Bosch, yeni bir yarı iletken fabrikası kuruyor
Nesnelerin interneti (IoT) yatırımları kapsamında Bosch, Dresden'de bir yonga plakası fabrikası kuruyor. IoT ve mobilite uygulamalarının sayısının artmasıyla oluşan talebi karşılamak üzere bu yeni lokasyon, 12 inçlik yonga plakalarına dayanan mikroçipler üretecek. Yüksek teknolojili tesisin inşaatı 2019 sonunda tamamlanacak. Üretim faaliyetleri ise 2021 yılının sonunda başlayacak. Tesisin toplam yatırım tutarı yaklaşık bir milyar avro olacak.
Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, “Yeni yonga plakası fabrikası, Bosch'un 130 yılı aşkın tarihinde tek seferde yaptığı en büyük yatırım” bilgisini verdi ve ekledi: “Yarı iletkenler, tüm elektronik sistemlerin temel parçası. Bağlanabilirlik ve otomasyon artış gösterirken, gittikçe daha fazla uygulama alanında kullanılacak.”
Yarı iletkenler; özellikle üretimin, mobilitenin ve evlerin giderek daha fazla ağa bağlı, elektrikli ve otonom olması ile öne çıkıyor. Yarı iletken yongaların üretim süreci, ‘yonga plakası’ olarak da bilinen bir silikon diskle başlıyor ve bu diskin çapı ne kadar büyük olursa, üretim döngüsü başına daha fazla sayıda mikroçip üretilebiliyor. Geleneksel 6 ve 8 inçlik yonga plakası fabrikaları ile karşılaştırıldığında, 12 inçlik yonga plakası teknolojisi de ölçek ekonomisi sağlıyor. Bosch, 45 yılı aşkın süredir birden fazla türde yarı iletken yonga üretiyor ve bunların arasında uygulamaya özel entegre devreler (ASIC), güç yarı iletkenler ve mikroelektromekanik sistemler (MEMS) de var. Bosch MEMS sensörlerinin yüzde 75'i tüketici ve iletişim elektroniği uygulamalarında kullanılıyor, bu sensörler dünyada her dört akıllı telefonun üçünde bulunuyor.