Bölgesel genişlemede Türkiye bir merkez
Bitpanda’nın beklentisi; Türkiye’nin bir ‘fintech hub’ı, yani finansal teknolojilerinin merkezi olması yönünde.
Küresel ve yerel düzeyde, blockchain finansal alanda çok sayıda uygulamaya sahip bir teknoloji. Neobroker ve kripto varlık yatırımcıları da bu alandaki yatırım potansiyelinin farkında. Bu hatırlatmayı yapan Bitpanda Türkiye ve MENA Bölgesi Yönetici Direktörü Elbruz Yılmaz’a göre, alanında Türkiye’de uygulanacak pek çok alan ve büyük de bir potansiyel var. Yani blockchain teknolojisinin şeffaflık ve vaat ettiği güven, sadece fintech bağlamında değil, birçok şirketin yararlanabileceği bir alan. “Gelecekte blockchain etrafında birçok şirketin oluşacağını ve gelişeceğini öngörüyoruz. Örneğin; tedarik zinciri izleme, aşı dağıtımı gibi alanlarda önümüzdeki dönemlerde blockchain teknolojilerinin daha fazla devreye gireceğini göreceğiz” beklentisini paylaşan Elbruz Yılmaz, sorularımızı yanıtladı:
Pandemi dönemi, bu dönemde gelişen güvenli riskleri, iş sürekliliğini sağlamanın gerekliliği gibi faktörler blockchain ve beraberinde kripto para ilgisini nasıl etkiledi?
Kripto para birimleri giderek daha yaygın bir hale geliyor. Bu para birimlerinin kullanılabilirliği artarken, onlara erişim de mobil ve internet teknolojileri sayesinde kolaylaştı. 2020 yılında kripto paranın yatırımcılar için tercih olarak kalıcı olacağını gösterdi. Kripto para birimlerine devasa bir kurumsal sermaye akışının yanı sıra rekor sayıda yeni bireysel müşteri eklenirken, önümüzdeki birkaç yılda Bitcoin, küçük ya da büyük her yatırımcının portföyünde yer alması gereken bir varlık olacak. Yasal düzenlemeleri de unutmamak gerek. Kripto para birimleri dünyasında çok fazla düzenleme görüyoruz. Bu düzenlemeler hem gerekli hem de kripto para birimlerinin kredibilitesinin artmasına yardımcı oluyor. Bitcoin, kurumsal yatırımcılar ve geleneksel bankalar için önerilen yatırım stratejilerinin bir parçası haline geliyor. Visa ve Mastercard gibi ödeme sistemi devleri Bitcoin’i sistemlerine entegre etme kararı aldı. Twitter, bilançosuna Bitcoin eklemeyi değerlendirdiğini açıklamıştı. Bu durum, Bitcoin’in yatırım dünyasında önemini gösteriyor. Emin olduğumuz bir şey varsa, o da işlerin tersine çevrilemeyecek bir biçimde değiştiği ve Bitcoin’in yanı sıra kripto para birimlerinin birer yatırım ve değer saklama aracı olarak ön plana çıktığıdır.
Gerek finans sektörü düzenleyicileri gerekse perakende sektörü sizce dijital para konusunda nasıl beklentilere ve stratejilere sahip?
Teknolojik gelişmelerin, 2008 küresel ekonomik krizinin bankalara olan güveni azaltmasının, tüketici beklentilerinin değişiminin ve ülke ekonomilerinin yeni ihtiyaçlarının; finans ekosisteminde son yıllarda görülen büyük dönüşümlere zemin hazırladığı söylenebilir. Finansal hizmetlerin tüketiciye daha yaygın biçimde ulaştırılmasına ve finansal gücün merkezlerden uzaklaşarak demokratikleşmesi ve merkeziyetsizleşmesine duyulan ihtiyaç, kripto paralar gibi, son dönemde gündemden düşmeyen yeni finansal araçları da beraberinde getirdi. Bitcoin, kripto paralar ve diğer dijital varlıkların kullanımı her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Gelecekte bu varlıklara erişimin çok kolay olacağını düşünüyoruz. Bitcoin, yakın gelecekte küçük veya büyük her yatırımcının portföyünde bulunması gereken bir varlık olacak. Önümüzdeki dönemde blockchain alanında güvenirliliği güçlendirecek yasal düzenlemelerin artacağını göreceğiz. Bunlarla birlikte, dijital paraya güven ve paralelinde ilgi daha da artacak.
