BT’de demokratikleşmeye hoşgeldiniz
Barselona’da düzenlenen SAP TechEd, gerek HANA platformunun önemine, gerek herkesin, daha doğrusu her ölçekte şirketin erişebildiği bir BT algısına, gerekse bulut yapısının faydalarına odaklandı.
SAP TechEd Barcelona, SAP'nin yeni teknolojileri, şirketin HANA odaklı stratejileri, iş süreçlerinden başlayıp tüm uygulamaları içine alan çözümleri odağında dijital dönüşüme odaklandı. Bu dönüşüme kimsenin sırtını dönemeyeceği tüm konuşmalarda dile getirilirken, müşteri odaklı bir dünyaya, sürekli inovasyon yapmanın gerekliliğine, yeni para birimi olarak 'veri'nin önemine ve uçtan uca dijital olmanın önemine vurgu yapıldı.
Konuşmasında SAP olarak öncelikleri ve dijital dönüşümün etkilerine odaklanan SAP Platform Çözümleri Grubu Global Başkanı Steve Lucas’ın da dikkat çektiği gibi, her ekonomi dijital hale geliyor. Bunu “Algoritma devri başladı” sözleri ile özetleyen Steve Lucas’a göre, her sektör ve her şirket artık dijital olmak zorunda. Aksi halde yok olması da kaçınılmaz. Dijitalleşme bir gereklilik olarak ilk başlıkta öne çıkarken, ikinci unsura Lucas şu sözlerle dikkat çekti: “Dijital bir uygulamanız olması, dijital bir şirket olmanız anlamına gelmiyor.” Bu noktada dijitalden kastının ‘sürekli ve bütünüyle bağlantılı bir şirket yapısı’ olduğunun altını çizen Lucas, sözlerine şöyle devam etti:
“İşinize dair herşey dijital bir çekirdekte (digital core) şekilleniyor ve SAP’de bu çekirdek var. Bu ‘digital core’ sadece bir veritabanı değil, entegre bir platform ve HANA platformu ile başlıyor. Veri yönetimi, analitik, tasarım ve geliştirme, güvenlik gibi tüm başlıkları tek bir kurumsal platformda buluşturuyor. Bu yapı, beraberinde yönetim kolaylığı sağlıyor. İkinci adımda ise HANA Cloud Platform var ve bu, HANA yapısını buluta taşıyor. IoT platformu ve iş yapış şeklimizi buluşturuyor. S/4 HANA da şirketinizin işleyişini değiştiriyor, erişilebilir BT yetkinlikleri, analitik çözümleri sunuyor.”
Bizde ‘platform’ var
HANA ile temel sorunları ve çözümleri adreslemek ve etrafına farklı veri setleri bağlamak, böylece dağınık veriyi analiz edebilirken, sürekli değişen kurumsal beklentileri karşılamak için de bir platform hayata geçmiş oluyor. Lucas’ın tabiriyle HANA; hızlı karar alma, veriye erişimde demokratikleşme, büyük veri sahipliğini sadeleştirme imkanı sunuyor. Konuşmasının bu noktasında Oracle odaklı eleştiriler yapan Lucas, “Oracle geçtiğimiz günlerde ‘SAP uygulamaları yeniden yazılmalı’ dedi . Oracle ‘düğmeye bas’ diyor, biz ise modern ve yetkinliği yüksek platform veriyoruz” dedi.
Konuşmasında HANA yapısı ekseninde başarı hikayeleri de paylaşan Lucas’ın dikkat çcektiği bir konu da analitik ve bu başlıktaki değişim oldu. Kurumlar silo veri depolama yapısından çıkıyor ve analitik de bulut da tek çözümde buluşuyor, IoT ve HANA Cloud Platform’un buluşması kontrol ve entegrasyon kolaylığı sağlıyor. Bulut ekseninde analitik algısındaki değişime de işaret eden Lucas, şu bilgileri paylaştı:
“Buluttan aldığınız veri, sizin iyi veya kötü durumda olduğunuzdan daha fazlasını söylemeli. Arkasında zeka var, bu nedenle sorduğunu anlayıp platformda matematik altyapısı ile öneride bulunuyor. Analitik; verinin kıymetini artırıyor. Bu durumda şirketin ihtiyacına göre uygulama inşa edebilmesi önem kazanıyor. HANA Cloud Platform’u kullanarak pratik biçimde kendi uygulamanızı yaratabilirsiniz. HANA Cloud Platform kullanarak, bir programcıya ve ona derdinizi anlatmanıza gerek kalmadan kendi analitik model uygulamanızı yaratabilirsiniz.
