“Biz girişimci bir üniversiteyiz”
Üç yıldır önce çalışma hayatına başlayan Özyeğin Üniversitesi, girişimci üniversite modelini ortaya koymayı amaçlıyor. Farklılaşan bir üniversite anlayışını ortaya koyduklarını kaydeden Özyeğin Üniversitesi Rektörü Erhan Erkut, kurumlarını ayrıştıran faktörleri şöyle aktardı: “Öncelikle çok fazla alana birden girmek yerine, iddialı olduğumuz alanlarla güçlü bir başlangıç yapmayı hedefledik. O yüzden önce işletme bölümü açıldı. Ardından mühendislikte elektrik ve endüstri bölümleri açıldı. Bu yıl bilgisayar ve makine mühendisliği bölümleri devreye girdi. Yavaş ve sağlam adımlar atarak ilerlemeye çalışıyoruz. Bunun bir diğer sebebi de mezunlarımızın iş bulmasını istiyoruz. Dolayısıyla mezunların iş bulma şansının yüksek olduğu alanlara girdik. Biz kendimizi girişimci bir üniversite olarak konumlandırıyoruz. Tabii bu, yüksek teknoloji üzerinden girişimcilik.”
Özyeğin Üniversitesi, uluslararası boyutta varlığını ispat etmek adına emin adımlar atıyor. “Öğrencilerimizin yüzde 10’u uluslararası. Hocalarda ise yüzde 30 civarındayız şu anda. İsteyen tüm öğrencilerimizi yurtdışı değişim programlarına gönderebiliyoruz. Uluslararası üniversite olma konusunda çok iddialıyız” diyen Erkut, üniversiteyi kaliteli hale getirenin akademisyenler olduğunu ifade etti. Okul bünyesinde güçlü bir kadronun yer aldığını ifade eden Erkut, yardımcı doçent ve üstü seviyede 42 kişilik akademisyen kadrosunun büyümeye devam ettiğini ve ekledi: “Araştırma üniversitesini vurguluyoruz. Bunun ayrıştırıcı özelliği bilimsel yayınlar ve çıktıların yanı sıra patentler ve ödüller.”
Öğrenci iş dünyasına hazır
İş dünyasıyla paralel uygulamalı eğitimlerle öğrencilerini iş dünyasına hazırlamayı hedefleyen Özyeğin Üniversitesi, diğer yandan bir kuluçka merkezine ev sahipliği yapıyor. Burada gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları sonucunda, ticarileştirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Şirketleşmeye yakın olan fikirleri kuluçka merkezine taşıdıklarını belirten Erkut, bu merkezde projelerin gelişimi için destek verdiklerini kaydetti. Bu kapsamda; hukuk danışmanlığından muhasebeye ve sermaye bulmaya kadar pek çok destek sağlanıyor. Üniversite, bu şirketlere küçük bir oranda ortak oluyor. Bu şekilde yenilikçi bir model kurmaya çalıştıklarını belirten Erkut, böylece ekonomiye doğrudan katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Öğrencilerinin girişimci ruhla yetişmesini hedefleyen Özyeğin Üniversitesi, öğrencilerine iş fikri geliştirme ve iş planı hazırlama gibi dersleri yalnızca işletmede değil mühendislik programlarında da ilk yıldan itibaren sunuyor.