Borusan Cat Yapay Zeka ve Robotik Çözümler Direktörü Nermin Yalçı: “SAVUNMA SANAYİ YATIRIMLARI KRİTİK”
“20 yıldır farklı sektörlerde yapay zeka üzerine birçok çalışmada rol oynadım. Uzun yıllardır parçası olduğum bu sektörde, konuyu Traditional AI ve Generative AI olarak ikiye ayırmak ve yapay zekayı Borusan Cat’te iş yapışımıza nasıl entegre ettiğimizden bahsetmek istiyorum.
Borusan Cat olarak, müşterilerimiz için sadece bir distribütör değil, bir çözüm ortağı olmak için çalışıyoruz. İşimizi, sürdürülebilirliği odağımızda tutarak ve dijitalin gücünden faydalanarak yapıyoruz. Proaktif çözüm önerilerimizle potansiyel arızayı ön görüyor, müşteriyi sürece dahil ettiğimiz interaktif iş yapışımızla sahaların 7/24 çalışabilmesini sağlıyoruz.‘Traditional AI’ yani ‘Öngörülebilir bakım’, müşterilerimizin çözüm ortağı olma yolculuğumuzda bizim için çok önemli. Sahalarımızda IoT ile donatılmış makinalarımızdan sürekli veri alıyoruz. Örneğin, sahadan ve makinalardan topladığı sesleri işleyerek sesten makinedeki potansiyel arıza tespit eden bir uygulamamız var.
Coğrafyalarımıza zaman zaman çeşitli üretim merkezlerinden ulaşılması sıkıntılı olabildiğinden, bizim için stok optimizasyonu çok önemli. Hem makine hem de servis ve bakım hizmeti verdiğimiz için yüz binlerce parça stoğumuz mevcut. Bu parçaların ülkelere dağılımında “stok optimizasyonu tahminleme” tarafı önemli rol oynuyor. ‘Generative AI’ dediğimiz üretken zekaya yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2017 yılında başladığımız dönüşüm yolcuğumuza bugün de dijitale yatırım yapmaya devam ediyoruz. Süreçlerimizin çoğu otomatize edilmiş durumda. Otomasyon tarafında 300’e yakın aktif robotumuz var. Bu robotlar tekrar eden işleri yaparak çalışma arkadaşlarımızın daha verimli ve keyifli çalışmasına destek oluyor. Farklı amaçlar için asistanlar geliştiriyor bir platform üzerinde toplamaya çalışıyoruz. Bulut kullanımı konusunda diğer sektörlere göre daha esneğiz. Özellikle AI alanındaki gelişmelerin çoğu bulut ortamına gömülmüş şekilde yapılıyor. Bu mimarı altında geliştirmiş birçok mikro servis mevcut. Bunlar bizi çok hızlandırıyor. Tabii ki, bilgi güvenliği ve KVKK konularında gerekli önemleri alıyoruz.Yakın dönem hedeflerimizden bir tanesi, genel amaçlı botlara girmek. Az önce değindiğim gibi servis ağımızda taşınan çok fazla parça var. Bu taşıma işlemleri de tahmin edebileceğiniz gibi zaman ve maliyet yaratıyor. Bunu optimize edecek robotik işlemlere girmek istiyoruz. Odağımızda olan bir diğer alan ise kuantum bilişim tarafı. Yapay zekanın ilerlemesiyle birlikte güvenlik ve şifreleme tarafları da büyük yol kat etti. IBM, Google, Amazon gibi şirketler bu alana ciddi yatırım yapıyor. Özellikle hata payını düşürmek için savunma sanayisinin de bu alana ciddi yatırımlar yaptığını görebiliyoruz.
20 yıllık tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki savunma sanayi, sağlık sektörü ve uzay teknolojileri son dönemde ne yapıyorsa, onlar çok yakın zamanda (belki 3-5 yıl içerisinde) hayatımıza yeni fonksiyonlar olarak giriyorlar. Biz de bu alanları yakından takip ediyoruz.
Borusan Cat’te Ar-Ge departmanı altında çalışıyor, özellikle AI alanında modellerin kurulmasından performans takibine kadar ekibimizin uçtan uca (in-house olarak) geliştirdiği ürünleri iş süreçlerimize entegre ediyoruz. ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz’ şirket amacımızla, içerisinde bulunduğumuz topluma ve tüm paydaşlarımıza sürdürülebilir değer yaratmak ve fayda sağlamak için çalışırken, dijitalin gücünden yararlanmayı sürdüreceğiz.”