Blockchain, değişimin itici gücü olacak
İş süreçleri açısından bakıldığında, dijitalleşme, bankacılık sektöründeki büyük çaplı projelerin büyük kısmının anahtarı konumunda. Bankaların bu dönüşüm için artan maliyet baskısı, rekabette artış ve farklılaşma, yeni müşteri talepleri ve yeni nesil kullanıcı profilleri gibi farklı nedenleri var. CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, buna sermaye piyasalarındaki dönüşümü örnek gösterdi ve şöyle devam etti:
Günümüz finans dünyasında değişen regülasyonlar, risk yönetimi ve kurumsal uyum gereksinimleri bankaların hem iş birimleri hem de BT süreçleri için yeni düzenlemelerin uygulamaya konulmasını zorunlu kılıyor. Bu da finansal kurumları dönüşüme iten faktörlerden. Finansal kurumların gerçekleşen tüm işlemler için işlemin başlangıcından itibaren tüm kayıtları sistemlerinde tutmaları, talep edilen farklı raporları olabildiğince kısa sürelerde oluşturmaları ve bu sırada güvenliği sağlamaları gerek. Günümüzde veri ihlalleri ve siber güvenlik tehditleri de dijital dönüşümü tetikleyen etmenler arasında. İç süreçlerdeki etkinliği artırmak adına maliyetlerin aşağı çekilmesine yönelik ihtiyaçlar da yapısal ve BT dönüşümünü hızlandırıyor. “Örneğin, yeni nesil teknolojilerden Blockchain, bankacılık sektöründe bazı uygulamaların tamamen değişmesine neden olacak. Bitcoin gibi kripto para birimlerini barındıran dağınık yapıdaki muhasebe kayıt sistemleri maliyetleri azaltıp süreçleri basitleştirerek dönüşümlere liderlik edecek” diyen Esen, 2016 yılı beklentilerini şöyle anlattı:
“Bankaların rakiplerinin artık farklı sektörlerden ortaya çıktığı bir gerçek, ancak bankaların müşteri sadakati ile müşteri tabanlarını büyük ölçüde koruyacak olmaları da muhtemel. Ayrıca, geleneksel bankaların büyük bölümü dönüşüme başladı ve farklı sektörlerden ortaya çıkarak piyasaya girmeye çalışan yeni rakiplerin akıbeti belirsiz. Her halükarda, bankalar, finansal teknoloji şirketleri gibi yeni oyuncuların varlığını hafife almamalılar. Biz de bankaların ekosistemlerini genişletmeleri ve doğru iş ortaklıklarına girmeleri gerekliliğinin altını çizmek istiyoruz. 2016’daki yeni eğilimlerin daha çok banka müşterileri ve yatırımcılara yeni finansman kanalları sağlayan ‘Crowdfunding’ ve ‘P2P’ platformları yönünde olacağını öngörüyoruz.”