Bizim en büyük hedefimiz akıllı şehirler
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Artık geleneksel belediyeciliğin miadı dolmak üzere. Belediyelerimiz ve kentlerimiz, çağı yakalamak istiyorlarsa teknolojiyi daha yoğun ve verimli kullanmak zorunda. TBB’deki çalışmalarımızı da bu doğrultuda planlıyoruz. Bütçemizi bundan böyle daha fazla belediyelerimizin teknolojik gelişimine ayıracağız. Onlara hem teknolojik araç gereçler hem de bilgi aktarımıyla dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakalamaları için destek vereceğiz” açıklamasını yaptı.
“Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ülkemizdeki tüm belediyelerin doğal üyesi olduğu, 75 yıllık maziye ve çok güçlü altyapıya sahip olan bir kurum. Küresel bir sorunla ulusal bir mücadele verdiğimiz bu zor dönemde, pandemi ilan edilir edilmez belediyelere çok büyük bir sorumluluk düşeceğinin ve alınan kararların en önemli uygulayıcısının belediyeler olduğunun farkındaydık. O günden bugüne kadar da belediyelerimizin ne kadar başarılı olduğunu ve tüm imkanlarını seferber ederek salgınla mücadelenin en önemli ayaklarından biri olduğuna şahit olduk” şeklinde konuşmasına başlayan Fatma Şahin, TBB olarak ilk günden bu yana ülkemizdeki ve dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi. Şahin, “Ülke olarak salgınla ilk yüzleştiğimiz günlerde hemen, ulusal boyutta farklı siyasi partilerden belediye başkanlarımızın yer aldığı Türkiye Belediyeler Birliği encümenimizle çevrimiçi toplantıda bir araya gelmek suretiyle belediyelerin alacağı koruyucu tedbirleri, ihtiyaçları, sorunları ve görüş önerilerini istişare ederek bir rapor hazırladık. Bu raporu ilgili Bakanlıklarımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik. Borçlu olan belediyelerimizden bu süreçte kesinti yapılmamasıyla ilgili karar çok hızlı bir şekilde Cumhurbaşkanı Kararnamesine yansıdı. Kadın belediye başkanlarımızla video konferans yoluyla yapılan toplantıda bir araya gelerek süreci istişare ettik. Ülkemizden konuyla ilgili uzman isimlerin katılımıyla Covid-19 sonrasına yönelik bir dizi toplantı ve çalıştay düzenledik. Bütün bu ivedi aksiyonlarımızı önceden kurulu çevrimiçi dijital sistemimiz sayesinde yaptık. Pandemiden çok önce kurduğumuz uzaktan eğitim merkezimizin bu sistemiyle eğitimlerimize de kesintisiz devam ettik” açıklamasını yaptı.
Bu salgının insanlığa çok önemli dersler verdiği kanaatindeyim
Şahin, Covid-19’un ülkeleri ve şehirleri her anlamda zora soktuğunun altını çizerek “Maalesef yurt dışındaki örneklerde sağlık sistemlerindeki eksikliklerden kaynaklanan krizleri izledik. Türkiye’de ise Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla, 18 yıldır sağlık ve sosyal güvenlik alanında yapılan yatırım, ülke olarak bu salgından daha az zarar görmemizi sağladı. Uluslararası boyutta paydaşlarımızla yaptığımız toplantılarda da tüm dünyada sağlık altyapımızın örnek olduğunu gördük. Brezilya Belediyeler Birliği, UCLG ve CEMR ile yaptığımız toplantıda da yine güçlü liderlik, güçlü sağlık altyapısı, yerel ve merkez arasındaki başarılı koordinasyona ilişkin tecrübelerimizi paylaşmamıza yönelik talepler oldu. Uluslararası platformlarda devam eden kadın, çocuk, engelli, demokrasi ve eğitime yönelik projeleri sürdürürken salgın gündemine odaklanan müşterek çalışmalara da devam ediyoruz” dedi. “Bu salgının insanlığa çok önemli dersler verdiği kanaatindeyim” ifadesini kullanan Şahin, “Havayı, suyu, toprağı koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir dünya bırakmamız gerektiği mesajını en acı şekilde aldığımıza inanıyorum. Bu düşünceyle Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin önderliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ne tüm belediyelerimizin dahil olması için çalıştık ve ‘Belediyeler ve Sıfır Atık (Çevrimiçi) Kongresi ve Ödül Töreni’ni düzenledik” açıklamasını yaptı.
