Blockchain teknolojisinin kullanılabileceği sektörlere bakış…
Teknolojik yenilikler iş dünyasını dönüştürmeye devam ediyor. Özellikle yeni teknolojilerin toplumsal hayata entegrasyonuyla iş yapış biçimleri de değişiklik gösteriyor. Coinoxs Kurucusu Can Azizoğlu, konuya ilişkin yorumlarını ekosistemle paylaştı.
“Blockchain teknolojisi yapısı itibarıyla farklı sektörlere entegre edilebilecek bir teknoloji. Orta ve uzun vadede blockchain’in ağırlıklı kullanılacağı sektörlerin başında sağlık alanı geliyor. Ülkelerin sağlık sistemine dahil hasta verilerinin; hastaneler, laboratuvarlar, ilaç firmaları ve sağlık personelleri tarafından güvenli bir biçimde tutulmasında blokchain teknolojisinin kullanılabileceğini ön görüyoruz. Bu kapsamda, veri güvenliği sağlanırken, ölümcül sonuçlara yol açabilecek muhtemel hataların da minimize edilmesi mümkün olabilecek. Verilerin doğru biçimde saklanması ve paylaşılması da şeffaflığa katkı sunacak.
Bununla birlikte, güvenlik alanında da mevcut teknolojinin nimetlerinden faydalanılabilir. Yapısı itibarıyla güvenliğin maksimum seviyede olduğu blockchain uygulamaları üzerinden yapılan işlemlerde kriptografi kullanımı ve merkeziyetsizlik özellikleri ön plana çıkıyor. Bu özellikler hem özel şirketler hem de kamu kurumlarının veri tabanlarını korumak adına ayrıcalıklı fırsatlar sunuyor. Ayrıca, önümüzdeki dönemde dijital alanda saklanan ve yüksek gizlilik içeren verilerin de blockchain ağına taşınmasını öngörüyoruz.
Gıda güvenliğinin sağlanması ve tarım faaliyetlerin daha sistematik bir şekilde ilerlemesi amacıyla blockchain tabanlı teknolojilerden faydalanılabilir. Üretim zincirinin ve ürün sevkiyatının tek bir noktadan takip edilebilmesi, kullanıcı ile üretici arasındaki şeffaflığa olumlu yönde etkileyecektir. Burada kayıt altına alınan verilerin dış müdahalelere kapalı olması, güvenilirliği artıracak unsurların başında geliyor.
Ekosistemdeki uzmanların Metaverse mimarisine ilişkin farklı değerlendirmeleri ve görüş ayrılıkları bulunuyor. Metaverse’e dair tartışmalar devam ederken, tüzel kişiliklerin veya bireylerin Metaverse’te sahip oldukları arsalar, ofisler ve etkinlik alanlarının da belirli bir mimari nizam içinde tasarlanacağı konuşuluyor. Bu noktada, blockchain uzmanlarının, halihazırda iş yürüten deneyimli mimarların yetkinliklerinden faydalanması gündeme gelecek konulardan olacak.
Blockchain teknolojisinin, sözü geçen tüm meslek gruplarının yanı sıra hemen her alanda büyük değişimlere yol açmasını bekliyoruz. Ancak buradaki adaptasyon sürecinin kayda değer bir zaman alacağını da eklemeliyiz.”