Bölgedeki buluşma noktası Türkiye
Verizon tarafından satın alınan Terremark, Türkiye odaklı yeni çalışmalarını hayata geçirecek. Türkiye’yi bölgede bir köprü olarak tanımlayan Terremark, Verizon tarafından satın alındıktan sonra, Türkiye odaklı yeni çalışmalarını da hayata geçirecek.
Bir süre önce Verizon tarafından satın alınan Terremark, 2011 yılında gerek Türkiye gerekse bölge için birçok çalışmayı hayata geçirmeyi planlıyor. Terremark Türkiye Genel Müdürü Senem Arcan, Türk şirketlerinin bütünleşik çözümlere yönelik ilgisine dikkat çekerken, bu yapıyı da sunucu barındırma, yönetimli barındırma, bulut bilişim ve güvenlik hizmetleri olarak tanımladı. Türkiye’de henüz bulut bilişim platformlarının olmadığını belirten Arcan, şu bilgileri verdi:
“Verizon tarafından alındıktan sonra, planlar netleşmeye başladı. Bu hizmeti Amsterdam’dan zaten sunuyoruz, yani Türkiye’deki müşterilerimiz bulut hizmetini yine alabiliyor. Ama bu yıl içinde bu platformu Türkiye’ye getirmeyi planlıyoruz. Böylece Türkiye, bulut bilişimde de bölgenin merkezi olacak. Bölge ülkelerinde karışıklık hakim. Bu yüzden oradaki şirketler de verilerini yakın bir noktada güvene alabilmek için Türkiye’de bir yapıları olsun istiyor.”
Yeni hizmetler tanıtılacak
Terremark’ın veri merkezi İstanbul’da Çobançeşme’de. Terremark Başkan Yardımcısı Max A. Figueroa, bölgenin potansiyeline inandıklarını, doğru fırsatlarla daha fazla veri merkezlerinin olabileceğini söyleyerek, “Amacımız Türkiye’yi bölgesel bir merkez haline getirmek” dedi. Figuaroa, 2011’de bölgede çalışmalarının büyüyeceğini, daha fazla çokuluslu şirketle çalışacaklarını, yerel şirket tabanlarını geliştireceklerini vurguladı. Figuaroa, şöyle devam etti:
“Verizon’un hedefi; bulut ve veri merkezi hizmetlerinde bizim deneyimimizi kullanmak. Böylece biz Uzakdoğu gibi noktalara erişebileceğiz. Verizon da Güney Amerika’da yer alabilecek. Bu birleşme daha küresel bir şirket yaratacak. Bulut yapısında aplikasyon bazında yeni hizmetlerimiz olacak. Türkiye ve bölge için yeni hizmetleri yakında tanıtıyor olacağız.”
“İnternet değişim noktası İstanbul’da gelişim gösterecek”
Figueroa, Türkiye’deki veri merkezleri ile farklı sektörlerden birçok çokuluslu şirkete çözümlerini sunduklarını söyledi. Figueroa, Türkiye’nin yapısı ve bir internet değişim noktası (Internet Exchange Point) olarak potansiyelini ise şöyle anlattı:
“ABD, Güney Amerika, Avrupa’da çalışmalar yapıyoruz ve ilk günden beri planımız hep doğuya gitmek oldu.
Doğu Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyorduk. Bunun için en uygun nokta Türkiye. Çünkü potansiyel çok büyük. Türkiye böylece Amsterdam ve Londra gibi bu bölgenin internet merkezi olacak. Bu yapı; tüm farklı internet servis sağlayıcılarının buluştuğu bir nokta. Herkesin sunucularının bir noktada buluştuğu yapıyı sunuyoruz. Bu yapılar; internet servis sağlayıcılarının istekleri doğrultusunda gelişiyor. İçerik sağlayıcıları da bu yapıya ilgi gösteriyor.
Böylece performans daha hızlı oluyor ve internet erişim bedelleri azalıyor. İstanbul halihazırda bir internet değişim noktası. Ama operatörler de bu konsepti benimseyene kadar önümüzde biraz vakit var. İçerik, yani büyük internet siteleri geldiği zaman büyük şirketler de gelir ve internet değişiminin büyümesi için uygun ortam yaratılır.”
Fiyat düşüyor, bağlantı artıyor
Figueroa, internet değişim noktalarını kurguladıkları ülkelerde gözlemledikleri bir konunun bağlantı fiyatlarının düşmesi olduğunu belirtirken, bağlantı miktarının büyüdüğünü vurguladı.
Güvenlik ve depolamada uzmanlık
Uluslararası bazda 13 tane veri merkezi olduğunu söyleyen Terremark Genel Müdürü Senem Arcan, şu detayları paylaştı:
“Hepsi birbirine bağlı ve ‘operatör-bağımsız’ veri merkezleri. Yani örneğin ABD’de 200 operatör bir merkezde buluşabiliyor. Türkiye’de de yapmaya çalıştığımız; tüm operatörlerin bir noktaya gelmesi ve içerik sağlayıcıların da oraya gelerek, Avrupa ve ABD’dekine benzer bir değişim noktası yaratmak. Güvenlik bizim için çok önemli ve hem bulutta hem veri merkezi güvenliğinde burada bir ekibimiz ve güvenlik altyapımıza ek olarak, ABD’de Security Operations Center dediğimiz ekip tarafından tüm veri merkezleri 7/24 izleniyor.”