Her ölçekte şirket bulutta
Basınla bir araya geldiği toplantıda da “Temel stratejimiz HANA” vurgusunu yapan Steve Lucas, HANA’nın kendileri için önemini şu sözlerle anlattı:
“HANA Cloud Platform, mobil uygulama geliştirmede, mobilin merkezinde olacak. Artık veritabanı değil platform ihtiyacı var. HANA da ihtiyacınız olan herşeyi bir platforma indirgiyor. SAP ve SAP dışı yapılarda da uygulamalarımız kullanılıyor. Merkezde HANA ve onun etrafında bulut gibi yapıları kurgulamak ve bunu yapmak için gereken rekabetçi güce sahibiz.”
HANA Cloud Platform’a KOBİ’lerin erişimini sorduğumuz Lucas, “Merhaba” diyerek yanıtına başladı ve “Bulut stratejisi her ölçekte şirket tarafından kullanılabilir. Uygulama geliştiriyorsunuz, kurumsal ölçek önemini yitiriyor. Bulut teknolojileri giderek artan sayıda KOBİ tarafından kullanılıyor. Yani geleceğin uygulamaları da KOBİ’leri bekliyor” bilgisini verdi.
Herşey iş hayatında hızlı ve doğru kararlar için…
SAP TechEd, kurumsal hayattaki gelişime paralel bir dizi yeniliğin lansmanına sahne oldu.
IoT odaklı olarak SAP HANA Cloud Platform’u temel alan SAP Vehicles Network çözümünün Avrupa lansmanı yapıldı. Kullanıcısı olan kurumlara güvenli uçtan uca mobil ve araç odaklı hizmeti sunan SAP Vehicles Network çözümünün ABD’nin ardından Avrupa pazarında da yerini alması, şirketin önde gelen park yeri uygulamaları ve operatörlerle işbirliğini de beraberinde getirecek.
2015 Şubat’ındaki lansman sonrası SAP Business Suite 4 SAP HANA (SAP S/4HANA) yapısında yeni güncellemeyi de etkinlik kapsamında katılımcılarla paylaşan SAP, böylece kurumsal yönetim başlığında avantajlar sunmayı hedefliyor. Tüm iş akışlarını gerçek zamanlı olarak daha net görebilme imkanı sağlayan güncellemeyi ‘dijital iş ortamı için ilk dijital çekirdek’ olarak tanımlayan şirket yetkililerine göre, SAP HANA platformunu temel alan ve SAP Fiori kullanıcı deneyimi ile tasarlanan bu yeni yapı, tüm sektörlerde anlık iş devamlılığını sağlıyor.
Kullanıcıların SAP S/4HANA uyumunu sadeleştirme ve kolaylaştırma odaklı olarak, müşterinin iş döngüsünde S/4HANA’nın doğru konumlandırılmasını sağlamayı hedefleyen SAP Activate, aynı zamanda SAP iş ortaklarının inovasyonlarını, uzmanlıkları paralelinde paylaşmalarını mümkün kılıyor. SAP Digital Boardroom ise SAP S/4HANA ve SAP HANA Cloud Platform’daki iş verisini bir aksiyona dönüştürme imkanı sunuyor.