‘Avrupa Hareketlilik Haftası’na en fazla katılım sağlayan ülke olduk
“Çevre duyarlılığın ön plana çıktığı bu dönemde, Türkiye Belediyeler Birliğinin ulusal koordinatörlüğünü yürüttüğü ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’na 551 belediyemizle kayıt olarak dünyada en fazla katılım sağlayan ülke olduk” bilgisini veren Şahin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu iş birliğiyle yürütülen kampanya sonucu ‘Hareketlilik Haftası’na en aktif katılan belediyelerin çalışmalarını da ödüllendirerek teşvik ettiklerini vurguladı. Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “Yine aynı hafta içerisinde ‘Belediyeler İçin Bisikletli Ulaşım Fikir ve Proje Uygulama Yarışması’nın ödüllerini dağıttık. Türkiye’nin bu konudaki zihinsel dönüşümünü tamamlanması noktasında Türkiye Belediyeler Birliği’nin önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. Türkiye Belediyeler Birliği 1389 üye belediyesiyle birlikte salgından sonra kurulacak yeni dünyanın yeni kodları olan; akıllı kentler, sağlıklı kentler, güvenli kentler, gıda güvenliği, tedarik zinciri gibi konularda çalışmaya devam edecektir.”
TÜBİTAK ile ‘Akıllı Şehirler Olgunluk Modeli’ çalışmaları için protokol imzalandı
Başkan Şahin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle ‘Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi” düzenlediklerine dikkat çekerek “Bunu geleneksel hale getirmeyi amaçlıyoruz. Zira artık şehirlerin akıllı sistemlerle donatılarak her sorunun dijital altyapıyla çözülmesi gerektiğine de bu dönemde emin olduk. Belediyelerimiz artık akıllı şehirlerle ilgili hem kurumsal kapasiteyi geliştirme hem de fiili uygulamalar yönünde adımlar atarken biz de bunu destekleyecek çalışmalarla onların yanında oluyoruz” dedi. Belediyelerin vatandaşlara sunduğu her türlü hizmet altyapısında yüksek teknoloji kullanılmasını teşvik ettiklerini vurgulayan Şahin, “Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ‘Akıllı Şehirler Olgunluk Modeli’ çalışmaları yapmak üzere bir protokol imzaladık. Yine Aselsan ile belediyelerimize teknolojik imkanlar sağlamak amacıyla bir protokol imzaladık. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile şehirlerimizde uygulanabilecek yüksek teknoloji çözümleri temelinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılmasına ilişkin ayrı bir protokol için hazırlık aşamasındayız. Önümüzdeki dönemde belediyelerimizi salgın sonrası yeni dünya düzenine hazırlamak amacıyla yeşil şehirler, kent estetiği gibi konularda fikir ve proje yarışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Belediyelerimizin akıllı şehir çalışmalarına elimizden gelen desteği vermeyi amaçlıyoruz
“2020 yılı ocak ayında düzenlediğimiz ‘Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’nde alanda çalışan yerli ve yabancı yönetici ve uzmanları bir araya getirerek akıllı şehirlere geçiş sürecine ivme kazandırmayı hedefledik. Bu kongre; belediyeler, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, girişimciler, firmalar ve dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getiren bir platform olması bakımından ilk olma özelliğini taşımakta. Buradaki amacımız; belediyelerimizin akıllı şehir çalışmalarına elimizden gelen desteği vermektir” değerlendirmesini yapan Fatma Şahin, belediyelerin inovasyon çalışmalarına destek olmak amacıyla düzenledikleri ‘Akıllı Şehirler Fikir ve Proje Uygulama Yarışması’ kapsamında teşvik edici ödüller dağıttıklarını hatırlattı. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimi belediyelerimizin şimdiden akıllı şehirlerle ilgili hem kurumsal kapasiteyi geliştirme hem de fiili uygulamalar yönünde adımlar attıklarını biliyoruz. Tüm bu hazırlıklarla Türkiye, akıllı şehirler konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alacaktır. Akıllı şehir hizmetleriyle insanların hayat kaliteleri ne kadar yükseltilir ve kolaylaştırılabilirse, vatandaşların da bu işi sahiplenme düzeyi o derece yüksek olacaktır. Artık geleneksel belediyeciliğin miadı dolmak üzere. Belediyelerimiz ve kentlerimiz, çağı yakalamak istiyorlarsa teknolojiyi daha yoğun ve verimli kullanmak zorunda. Türkiye Belediyeler Birliğindeki çalışmalarımızı da bu doğrultuda planlıyoruz. Bütçemizi bundan böyle daha fazla belediyelerimizin teknolojik gelişimine ayıracağız. Onlara hem teknolojik araç gereçler hem de bilgi aktarımıyla dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakalamaları için destek vereceğiz.”
