) Eğitim Uygulamaları Başarı İle Gerçekleştirildi”
OSTİM Teknik Üniversitesi ortaklığında Şehit Mehmet Karakaşoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başvuru sahipliğinde yürütülmekte olan ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından “İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme ve İleri Teknoloji Alanında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi” MDP kapsamında desteklenen “BİYOMEDİKALDE YENİ UFUKLAR PROJESİ” kapsamında Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanında görev yapan eğitmenler, Üniversitemiz öğrencileri ve sektör çalışanlarının katıldığı eğitim programları, Üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi (OTÜSEM) koordinasyonunda gerçekleştirildi.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme ve İleri Teknoloji Alanında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi” MDP kapsamında “Şehit Mehmet Karakaşoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” başvuru sahipliğinde “BİYOMEDİKALDE YENİ UFUKLAR PROJESİ” olarak ortaklar ve iştirakçilerle birlikte yürütülmektedir.
Proje Ortaklarımız :
- OSTİM Organize Sanayi Bölgesi
- OSTİM Teknik Üniversitesi
- Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Yakacık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Proje İş
- OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi
- Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS)
Projenin ana amacı, Ankara’nın yüksek katma değer ve teknoloji odaklı ekonomik yapısının güçlendirilmesine yönelik olarak Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanında mesleki eğitimin desteklenmesi ile Ankara’da girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktır.
Proje kapsamında Biyomedikal cihazlar ve biyosensörlere yönelik mesleki eğitimlerde insan kaynaklarının teknoloji, bilgi ve tecrübe aktarımına yönelik kapasitesinin çok yönlü geliştirilmesi kapsamında çevrim içi ve yüz yüze eğitim ve hekathon faaliyetleri planlanmıştır.
Bu faaliyetlerden çevrim içi eğitimler 25 Ocak 2021-10 Şubat 2021 tarihleri arasında OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM OSB, Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Yakacık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle ve iştirakçilerimiz OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi ve SEİS desteği ile gerçekleştirildi.
Öğretmen ve sektör çalışanlarının ürün gelişimine yönelik vizyonlarını geliştirmek amacıyla “ürün geliştirmeyi destekleyici vizyon eğitimleri; İş Analizi Teknikleri ve Raporlama, Endüstriyel Ürün Tasarımı, Girişimcilik, Dijital Medya Satış ve Pazarlama, Biyomedikal Teknolojilerde Yenilikçi Uygulamalar” eğitimleri, toplamda 72 saat ve 13 günde gerçekleştirildi.
İş Analizi Teknikleri ve Raporlama eğitimi Prof. Dr. Ünsal Sığrı, Endüstriyel Ürün Tasarımı eğitimi Öğretim Görevlisi Berna Dalaman, Girişimcilik Eğitimi Dr. Öğretim Üyesi Begüm Şahin ve Hukuk Müşaviri Hasan Ali Kulak, Dijital Medya Satış ve Pazarlama eğitimi Dr. Öğretim Üyesi Doğuş Yüksel, Biyomedikal Teknolojilerde Yenilikçi Uygulamalar eğitimi Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem serdengeçti, Öğretim Görevlisi Yaşar Barış Dolukan, Öğretim Görevlisi Mustafa Güneş ve Yurdum Hasgül tarafından verildi.
Çevrim içi eğitim linklerimiz 100’ün üzerinde sektör çalışanı, 20’ye yakın biyomedikal ve elektronik alanı yükseköğretim öğrencisi ve 60 mesleki ve teknik eğitim öğretmenimize ulaştırılmıştır. Şehit Mehmet Karakaşoğlu Mesleki ve Teknik Lisesi Müdürü Ömer Dursun son gün katıldığı eğitim programı ile tüm katılımcı ve eğitmenlerimize ilgi ve/veya katılım ve destekleri için teşekkürlerini iletti.
Projemizde Biyomedikal cihazlar ve biyosensörlere yönelik mesleki eğitimde altyapı kurulması ve geliştirilmesi kapsamında; “Biyomedikal cihazlar ve biyosensörlere yönelik temel düzey Ar&Ge çalışmalarının ve deney uygulamalarının” gerçekleştirileceği bir laboratuvarın proje sahibi okulumuz BCT alanında oluşturulmasına yönelik çalışmalarda başladı.
BİYEP Projesi kapsamında oluşturulacak laboratuvarda, mikrodenetleyici uygulamaları yapabilme teknik becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 3 seviyede (her biri 5’er günlük) teknik uygulamalı kurslar planlanmıştır. “Biyomedikal Cihazlar Odağında Mikrodenetleyiciler ve Gömülü Sistem Kursları” atölyede uygulamalı eğitimler şeklinde gerçekleştirilecektir. Kursların proje ortaklarımızdan ve iştirakçilerimizden öncelikli olmak üzere gönüllü katılımcı BCT öğretmenlerine, sektör teknik çalışanlarına ve biyosensörlere ilgi duyan teknik okul mezun ve öğrencilerine verilmesi planlanmaktadır. Söz konusu teknik eğitimler alanında 10 yıla yakın tecrübesi olan MEB uzman eğitimcileri ile uygulamalı olarak kurulacak laboratuvarda 2021-2022 eğitim öğretim yılı haziran-temmuz ve eylül aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Projemiz kapsamında bir diğer önemli etkinlik, öğretmen ve sektör teknik çalışanlarının ve sektör temsilcilerinin biyomedikal cihazlarda biyosensörleri içeren ürün geliştirmeye yönelik liderlik ve mentörlük becerilerini geliştirmeyi amaç edinen “BİYEP Hekathon” etkinliğidir. Teknik ve mesleki eğitimleri alan BCT öğretmenleri, öğrencilerle oluşturulacak takımlara ürün fikri geliştirmeye yönelik takım mentörlüğü yapacaktır. Aynı etkinlikte sektör çalışanları ve temsilcilerinin de jüri üyeleri olarak fikirleri üretilebilirdik vb. kategoriler açısından 2021-2022 eğitim öğretim yılı ekim ayı içinde değerlendirmesi planlanıyor.
Ayrıca biyomedikal cihazlar ve biyosensörlere yönelik mesleki eğitimlerde iş birliği ve network oluşturulması kapsamında kurum bilgilerinin ve staja yönelik varsa taleplerinin tek yönlü görülebileceği pasif bir “sektör eğitimci iletişimi veri tabanı” oluşturulacağı belirtildi. İş birliği çalışmasını güçlendirmek amacıyla firma üyeleri olan ortak ve iştirakçi kurumlarla işletmede beceri eğitimi için iş birliği protokolü oluşturulması da planlanıyor.