BNTPRO, yurtdışı pazarlara açılıyor
Birçok ağ ve güvenlik teknolojisi üreticisi firma ile işbirliği yapan BNTPRO; eğitim programları ve güvenlik çözümleri ile yurtdışına açılıyor.
BNTPRO, Juniper Networks, F5 Networks, PulseSecure gibi dünyada önde gelen birçok ağ ve güvenlik üreticisi firma ile eğitim konusunda işortaklığı yapıyor. Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika ülkelerine açılmayı planlayan BNTPRO, geliştirdiği tek kullanımlık şifre çözümü Sectrail ile de uluslararası pazarlara açılmayı hedefliyor. BNTPRO Satış Müdürü Özcan Savran, sorularımızı yanıtladı.
Dünyadaki teknoloji gelişimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teknoloji üretimi ve aynı zamanda tüketimi tahmin edemediğimiz noktalara gelmiş durumda. Sosyal iletişimin internet teknolojileri ile beraber bariyerleri yıkması insanoğlunu her alanda birlikte çalışabilir fikir üretebilir ve paylaşabilir hale getirdi. Yapabileceklerimizin bir sınırı olmadığı kavramı gerek bireysel gerekse insan gruplarının oluşturduğu organizasyonlarda gönülden inanılan ve pratiğe dökülen bir kavram oldu. Bu inanışın yansıması olarak ta şu anda tartışılan ve üzerinde çalışılan birçok konu artık ütopik bir konu olarak değil teknolojik olarak çözülmesi gereken soru ve sorunlara sahip konular olarak görülmekte. Sonuç olarak, insan jenerasyon döngüleri içerisinde tanık olunacak teknolojik değişimlerinin daha da katastrofik olacağını düşünüyoruz. Bununla beraber popüler teknolojik konuları bireyler olarak takip edip ayak uydurmaya çalışırken BNTPRO olarak ise hitap ettiğimiz bilişim ve telekomünikasyon alanındaki gelişmelere daha çok yoğunlaşmış durumdayız. Göz önünde olmayan ve gündemde çok fazla ses bulmayan işin mutfağındaki konularla ile uğraşıyoruz ki mutfakta da ciddi bir değişim yaşanmakta. Başta servis sağlayıcılar olmak üzere tüm şirket ve kurumların altyapılarında SDN ve NFV teknolojilerinin tetiklediği bir dönüşüm dönemi başladı ve bu dönem kısa vadede pazardaki dinamikleri ciddi şekilde değiştirecek.
Bu gelişimlerin Türkiye’ye yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde zannediyorum konjonktürel nedenlerden dolayı son zamanlarda yerel teknoloji üretimine olması gerektiği gibi ilgi gösterilmeye başlandı. En azından bu yöndeki çabaların giderek arttığını görmekte ve tanık olmaktayız. Umuyoruz ki bu çabaların meyvesi olarak ortaya pratikte kullanılabilir ve rekabetçi ürünler çıksın. Şunu unutmamalıyız ki, teknoloji yatırımları karlı ve stratejik olabileceği gibi aynı zamanda geri dönüşü olmayabilecek ve riski yüksek yatırımlardır, bu nedenle teşvik verirken ve kaynak ayırırken gerek devletimizin gerekse de şirketlerin dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz.
BNTPRO olarak yaklaşık dört yıl kadar önce gelirimizin ufak bir bölümü ile tek seferlik şifre (OTP) pazarına yönelik bir ürün geliştirmeye başladık. Tamamen öz kaynaklarımız ile finanse ettiğimiz ve geçen sene Sectrail ismi ile markalaştırdığımız ürünümüzü bu yıl içerisinde dış pazarlara da açmayı planlamaktayız. Yurtiçinde yaklaşık 40 firmada yurtdışı menşeili çözümlerin yerini alan ürünümüze uzun vadede yatırım yapmaya devam edeceğiz. CGNAT loglama gibi diğer ürünlerimiz ile beraber BNTPRO olarak ufak ta olsa yurtdışı bağımlılığını azaltmaya yönelik girişimlere elimizden geldiğinde destek olmaya çalışmaktayız.
