BPM ile ABD’ye adım atıldı
E-Flow BPM çözümü ile iş süreç yönetimi pazarında kullanıcılarına kurumsal kolaylıklar sunan Netoloji Yazılım, ABD pazarında da büyüyecek.
Netoloji Yazılım Yurtdışı Satış Müdürü Harun Arman.
İş akış yönetim sistemleri başlığında E-Flow BPM, bir kod yazma bilgisi gerektirmeden şirketlerin kendi iş süreçlerini sürükle-bırak yöntemlerle tasarlayabildikleri bir platform. 2011 yılında Ankara Teknopark’ta kurulan, 2014 yılı itibariyle İstanbul’a taşınan Netoloji Yazılım, halen İstanbul, Gebze Ar-Ge Teknoloji Merkezi ve İzmir ofislerinde faaliyet gösterirken, bir süre önce bunlara ABD’de Chicago ofisini de eklendi. BPM pazarında yurtiçindeki güçlü konumlarını yurtdışına taşımak için ilk adımı ABD’den attıklarını vurgulayan Netoloji Yazılım Yurtdışı Satış Müdürü Harun Arman, gerek E-Flow BPM çözümü gerekse yurtiçi ve yurtdışı operasyon stratejilerini paylaştı:
Yurtdışına açılma fikri nasıl doğdu? İlk tercih neden ABD oldu?
E-Flow BPM ile standart çözümler yerine, terzi usulü, yani şirkete ve ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyoruz. Şirketler de çok ciddi bir teknik altyapı bilgisi gerekmeksizin, kendi iş süreçlerini E-Flow BPM’de tasarlayabiliyor, böylece verimlerini artırabiliyorlar. E-Flow BPM’de ağırlıklı olarak tasarlanan süreçler satın alma, satış, pazarlama ve tedarik zinciri çözümleri gibi başlıklar. Bu arada, BPM pazarı küresel bazda ciddi bir gelişim gösteriyor. Öyle ki, küresel BPM pazarı 2018 yılında, biz ABD operasyonumuzu başlatmadan önce 10-12 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahipti. Kuzey Amerika pazarında BPM adına potansiyeli gördük ve E-Flow BPM odaklı detaylı araştırmalar yaptık. Tercihimiz ise Illinois eyaletinde Chicago şehri oldu. Çünkü Illinois, ABD’nin en büyük dördüncü eyaleti ve birçok uluslararası firmanın merkezi de Chicago’da. Orada bir yatırımcımız vardı ve bu süreçte o da bize yardımcı oldu. Böylece Chicago ofisimizi açarak, ABD pazarına BPM çözümümüz E-Flow’u sunduk.
Geri dönüşler nasıl ve bunlar, stratejinizi nasıl yönlendiriyor?
Çözümümüz direkt kişiye özel çözümler olduğu için firmalarda test amaçlı kullanılıyor ve şu ana kadar geri dönüşler de olumlu. Bizim iş modelimiz iş ortaklığı üzerine kurulu. Yani direkt satış yapmıyor, tüm satışlarımızı iş ortaklarımız ile yürütüyoruz. Türkiye’de kurup başarı ile ilerlettiğimiz bu modeli yurtdışında da kurmak istiyoruz. Bu nedenle ABD’de de potansiyel iş ortakları ile görüşmelerimiz var. Bu görüşmelerde Chicago’da bulunan bir arkadaşımız bize yardımcı olurken, bir dostumuz da Kanada’nın Montreal kentinden destek sunuyor. Yani onlar aracılığı ile iki taraflı iş ortaklığı görüşmeleri yürütüyoruz ve biz de merkezimizden onlara teknik destek sunuyoruz.
BPM başlığında E-Flow BPM’i farklı kılan özellikler neler?
E-Flow BPM’in en büyük özelliği bir kod yazma bilgisi gerektirmemesi. Yani teknik bir bilginiz olmaksızın size E-Flow BPM ekranını açsam ve 15-20 dakikalık eğitim versem, kendi iş sürecinizi kolayca tasarlayıp, hayata geçirebilirsiniz. Diğer ERP yapıları ile iletişim ve bu yapılardan veri çekebilmek adına birkaç pratik kod kullanıyoruz. Ama bunun dışında, belirttiğim gibi, tamamen sürükle-bırak yöntemlerle kendi süreçlerinizi siz tasarlayabiliyorsunuz. Onay mekanizmaları ve süreçleri bir kod yazma bilgisi olmaksızın, yani ekiplere bu konularda yoğun eğitim vermek gerekmeksizin etkili şekilde çözmelerini sağlamak önceliğimiz.