Bitpanda 2014 yılında nasıl bir hedefle kuruldu? Bugün gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bitpanda, 2014 yılında Avusturya’nın başkenti Viyana’da Eric Demuth, Paul Klanschek ve Christian Trummer tarafından kurulan bir online yatırım platformu. Bitpanda, o tarihten bu yana hem yeni başlayanlar hem uzmanlar için popüler bir alım-satım platformu olarak hizmet veriyor. Yaklaşık 350’nin üzerinde ekip üyesiyle 2 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veren şu anda Avrupa’nın lider kripto varlık yatırım kuruluşu. Bitcoin başta olmak üzere Ethereum, Ripple, Pantos, IOTA, Litecoin, Komodo, Dash, Cardano, Waves, Tether, TRON, Dogecoin gibi 50’den fazla kripto paranın alım satımının yapılabildiği Bitpanda; PSD2 lisansı sayesinde tüm regülasyonlara tam uyumlu bir şirket olarak hem teknik hem hukuki açıdan oldukça güvenli bir yatırım ortamı sunuyor. Bitpanda, yeni kullanıcılar için kripto paralar dünyasına en kolay ve en hızlı erişimi sunarken, deneyimli kullanıcılara portföyleri üzerinde tam kontrol sağlama imkânı veriyor. Güçlü API uygulamaları, ileri teknoloji sunucuları ve tam otomatik emir sistemi sayesinde, kripto paraları 7/24 Bitpanda üzerinden satın alabilirsiniz. Tüm işlemlerin yüzde 100 güvenli olduğundan emin olmak için en son teknolojiyi kullanan Bitpanda, üyelerin parasını AML5 ile uyumlu ve güvenli çevrimdışı cüzdanlarda saklıyor. İlk kurulduğunda ağırlıklı olarak Avusturya ve bölge pazarlarına hitap eden Bitpanda, 2020’de AB piyasalarında büyümenin yanı sıra AB dışında kalan pazarlara da girmeye karar verdi. 2020’de önce İspanya, ardından Fransa piyasasına giriş yapan Bitpanda olarak 2020 Eylül’ünde da Türkiye piyasasında faaliyetlerine başladı. Bitpanda Türkiye’nin ardından Aralık 2020’de İtalya piyasasında giriş yaptı. Ayrıca kripto varlık alanında yatırım imkanlarını genişletmek üzere 10 milyon euro yatırım yaparak 300 kişinin çalışacağı bir Ar-Ge merkezi de kurduk.
Bitpanda’nın yatırım stratejisi ve gerek 2021 gerekse orta vade için önceliklerini anlatır mısınız?
Türkiye’de hızlı bir gelişim var. Piyasadaki kullanıcıların çeşitli yatırım araçlarına olan ilgisi bizi heyecanlandırıyor. Şirketimizin vizyonunda sadece kripto para piyasaları yok. AB pazarında sunduğumuz değerli madenleri de Türkiye piyasasına sunmaya çalışacağız. Bununla ilgili saha çalışmalarımız devam ediyor. Vizyonumuza göre herkesin dijital varlıklara olan erişimini sağlamayı hedefliyoruz. Önceki yıllarda paranız olsa bile bazı yatırım araçlarına ulaşılamıyordu. Teknoloji sayesinde bu bariyerler kırıldı. Bu potansiyele inandığımız için bu konuyla ilgili yatırımlarımız mevcut. Beklentimiz Türkiye’nin bir ‘fintech hub’ı, yani finansal teknolojilerinin merkezi olması yönünde. Bitpanda’nın ana hedefi, kesinlikle herkes için bir numaralı yatırım platformu olmak. Valar Ventures liderliğinde, girişim sermayesi şirketi DST Global‘in ve ortaklarının da katılımıyla gerçekleşen 170 milyon dolarlık yatırım turu ile Avrupa’nın en büyük B serisi yatırım turlarından birini imzaladık. Başarılı bir 52 milyon dolarlık A serisinden sadece 6 ay sonra imzalanan bu anlaşma ile Bitpanda, 1,2 milyar dolar değerinde unicorn şirket statüsüne ulaştı.
Faaliyet gösterdiğiniz pazarlar içinde Türkiye nasıl bir konuma sahip?
Türkiye Bitpanda’nın bölgesel genişlemesi açısından önemli bir merkez, kripto para kullanımı açısından ilk sıralarda yer alan ülkelerden ve yüksek büyüme potansiyeli sunuyor. Hedefimiz; Türkiye’de de regülasyonlar kapsamında kullanıcılarımıza sunmak ve kayda değer bir pazar payına ulaşmak. Bitpanda, AB regülasyonlarına uyumlu ve lisanslı olarak faaliyet gösteren bir şirket. Avrupa’daki regülasyonlara uyumlu süreçlerimizle hem sektöre öncülük ediyor hem de Türkiye pazarındaki paydaşlarımız ve diğer kripto para sektörü oyuncularıyla işbirliği yaparak Türkiye’de de kripto varlık piyasasındaki regülasyon çalışmalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Avrupa piyasalarında edindiğimiz tecrübelerimizi Türkiye’de kripto para sektöründe yapılacak düzenlemelere aktarmaya hazırız. Düzenleyici kurumların bu konudaki çalışmalarını olumlu karşılıyor ve destekliyoruz. Kripto para birimlerinin, dijital varlıkların ve blockchain teknolojisinin yenilikçi gücüne inanıyoruz. Misyonumuz, kişisel finans yönetiminin önündeki engelleri kaldırmak ve geleneksel finansal ürünleri 21. yüzyıla taşımak. Blockchain’i, bu misyonumuzu gerçekleştirmemizin temel taşı olarak görüyoruz. Blockchain teknolojisine bağlı dinamik yenilikçi ürün ve hizmetler sunma konusunda daha da hevesliyiz.