Borusan Mannesmann, Azure’dan güç alan “Sağlık Olsun” uygulamasıyla COVID-19 risk potansiyellerini tespit ediyor
Covid-19 salgını sürecini tesislerinde güvenle yönetebilmek amacıyla Microsoft Azure bulut altyapısını kullanarak “Sağlık Olsun” adlı mobil bir uygulama geliştiren Borusan Mannesmann, böylece risk belirtisi gösteren çalışanları iş yerine gelmeden tespit edebiliyor. Çalışanların her sabah kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri cevapları analiz ederek risk değerlendirmesi yapan uygulama sayesinde, hastalığa işaret eden semptomlar iş yerindeki sağlık personeline bildirilerek çalışanın sağlık durumu uzaktan takip ediliyor.
Türkiye’de dijital dönüşümün öncü sanayi şirketlerinden Borusan Mannesmann, salgın sürecini tesislerinde güvenle yönetebilmek amacıyla Microsoft Azure bulut altyapısını kullanarak “Sağlık Olsun” adlı mobil bir uygulama geliştirdi. Çalışanların her sabah kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri cevapları analiz ederek risk değerlendirmesi yapan uygulama sayesinde, risk taşıyan çalışanlar henüz iş yerine gelmeden tespit edilebiliyor. Öte yandan Covid-19 şüphesi uyandıran en ufak belirti dahi iş yerindeki sağlık personellerine bildiriliyor. Azure’un yapay zeka çözümlerinden destek alan uygulama, yazılım algoritmasıyla virüsün bulaşmasını önleme konusunda alarm işlevi görüyor.
Borusan Mannesmann Dijital Teknolojilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Muammer Kızılaslan uygulamanın gelişim sürecini şöyle anlatıyor: “Borusan Mannesmann Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan sanayi şirketlerinden biri; dolayısıyla çarkların dönebilmesi için biz Covid-19 salgını sürecinde de çalışmaya devam ettik. Bu safhada, özellikle üretimde ‘iş sürekliliğimizi sağlarken çalışanlarımızın sağlığını nasıl garanti altına alırız?’ diye düşünmeye başladık. Yüksek ateşi tespit etmek üzere termal kameralar kurduk ve mesafe kuralını denetleyen sistemler geliştirdik. Ancak, çalışanlarımız henüz işe gelmeden de riskler konusunda bilgi sahibi olmak, böylece erkenden önlem alabilmek istedik. Kriz yönetim grubu toplantımızda bir mobil uygulama yapma fikri ortaya çıktı. Microsoft Azure bulut ve yapay zeka çözümlerinden destek alarak ihtiyaçlarımıza özel kurumsal bir mobil uygulama geliştirdik ve çalışanlarımızın kullanmasını sağladık. Şimdi, uygulamamızla evde erken semptom tespiti, servislerde koltuk atama ve ofiste/tesiste yakın temas kurulan kişilerin takibini yapabiliyoruz.”
Bütünsel yaklaşım, erken ölçümleme ve vaktinde izolasyon
Microsoft Azure üzerinde çalışan “Sağlık Olsun” uygulaması ile risk altında olduğu tespit edilen çalışanlarla iletişime geçilerek kendisinden daha detaylı bilgi alınıyor ve yönlendirmede bulunuluyor. Belirti şüphesi olan çalışanlar iş servislerini kullanamıyor ve tesislere giremiyor. Yapay zekadan destek alan uygulama, servislerde de koltuk takibi yapıyor. Uygulama hem koltuklarda oturanlar arasındaki mesafeyi optimize ediyor hem de olası vaka durumlarında temaslıların takibini sağlıyor. Uygulamanın algoritması, araçlardaki oturum düzeni için 1,5 metrelik sosyal mesafeyi de ayarlıyor. Bu faydalarıyla uygulama, Borusan Mannesmann’a Covid-19 konusunda bütünsel yaklaşım, erken ölçümleme ve vaktinde izolasyon sağlıyor.
Her çalışan için özel bir servis ve koltuk belirlemenin mümkün olmadığını belirten Muammer Kızılaslan, uygulamanın sunduğu otomasyonu şöyle anlatıyor: “Bazı tesislerimizde kısıtlı bir araç trafiği oluyor. Vardiya planındaki anlık değişiklikler de koltuk belirleme işini zorlaştırıyor. Servis destinasyonlarından bazıları ise yoğun olarak kullanılıyor. Bu yüzden, bazı güzergâhlarda birden fazla aracın çalışması gerekiyor ve çalışanlar araçları keyfi olarak değiştirebiliyor. Bu bir Covid-19 vakası durumunda, temaslı takibi yapılmasını zorlaştırıyor. Uygulamayla birlikte, servislere bir barkod yerleştirdik. Herkes araca girerken uygulama aracılığıyla bu kodu telefonlarına okutuyor. Giriş onaylandığı takdirde, ekranda bir koltuk numarası beliriyor ve onay kodunu gören sürücü çalışanı araca kabul ediyor. Aynı şekilde kişisel araçlarıyla işe gelen çalışanlarımız da güvenlik görevlilerine uygulamayı göstererek tesislerimize giriş sağlayabiliyor”.
Borusan Mannesmann’ın ofis ve tesislerinde mesafe kuralına uyulması için bluetooth tabanlı olarak geliştirdiği yeni çözüm de, Azure’un esnekliği sayesinde “Sağlık Olsun” uygulamasıyla entegre edilebiliyor. Uygulama ayrıca yemekhane, otopark gibi alanlarda da takip ve güvenlik sağlıyor. Covid-19 yayılımının izlenmesinde teknolojinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kızılaslan, “COVID-19’un takibinde ve yönetiminde bütünsel bir yaklaşımla yeni çözümler üzerinde çalışmaya devam ederken bu dönemi çalışanlarımız ve Microsoft gibi güçlü iş ortaklarımızla beraber aşmayı hedefliyoruz” diyerek sürecin sonraki olası safhaları için de hazır olduklarını ifade ediyor.