Kurumsal mobil gelişimde E-Flow BPM nasıl bir yere sahip?
Mobil uygulamalar iş süreçlerinde önemini giderek artırıyor ve herkesin kabul ettiği bir gerçek; 2020 yılına kadar mobil BPM sayısının katlanarak artacağı yönünde. Hayata geçiş tarihi itibariyle genç bir ürün olan E-Flow BPM’in Android ve iOS uygulamaları var. Mobil uygulamalarımızın varlığı da E-Flow BPM’in tercihinde önemli bir gerekçe ve bizi bu alanda rakiplerimizden de ayıran bir unsur. Müşterilerimizde yönetici seviyesinde mobil uygulamamızın kullanım oranı yüzde 80 seviyesinde. Çünkü tamamen onay süreci için kullanıyorlar ve görüyoruz ki, mobil uygulamada onay süreçlerine herkes etkili biçimde uyum sağladı. Bu da BPM başlığında E-Flow’u farklı kılan bir özellik oldu.
Gebze’de Ar-Ge merkezinizde odaklandığınız başlıkları paylaşır mısınız?
Bu noktada aslında genel olarak kurumsal akışımızı paylaşmamız yerinde olur. Netoloji, tüm satışlarını iş ortakları üzerinden yürütüyor ve iş ortaklarının herhangi bir ürünle ilgili geliştirme taleplerini biz topluyoruz. Yani iş ortakları müşterilerden, biz de iş ortaklarından beklenti ve talepleri alıyoruz. Proje ve destek ekibimizin süzgecinden geçen bu talepler, sonrasında yazılım mühendislerimize geliyor, bir geliştirme yapılması gerekiyorsa bu versiyon paketlerinde geliştirmeler yapılarak E-Flow özelliklerine ekleniyor. Yani son kullanıcı ve iş ortaklarının talepleri ışığında ortak karar vererek, yeni sürümlerde geliştirilecek özellikleri beraber tasarlıyoruz. Yazılım mühendislerimiz de bu konulara odaklı çalışıyor. Bu arada Netoloji Yazılım olarak 2018 yılında iş süreçlerini tasarlayan iş ortaklarımızla ile bir çalıştay düzenledik. İlk kez düzenlediğimiz bu çalıştay ile ilerde geliştirilebilecek ürünler, E-Flow’a eklenebilecek özellikler ve Netoloji Yazılım’ın ilerde çıkaracağı yeni ürünlerle ilgili iş ortaklarından görüşler alındı. Bu kapsamda 2019 yılının yenilikleri ve yapılacak değişiklikler de düzenli toplantılarımızla karara bağlanarak hayata geçecek.
İş ortakları, çözüm mimarisine odaklanıyor
“Türkiye pazarında son iki yılda ciddi biçimde müşteri ve iş ortağı artışımız söz konusu. Zaten bu motivasyonla yurtdışı operasyonlarımızı hayata geçirmeye başladık. Yurtiçinde büyüme oranımızı koruyarak, 2019’da büyüme trendimizi devam ettirmek yurtiçi pazarda önceliğimiz. Öte yandan, E-Flow, 2014-2017 yılları arasında Logo Yazılım’ın fiyat listesinde, onların bir çözüm ortağı olarak satış faaliyetlerini sürdürüyordu. 2017 yılından itibaren ise E-Flow BPM, Netoloji olarak tüm satış hakları alınıp, satış ve pazarlaması kendisi, yani iş ortakları tarafından yapılır hale geldi. Son dönemde, özellikle 2018’de E-Flow BPM odaklı proje geliştirip, müşteri konumlandırması yapan iş ortaklarımızın sayısı arttı. İş ortaklarımız arasına tek işi E-Flow BPM üzerinden süreç tasarlamak olup, müşteri ihtiyaçlarını E-Flow BPM üzerinden çözmeyi planlayan iş ortaklarını bu yapıya eklemeye devam ederek, 2019 yılında bu iş ortaklarımızın sayısını artırmak hedefimiz.”