Bilim ve teknolojiyi kullanarak mutlu şehirler kurma gayretindeyiz
“Bizim en büyük hedefimiz akıllı şehirler” ifadesini kullanan Başkan Şahin, “Akıllı şehir başlığının altında da; akıllı güvenlik, akıllı sağlık, akıllı ulaşım, akıllı tarım ve akıllı gıda var. Biz bunu, örneğin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Gaziantep’te yapmaya çalışıyoruz. Şehrin akıllanması, teknolojik altyapısı ve dünyayla entegrasyonuyla ilgili çalışmalar yaparken, bu sene şehrimizde düzenlenen TEKNOFEST gibi bir teknoloji hamlesi bizim elimizi daha da kuvvetlendirdi. Bir şehrin teknolojik hedeflerine ulaşması, yüksek teknolojilere geçmesi, ‘Silikon Vadileri’ kurulması için 7’den 70’e herkesin altyapısını kuvvetlendirdiği bir dönüşüm için kararlılık ve planlamaları bu doğrultuda yapmak çok önemli. Bu dönüşüm belediyelerimizi geliştirirken, Türkiye’yi de dünyanın 10. ekonomisi olma noktasına götürecek. Neticede kalkınma yerelde başlar. Bir paradigma değişimi, büyük düşünme değişimi yaşamak zorundayız. Seçilmişler olarak hepimizin gayretinin, ortak sorunlara bilimi ve teknolojiyi kullanarak ortak çözümler üretmek ve akıllı şehirlerle birlikte mutlu şehirler inşa etmek olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.
Hangi şehir veriyi doğru kullanırsa, rekabet etme gücünü de arttırır
Fatma Şahin, 21. yüzyılın veri yüzyılı olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Hangi şehir, bu verileri doğru bir şekilde sorunlarının çözülmesinde kullanırsa o şehir rekabet etme gücünü artırarak yoluna devam edecektir. Akıllı şehirler alanında müşterek çalışma kabiliyetinin kurumsal sorumluluklar dahilinde geliştirilmesi ve akıllı şehir politikalarına ulusal katmanda getirilen bütüncül bakış açısının hayata geçirilebilmesi, doğru proje ve faaliyetlerin sorumlularınca uygulanmasıyla güvence altına alınacaktır. Bu kapsamda hedefimiz her zaman şehirlerimizde yaşam kalitesini yükseltmek, teknolojiyi daha iyi kullanarak, verimlilik ve tasarrufu artırarak tüm giderleri aşağıya çekmek olacaktır. TBB olarak belediyelerimizin akıllı şehirler yolculuğunda her zaman yanlarında ve yakınlarındayız. Şehirlerimizi akıllı şehirlere dönüştürme gayretlerimiz devam ederken, belediyelerimizi yeni dünyanın yeni kodlarına yatırım yapmaları hususunda teşvik ediyoruz, onlara her zaman destek olmaya hazırız ve bunu kurumsal mottomuz olan ‘Birlikte Belediyecilik’ anlayışıyla birlikte başaracağız.”
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin