Biznet ikinci kez PCI DAY 2019’u gerçekleştirdi
Biznet Bilişim, BKM ve Foregenix işbirliğiyle, Cyberark, Checkpoint, Gemalto ve GroundLabs firmalarının sponsorluğunda düzenlenen, “kartlı ödeme sistemleri ve e-ticaret güvenliğinin” konuşulduğu “2. PCI DAY” etkinliğini gerçekleştirdi.
BKM Genel Müdür Yardımcısı Onur Demirtaş ve Biznet Bilişim Genel Müdürü Serdar Yokuş’un açılış konuşmalarını yaptığı ve Türkiye’nin önde gelen e-ticaret siteleri Gittigidiyor, Hepsiburada, ve N11’den bilgi güvenliği uzmanlarının konuşmaları ile yer aldıkları etkinlikte; global siber güvenlik danışmanlık ve çözüm firması Foregenix’in Avrupa Bölge Yöneticisi David Jenkins ise, dünyadaki e-ticaret siber güvenliğinin son durumuna dair bir sunum gerçekleştirdi.
Biznet Genel Müdürü Serdar Yokuş açılış konuşmasında, içinde bulunduğumuz dönem itibariyle, dünya geneline bakıldığında, artan internet kullanımının online alışverişe etkilerinin görüldüğünü vurgulayarak;. “E-ticaret platformları sadece sayıca değil ödeme çeşitliliklerindeki artışla da gündemde önemini korumakta. Apple, Samsung, Tencent, Ali Baba ve Google gibi teknoloji devi firmaların ve platformların da hazırladıkları ürünlerle ödeme sistemlerine dahil olması, önümüzdeki yıllarda “güvenlik ve mahremiyet algısı odaklı ödeme sistemleri”nden sıkça bahsetmemizi sağlayacak bir zemin oluşturuyor.” dedi. “Ödeme sisteminin güvenliğinin”; sadece ödemenin yöntemini değil; iş yapış biçimini tümden değiştireceğini belirten Yokuş, özellikle genç neslin yeni teknolojilere adaptasyonunun yüksek olduğuna dikkat çekti.
Başarıda esas olan, siber güvenlik dayanıklılığımızı arttırmak
Biznet Genel Müdürü Serdar Yokuş, siber güvenlik ve PCI ilişkisine de kısaca değinerek, “Olgunluk seviyemizi doğru şekilde ölçümleyip sürekli iyileştirme yaptığımızda, tespit etme-yanıt verme süresini her seferinde daha azalttığımızda, attack surfacelerin azaltılmasını günlük operasyonel iş haline getirdiğimizde ve dayanıklılığı her gün arttırdığımızda siber güvenlikte başarılı oluruz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kart adetlerinde Avrupa’da lider ülkeyiz.
BKM Genel Müdür Yardımcısı Onur Demirtaş ise, 2019 Mart ayı sonu itibariyle 67 milyon adedi kredi kartı olmak üzere 218 milyon adetlik bir kart pazarı ile Avrupa’da lider olduğumuzu belirtti. Yine mart ayı sonu itibariyle yıllık bazda kredi kartı ile yapılan işlem sayısının 3,9 milyona, cirosunun 750 milyar TL’ye ulaştığını belirterek bu işlemlerin yüzde %17’sinin internet üzerinden yapılan alışverişleri kapsadığını aktardı.
“Bilgi Güvende”
Onur Demirtaş sözlerinin devamında, bu bilgiler ışığında kart güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “2013 yılından beri kart verilerinin korunması için, PCI DSS konusunda; yerinde denetimden eğitime, standartların Türkçe’ye çevrilmesinden dış zafiyet taramasına kadar değişik kapsamlarda çalışmaları destekliyoruz. Bu çalışmalarla birlikte bilgi güvenliğinin arttırılması için özellikle son kullanıcıları bilinçlendirmemiz ve farkındalığı artırmamız gerekiyor.”
Onur Demirtaş sözlerini, son kullanıcıları bilinçlendirmek amacıyla BKM tarafından desteklenen “Bilgi Güvende” platformunun (www.bilgiguvende.com) müjdesini vererek tamamladı. Platformun tanıtımı ile ilgili hazırlanan kampanya filmini katılımcıların beğenisine sundu.
Biznet Denetim ve Danışmanlık Hizmetleri Yöneticisi Sefa Karabulut etkinliğin ilk bölümünün sonunda yaptığı, “Yeni Nesil Ödeme Sistemleri İçin Gelişen Teknolojiler ve PCI DSS” sunumunda, dünyada e-ticaret ödeme şekillerinin istatistiki dağılımıyla ilgili önemli bilgiler vererek, şunları paylaştı: “2018 yılı verilerine göre, e-ticaret alışveriş ödemelerinin yüzde 36’sı e-cüzdan, yüzde 23’ü kredi kartı, yüzde 12’si teknik olarak ‘debit’ olarak tanımlanan banka kartı ile yapılıyor. Kripto paranın payı henüz çok ufak. E-cüzdan ödeme oranının 2022’de yüzde 47’ye çıkması bekleniyor. Asya ülkeleri, başta Çin ve Rusya gibi ülkelerde e-cüzdan kullanım oranı yüzde 45’lere kadar çıkmakta ve bu oran ülkemizde de artmalı. Mobil ödemeler tarafında da dijital cüzdanın kullanımının Türkiye’de yavaş yavaş arttığını görüyoruz. Türk insanın dijital cüzdan konusunda çekimser davranmasının en büyük sebebi ise yeterince güvenli olduğuna inanmaması.”
Karabulut, iş yapma süreçlerinde güvenliğin tetikleyici rolde olması gerektiğini vurgulayıp, siber güvenliğin temeli olan güvenlik mimarisi için PCI DSS sertifikası ve standartlarının önemine dikkat çekerek, “Biznet Bilişim olarak 10 yıldan fazla bu alanda, hem QSA hem de ASV yetkisi olan ve en geniş kadroya sahip tek firmayız.” dedi.