Borusan Cat Kurumsal Çözümler Lideri Kemal Kaplan: “Bulutsuz Bir Gelecek Mümkün Görünmüyor”
“Ben konuyu üç kısma ayırmak istiyorum. Birincisi işin teknik kısmı, ikincisi kültür kısmı, üçüncüsü de yine herkesin ortak derdi olan insan kaynağı kısmı. İşin teknik kısmı OSI katmanları gibi. En altta fiziksel katman yer alıyor. Oradan transport katmanına, protokol katmanına geçiyorsunuz. Bunlar sizin buluttaki gücünüz oluyor. Sonrasında gitmek istediğiniz yer olan en üst katmana, yani sunum katmanına geliyorsunuz. Amaç müşterilerimize nasıl daha iyi hizmet sunabileceğimizi keşfetmek. Bulutun bize kattığı bir sürü güzel şey var. Bunları öğrenmemiz lazım. Bizi ölçeklendirecek, yukarıya taşıyacak birçok bulut servisi var. Sunucusuz mimarilerden bahsedilen bir dünyadayız. Oraya doğru gitme durumumuz olabilir. Mevzuat nedeniyle özel bulutta olmamız gereken durumlar olabilir ama hibrit yapıyı da korumalıyız. Bunların hepsi işin teknik tarafı.
Ama bence işin daha kritik olan tarafı kültür tarafı. Bir kurumda dijital dönüşüme başladığınızda konfor alanınızdan çıkmanız gerekecek. Bunun için süreç boyunca aynı dili konuşmak, buradan gelecek faydaları ekinin tamamına anlatabilmek, işin teknik tarafından daha önemli tarafı olabiliyor.
Üçüncü kısım insan kaynağı. Yeni arkadaşlarla mülakatlara giriyorsunuz, hepsinin hayali en iyi teknolojileri kullanmak. Bu arkadaşları size çekecek, onlara cazip gelecek bir şeyler sunmak lazım. İşin bir de bu tarafı var. Bulut burada birçok avantaj sağlıyor. Bulutsuz bir gelecek BT sektöründe bence mümkün görünmüyor. Burada sunum katmanına çıkarabildiğimiz uygulamalarımız oldu. Bu konuda mutluyuz. Biz Borusan Cat olarak iş makineleri satıyoruz. Bizler dijital ekip olarak direksiyonun bir tarafından tutan kişileriz. Tutmazsak teknolojik açıdan yolumuzu kaybetme ihtimali çok yüksek. Dijitalleşme yolculuğunda bunu bir miktar başarabildiğimizi düşünüyoruz.
Bu yolda birlikte ilerleyeceğimiz partnerler ile ilgili olarak benim stresimi paylaşmayan bir partnerle benim yol almam çok zor. Ben akşam üretim sunucusunda ter döküyorsam o arkadaşın da ter dökmesini beklerim. Eğer bunu sağlayabiliyorsa o benim için stratejik partnerdir.
IoT bizim için çok önemli. Sadece Borusan Cat için değil, Borusan grubu için de değerli. Bizde otomotiv var, lojistik var. Bunların çoğu IoT olmadan ayakta kalamayacak sektörler. Borusan Cat özelinde kestirimci bakım çözümü sunuyoruz. Makine bozulmadan bir ay önce bir yapay zekâ sistemi ile takip ediyoruz. Senin makinen arızalanacak diye müşteriye gidiyoruz. Bu oyunu değiştiriyor, çünkü bütün rakipler arıza olunca gidiyor. Siz arızadan önce gittiğinizde, henüz kimse orada değilken oraya vardığınızda, fark yaratıyorsunuz. Bunu IoT sayesinde yapıyorsunuz. IoT işte bu kadar değerli.
Bu noktada Vodafone’a ayrıca teşekkür etmek istiyorum. BTK yeni bir mevzuat çıkardı. Roamingleri kestiler ve üç ay içinde makinalar ile iletişimimiz kesildi. Orada eSIM özelinde nasıl çözümler bulabileceğimizi Vodafone ekipleriyle sıkça konuştuk. Çok destek oldular, alternatif çözümler bulduk.”