Biyometrik ve temassız teknolojiler büyük önem taşıyor
TAV Technologies olarak hedefimiz; yolcuların ve havalimanı içerisinde rol alan havalimanı otoriteleri, havalimanı işletmecileri, havayolu şirketleri, yer hizmet sağlayıcıları ve ticari işletmeler gibi diğer kurumsal müşterilerimizin tüm süreçlerinde dijitalleşmeyi arttırarak verimliliği ve müşteri memnuniyetini sağlamak. Bu doğrultuda bizi bir adım ileriye taşıyacak tüm yeni teknolojileri yakından takip ederek; kendi teknolojilerimizi, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Bu yeni teknolojileri süreçlerimize ve işlerimize entegre ederek, nasıl fark yaratacağımıza odaklanıyoruz.
Havalimanı ekosistemindeki gelişmeleri, pandeminin de etkisini dikkate alarak ele aldığımızda; özellikle yolcuların evin kapısından çıkıp, uçağa giriş yaptıkları ana kadar geçen tüm sürecin herhangi bir belge göstermeden ilerlemesini sağlayacak olan biyometrik ve temassız (touchless) teknolojilerin büyük önem taşıdığına inanıyoruz.
Diğer yandan havalimanı ekosistemi içerisinde türeyen ve üretilen tüm verilerin, anlamlı bir şekilde işlenmesini sağlayacak büyük veri (Big data) ve makine öğrenimi (Machine learning) gibi teknolojiler, karar alma mekanizmaları açısından bize yepyeni imkanlar ve fırsatlar sunuyor. Birçok kaynaktan toplanan veriler üzerinde geliştirdiğimiz algoritmalar sayesinde uçuş gecikmelerini, havalimanı içerisinde oluşacak yolcu yoğunluklarını tahmin edebiliyoruz. Buna ek olarak yine Computer Vision (Bilgisayarlı görü) teknolojileri kullanarak havalimanlarında hava ve kara tarafındaki olayları gözlemleyerek geliştirdiğimiz yazılımlarla çeşitli olayları otomatik olarak tanıyıp aksiyon alabiliyoruz. Tüm bu kaynakların kullanımı sayesinde, havalimanı operasyonlarının hatasız ve verimli bir şekilde işlemesine doğrudan destek oluyoruz.
Özetle, 5 yıl içerisinde biyometrik, yapay zeka, bilgisayarlı görü, blockchain, insansız havaaraçları (drone), giyilebilir cihazlar, IoT, 5G, AR/VR gibi teknolojilerin de havalimanı ekosistemi içerisinde daha fazla yer bulacağını öngörüyoruz.
Yukarıda bahsettiğim tüm sebepler bilişim sektöründeki şirketler için yeni yatırım fırsatları sunuyor. Söz konusu teknolojilerin en temel iş süreçlerini temelden değiştirebilecek niteliklere sahip olduğunu görmekle birlikte, özellikle de pandeminin bazı paradigmal değişikliklere neden olması sebebiyle birçok yeni pazarın ve fırsatın ortaya çıktığına şahit oluyoruz.
Teknolojilerin somut ürün ve projelere dönüşümü noktasında startupların ve kobilerin fonksiyonunu çok değerli buluyoruz. TAV Technologies olarak farklı startuplar ile, genel merkezimizde bulunan İnovasyon Merkezinde ortaklıklar geliştirerek projeler üretiyor, güncel teknolojileri hızlı bir şekilde kendi iş süreçlerimize ve operasyonlarımıza dahil ediyoruz.
Bilişim sektörü içerisindeki birçok küçük oyuncunun yıkıcı/yapıcı (disruptive) teknolojilerden faydalanarak ve ölçeklenebilir altyapılar kullanarak hızlı büyüme yakalayacaklarını düşünüyoruz.
Bilişim 500 Araştırması’nın sektörde yer alan tüm firmalar için prestij değeri taşıdığının bilicinde olarak, BThaber’in yarattığı bu heyecanlı rekabet ortamının herkese motivasyon sağladığı görüşündeyiz.
Ayrıca bu araştırmanın bilişim sektöründe yer alan oyuncuların birbirlerini tanımaları ve hangi alanlarda karşılıklı fayda sağlayabileceklerini anlamaları açısından da değerli olduğuna inanıyoruz. Ülkemizden çıkan firmaların yarattığı ekonomik katkıya şahit olmak aynı zamanda bizleri çok da gururlandırıyor.
TAV Technologies Satış & Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Taner Köseoğlu