Blade Runner 2049
Bir Yeni Film var. Bir de bunun, 35 yıl önce (1982) çekilmiş Eskisi var. Eskisini seyretmeden, Yenisini anlamak zor. Çünkü Yeni’de, Eski’ye yapılan göndermeler birer ikişer satır laf, bir kaç saniyelik analog görüntüler. Eğer Eski’yi “bilmiyorsanız” Yeni’yi Eski’ye bağlamak zor.
Eski’yi yeniden seyretseniz bile yine de Yeni’yi anlamaya tam yetmiyor. Çünkü Yeni’de bazı sözler yine bir iki cümleyle, Eski’de de olmayan durumlara olaylara değiniyor. O olaylar nedir, ne zaman olmuştur, neden önemlidir? Bunları siz Yeni’ye bakarken bilemiyorsunuz. Sadece tahmin edebilirsiniz.
Bu belirsizliğin, Yeni’nin “gizemini “arttıracağını çok iyi bilen sihirbaz yönetmen Denis Villeneuve, “film öncesi filmleri” (prequel) yaptırdı. Eğer sizin, bu 3 kısa filmden de haberiniz yoksa, Yeni’de zaten bol olan belirsizlikler, daha da artacak.
Denis Beyin OK dediği, onun beğenisiyle çekilen 15’er dakikalık prequel yaratıcıları: Japon yönetmen Shinichiro Watanabe, İngiliz Luke Scott. Bu kısa filmlerde “Blade Runner 2019” ile “Blade Runner 2049” arasındaki yıllarda, filmin konusu nasıl gelişmiş, onu anlıyoruz.
Eski Film’de Harrison Ford ile sevgilisi (gelişkin robot) Rachel’in birlikte kaçtıkları belirsiz sondan itibaren geçen 30 yılda aslında şunlar olmuş: 2022’de robotlar, bazı insan işbirlikçilerle, Los Angeles’e yönelik bir elektromanyetik saldırı yapmışlar. Böylece dijital kayıtların neredeyse tamamı yok olmuş. Ayrıca, dünya (?) on günlüğüne karanlığa gömülmüş. Sonradan yavaş yavaş toparlanmışlar. İsyanı başlatan robotlar yasadışı ilan edilmiş. Yapımları durdurulmuş. “İnsandan daha insan” görünümlü bu robotların tek tek bulunarak yok edilmelerine karar verilmiş. Yerlerine, “isyan etmeyecek”, uysal yeni üst-model robotlar yapılmış. Bunlar, eskileri avlamakla görevli: Ryan Gosling, Ajan K rolünde…
Bu arada çok önemli bir durum: Ford, robot mu değil mi resmen belli değise de her halde o da robot ve Rachel ondan hamile kalıyor. Çocukları oluyor. Ama bundan, resmi makamların haberi yok. Ford zaten Rachel’den ayrılmak zorunda, izini kaybettiriyor. Çocuk, “insan” çocuklarla bir yetimhanede büyüyor. Rachel ise sizlere ömür… Gel zaman git zaman, uzun hikaye, böyle bir çocuğun “olduğu” anlaşılınca bu bilginin örtbas edilmesi gerek. Öyle ya, “robotlar doğurur mu?” Resmi cevap: Hayır. Ama meğerse robotlar da insanlar gibi doğuruyormuş. Nasıl? Açıklanmıyor. Ama “milyonlarcası” varmış hem de. Ve yeniden bir isyana kalkışacaklar. Galiba, bir sonraki devam filminde “Blade Runner 2079” konunun bu kısmıyla ilgilenecek. Bu yıl 80 yaşında olan yapımcı Ridley Scott’un ömrü vefa ederse…