Bu gelişim sürecinde eğitim hizmetlerinin önemi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Eğitim maalesef büyük bir üzüntü ile takip etmek zorunda olduğumuz bir konu. Gerek ilgili meslek okullarında gerekse de ilgili mühendislik fakültelerinde piyasanın talep ettiği vizyon ve altyapıya sahip insan kaynağı yetişmiyor. Bu nedenledir ki özellikle BT sektöründe kalifiye eleman açığı, yurtdışında çalışmayı tercih edenlerin artışı ile de birlikte ciddi boyutlara ulaştı. Geleceğini ve vizyonunu teknolojik gelişime bağlamış tüm ülkelerde okul öncesi dönemlere kadar indirilen teknoloji eğitimleri bizim ülkemizde yeterli seviyede olmanın çok uzağında. Geçmişte teknolojiyi kullanmak ve üretmek ile ilgili geç kaldığımız dönemler oldu ancak eğitim için hiçbir zaman geç kalınmış değildir. Eğitim sistemimizin bir an önce farklı düşünebilen, sahip olduğu kaliteli temel bilgiye dayalı özgüvene sahip bireyler yetiştirebilen bir sisteme dönüştürülmesi gerekli. Sahip olduğu beceriyi iş hayatına başladıktan sonra kazandığı bilgiyle gösterebilen insan kaynağı profili rekabetçi olabilmemiz için artık yeterli değil.
Bu doğrultuda BNTPRO ne tür çalışmalara imza atıyor? Hedef ve stratejileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
BNTPRO, Juniper Networks, F5 Networks, PulseSecure gibi dünyada önde gelen birçok ağ ve güvenlik üreticisi firmanın eğitim ortaklığını yapmakta. Yurtiçinde ve özellikle bölgemizde bulunan birçok kurum ve şirkete gerek üreticilerin portföyünde bulunan ürün eğitimlerini gerekse de talep gelmesi halinde üretici bağımsız temel ağ ve güvenlik eğitimlerini vermekte. Yurtiçinde olduğu gibi bölgemizde de eğitime olan talep oldukça fazla ve önümüzdeki dönem Türkiye'nin eğitim ile ilgili olarak ta bir merkez haline gelebileceğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra alanında uzman sistem ve network mühendislerinin zengin bilgi ve tecrübe birikimini kullanarak, hizmet verdiğimiz iş ortaklarımıza ve müşterilerimize fark yaratacak teknolojik çözümler sunmaya devam edeceğiz. Hızla gelişim gösteren teknolojik yenilikleri en yakın takip eden firma olarak, yeniliklerin müşterilerimizin işine olan katkısını ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Buna yönelik olarak, her sene gelirimize paralel olarak yaptığımız ekipman, eğitim, eğitmen ve sertifikasyon yatırımlarına 2018 yılında da devam edeceğiz.
2018 yılına yönelik çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Geçtiğimiz yıl şirketimizin büyüme trendindeki önemli yıllarından biri olarak kapandı. İş modelimiz ve üzerinde yaptığımız değişikliklerin olumlu etkilerini çok daha net görme imkanımız oldu. İçinde bulunduğumuz 2018 yılı içerisinde iki temel motivasyonumuz olacak; şirket içerisindeki süreçlerin iyileştirilmesi ve yurtiçi – yurtdışı kanal yapımızın geliştirilmesi. Bununla beraber ürün ve hizmet portföyümüzde gördüğümüz eksiklikleri de gidermek üzere iş modelimize uygun yeni üretici iş ortaklıkları da gündeme gelebilir. Genişlettiğimiz yazılım ekibimizin de katkısı ile beraber ağ ve güvenlik otomasyonu projeleri başta olmak üzere profesyonel hizmetler başlığı altındaki hizmet gelirlerimizi de arttırmayı hedefliyoruz.
Yurtdışında gerçekleştirdiğiniz projeler ve yurtdışı hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yurtdışı menşeili bir entegratör firma ile beraber 2017 yılı içerisinde Türkmenistan'daki olimpiyatların altyapı projesinde yer aldık. Yakın coğrafyamızda bulunan beş farklı ülkeden eğitim için gelen misafirlerimizi ağırladık ve yerinde eğitim için dört farklı ülkeye eğitmen gönderdik. Hali hazırda Avrupa'da uzaktan veya lokal desteği verdiğimiz firmalar bulunmakta. Önümüzdeki yıl içerisinde özellikle Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerinde daha fazla projeye dahil olmak istiyoruz ve bununla alakalı olarak görüşmelerimiz de devam etmekte. Bu yılın sonlarına da doğru da uygun koşulların oluşması durumunda yurtdışında bir irtibat bürosu veya ofis açmak ta planlarımız arasında.