BT altyapısıyla dünyaya örnek olmak 127’inci yaş hediyesi olsun!
Darülaceze, 126’ıncı yılında ve bugüne kadar 100 bini aşkın kişiye hizmet verdi. 500 kişilik kapasitesi, tarihi geçmişi ve deneyimi ile yaşlılık bilimi yani ‘geriatri’ alanında uçtan uca bir sistem oluşturmak, bu alanda sadece Türkiye için değil birçok ülke için model ortaya koymak ise temel hedef. Bu tarihi kurum sakinlerinin huzur ve sağlık içinde yaşamasının önemine dikkat çeken Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, “Bir taraftan Sosyal Hizmet Şehri’ni hayata geçirmek için çalışmalar yürütüyor, bir taraftan mesleki eğitim konusunda da üniversitelerin ilgili bölümlerinin öğrencileri için bir buluşma noktası ve deneyim alanı olmak istiyoruz” dedi.
Bu sosyal hizmet yapısıyla yine dünyada fark yaratacaklarını, sağlık turizmi başlığında yurtdışından da yaşlı nüfusun ilgisini beklediklerini vurgulayan Başkan Hamza Cebeci, eklemeden geçmedi: “Burası insanlığın ortak değeri. Dünyada benzersiz bir yapıyı sunuyor, devletten pay almıyoruz. 15 ay sonra bu dev kampüs bitecek.”
Ancak, tüm bu hedefler, bazı teknolojik ihtiyaçları da belirgin hale getiriyor. Mimari olarak bazı sınırlar var ve tarihi binalarda duvar kalınlığı 80 cm’ye kadar gidiyor. İşte bu durumda, kablosuz bir cihaz yan odada çekmeyebiliyor. Tarihi binada matkap kullanmak yasak olduğu için kablo çekilemiyor. Tüm bu engellere rağmen iletişim altyapısını kurmanın kendileri için öncelik olduğunun altını çizen Hamza Cebeci’yi BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, BTHABER Şirketler Grubu Finans Müdürü Tuba Şehiraltı ve BThaber Editörü Handan Aybars ziyaret etti. Hamza Cebeci, BThaber aracılığıyla bilişim sektörüne şu çağrıda bulundu:
Buluşma noktası Darülaceze olsun
“Burada yukarıda balık sırtı olarak bilinen network ihtiyacımız, ayrıca kablosuz döşeme ihtiyacımız var. Kablosuz cihazlar aralıklı olarak kurgulanabilir ve hesaplarımıza göre, yaklaşık yüz kablosuz cihaza ihtiyacımız var. Ayrıca, 12 binada management switch ihtiyacımız var. Çünkü burada kişilerin mahremiyeti söz konusu. Var olan güvenlik altyapımızı güçlendirmemiz gerektiğini biliyoruz ve sağlam bir firewall ihtiyacımız var. Burada yaşlılarımızın iletişimini sağlarken, her kişiyi bir uç nokta olarak düşünüyoruz. Böylece yaşlı misafirlerimiz tabletleri ile yakınları ila görüşebilecekler. Minimum 600 kişiyiz, ama tüm hesaplarımızı 750-800 kişi üstünden yapıyoruz ki her türlü duruma hazır olalım. Binaların altına zamanında fiber döşenmiş. Ama yeni ihtiyaç olan elektronik cihazlara bağışları aktarmaya gönlümüz elvermiyor. Biz bir bilişim ihtiyaç listesi hazırladık. Merkezimizde büyük bir salonumuz var ve pandemi tedbirlerine uygun biçimde bilişim sektörü şirketleri ile bir araya gelebilir, onları misafir ederek ihtiyaçlarımızı paylaşabiliriz. Çünkü, belirttiğim gibi, desteklerle dönen bir kurumuz ve birçok bilişim firmasının kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları var. Temel hedefimiz; Türkiye’deki binlerce huzurevini, farklı sistemler uygulayan merkezi hayata geçireceğimiz bilişim altyapısıyla tek bir merkezi sistemde buluşturmak. Böylece yaşlı bakımında kuralları netleştirmek, tüm ilgili kamu birimlerine ve özel sektöre ‘Bu iş böyle olur’ diyebilmek istiyoruz.”