Blok zinciri, e-Devlet dijital hizmet sunumunu iyileştirme potansiyeline sahip
‘Digiathon 2022 Yarışması’; ‘Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu Projesi’ kapsamında 12-13 Kasım tarihinde İstanbul’da düzenlendi. 30 saat süren yarışmada, finaline kalan 24 takımdan 88 yarışmacı blok zinciri teknolojisiyle e-Devlet Kapısı’ için yenilikçi uygulamalar geliştirdi.
‘Digiathon 2022 Yarışması’ programına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Dijital çağ adeta ışık hızıyla ilerliyor; neredeyse her 10 yılda sıçramalara şahit oluyoruz” ifadesini kullanarak sektörün literatürünün durmaksızın güncellendiğini, her geçen gün blok zinciri, metaverse, NFT, kripto para, dijital ikizler gibi kavramlara bir yenisinin eklendiğini dile getirdi. Bu hızlı değişimin; üretme, istihdam etme, ticaret yapma ile kültür ve sanat üretme şekillerini de kökten değiştirdiğini vurgulayan Karaismailoğlu, “Dolayısıyla bankacılık sisteminden lojistik ve tedarik zincirlerine, alışkanlıklarımızda radikal değişim kaçınılmaz bir hal alıyor. Ancak bu değişim; ölçümleme yöntemlerinin gelişmesine ve böylece işlerimizi çok daha hızlı, verimli, düşük maliyetle ve sağlıklı bir şekilde yürütmemize imkan sunuyor. Türkiye’yi; bilişim sektöründe tasarlayan, üreten, yön veren katma değer oluşturan bir ülkeye dönüştürmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu husustaki en büyük avantajımız; genç ve dinamik nüfusumuzdur, yerli ve milli üretim kabiliyetimizdir. Tam da bu noktada Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’mizin bu etkinliği, ülkemizdeki dijital dönüşümde; şeffaflık, takip edilebilirlik ve uygulanabilirlik kapasitesini artırmak açısından oldukça anlamlıdır. Genç yazılımcı kardeşlerimizin bilgi, birikim ve potansiyellerinin bu konuda değerlendirilmesini takdirle ve heyecanla karşılıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Sınır kapılarımızdaki güvenlik kadar ‘siber kapılarımızdaki güvenlik’ de önemli
İnternette artan kullanıcı sayısıyla birlikte kötü niyetli eylemler ve hack’lemelerin de arttığına, dijital saldırıların, kurumsal, sistemli ve uluslar üstü bir düzeyde yapıldığına dikkat çeken Karaismailoğlu şu noktaların altını çizdi: “Sınır kapılarımızdaki güvenlik kadar, ‘siber kapılarımızdaki güvenliğin’ de önemli olduğunu görüyoruz. Bu konuda da gerekli ve yeterli tedbirleri vaktinde alıyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’muz bünyesinde kurulan ‘Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) çalışmalarını tebrik ediyoruz. Siber Olaylara Müdahale Ekipleri, kurumların ve kritik altyapı sistemlerinin korunmasında 7/24 esasına göre çalışıyor. USOM çalışmaları kapsamında; 2022 yılı içinde 55 binin üzerinde tespit edilen zararlı bağlantıların erişimi engellendi. Ayrıca, yine bu yıl içinde 12 binin üzerinde siber güvenlik bildirimi ve kuruluşlara yönelik önlemler alındı. Yine bu yılın ekim ayı başı itibarıyla raporlanan siber saldırı sayısı 100 bine yakın. Bu saldırıları tamamen iç kaynaklarla geliştirdiğimiz yazılımlarla engellemekteyiz. Ülkemizin dijital dönüşümünde e-Devlet kapısının da kritik öneminin bilincindeyiz. Uzayda izi olmayanın, dünyada gücünün olmayacağı inancıyla yerli ve milli haberleşme uydumuzu yapıyoruz.”
‘Blok zinciri eşittir kripto para algısını kırmak istiyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç yaptığı açılış konuşmasında yenilikçi teknolojilerin tüm dünyada iş sürecini değiştirdiğine, meslekleri ve rekabet koşullarını yeniden şekillendirdiğine dikkat çekerek “İçinde bulunduğumuz dijital çağda kartlar yeniden dağıtılıyor. Biz de burada varız diyoruz. Gençlerimize özgün fikirler üretebilmeleri için uygun altyapılar sunmak ve tecrübe kazanmalarını sağlamak adına Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bu tarz yarışmalara çok önem veriyoruz. Sürdürülebilir bir dijital dönüşüm süreci için biz de yenilikçi teknolojileri her zaman öncelikliyoruz. ‘Dijital Türkiye’ sloganıyla çıktığımız yolda, kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle Türkiyemizin dijital dönüşümüne öncülük etmeye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Blok zinciri; şeffaf ve değiştirilemez yapısıyla 61 milyondan fazla vatandaşımızın hayatına dokunan e-Devlet kapısındaki 920 kurumun 6.600’den fazla dijital hizmetinin sunumunu iyileştirme potansiyeline sahip” ifadesini kullanan Koç, gençlere, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu – Digiathon 2022’ye ‘Milli Teknoloji’ hamlesinin blok zinciri ayağı diyebiliriz. İnsanların kafasındaki blok zinciri eşittir kripto para algısını kırmak istiyoruz. Dünya çapında başarısını ispat etmiş olan bir dijital devlet uygulaması olan e-Devlet kapısına blok zinciri entegrasyonu için ilk adımı atan kişiler olacaksınız. ‘Türkiye Yüzyılı’ dijitalin yüzyılı olacak. Sizlerin potansiyelini biliyor ve güveniyoruz” şeklinde seslendi.