Yeni SAP HANA Cloud Platform ile SAP Fiori’ye uyum ve kullanımı daha da sadeleştirmeyi hedefleyen SAP, kullanımı kolay ve iş hayatının sürekliliğinde artık kilit öneme sahip mobil uygulamalar konusunda şirketlere hem hızlı hem de kullanımı kolay bir mobil araç geliştirme yapısı sunuyor. Bunun için şirketler kendi veri merkezleri veya bulut mimarilerinde, yani kendi BT modellerine en uygun yapıda mobil uygulama performansı elde edebiliyor.
Röportajlarda öne çıkanlar…
SAP İleri Analitik Ürünleri Başkan Yardımcısı Erik Marcade: “Büyük veriyi ne kadar iyi kullanırsanız, o kadar kurumsal fayda elde eder, faydayı net görürsünüz. İş zekası sorumluları ‘iş zekası’ ve ‘ileri analitik’ arasında ne fark olduğunu çok sorarlar bana. İş zekası; insanlar için karar alma araçlarını içerir. Prediktif ise çok daha farklıdır ve insan eli değmeden süreç ilerler. Tüm tahminlemeyi makineler yapıyor ve karar olarak size sonuçlar sunuyor. Ama bu insan kaynağının yerini makinelerin alacağı anlamına gelmiyor kesinlikle. Stratejik kararları her zaman yine insanlar alacak. Ama örneğin yüzlerce tahminleme modeli arasında otomatize tekniklerle hızlı ve doğru sonuç elde edebilirsiniz. Pazarlama kampanyanızı nasıl optimize edeceğiniz konusunda bu tekniklerin ortaya koyduğu sonuçlar size karar alma imkanı verir. Yani kimse işini kaybetmeyecek, ama kendi yetkinliklerini geliştirme fırsatı elde edecek veya buna zorunlu kalacak. Ayrıca bu yapı ile bazı işlerin değişeceğini de unutmamak gerek. Predifkitf analizi adımlarınıza yansıttıkça, örneğin çağrı merkezi yetkilisi ekrandan müşterinin ismi ve onunla ilgili yapılan analizi anında görüp, kişiye en uygun sunumu yapabilir. Sonuçta bu teknoloji ile kimse işini kaybetmiyor. Tersine, daha kişiselleştirilmiş sunumlar, çağrı merkezinin performansını da olumlu etkiler. İnsanlar, makinaların onlara öneriler yapmasına giderek daha çok alışacak.”
SAP IoT Platform Başkan Yardımcısı Dr. Uwe Kubach: “Endüstri 4.0’ın merkezinde yeni teknolojiler var. Gerçek değerin kaynağı ise müşterilerin bu teknolojiyi kullanması ve yeni iş modellerini hayata geçirmesine bağlı. Makinelerin değil, aslında ‘şeylerin’ birbiri ile iletişimi hem bireylerin hayatını kolaylaştıracak hem BT dünyası ile her şeyi birbirine bağlı hale getirecek. Böylece her ölçüde kişiselleştirme yapabilirsiniz. Eskiden veriyi planlamak veya bu veri ile tahminlemeler yapmak önem taşırdı. Bugün herşey birbirine o kadar bağlı ki, her türlü güncel ve doğru veriyi anında görebiliyorsunuz. Böylece örneğin, sattığınız cihazın bozuk olup olmadığını kontrol etmek için 6 ayda bir müşterinize gitmeniz gerekmez. Bir bozukluk varsa o zaten alarm durumuna geçer. Bir SAP sistemine bağlı olan cihazda, internetten tüm kontrolleri yapmak mümkün. Bu, özellikle SLA yapısında en önemli maliyet avantajı noktası. Hatta bu yapı sayesinde farklı SLA seviyelerini müşterilere sunabilirsiniz. Eskiden makineyi koruma önceliği ile bir servis kontratı yapar, her 6 ayda bir teknisyenin ziyaretini beklerdiniz. Şimdi ise kesintisiz çalışma ve tahminleme odaklı sürekli kontrollere dayalı onarım önerisi yapabiliyorsunuz. Bu gelişim, sigorta başta olmak üzere finansal hizmetlerde değişimi beraberinde getirecek. Onların yeni iş modelleri konusunda çok kafa yorduklarını biliyoruz ve daha yolun başındayız. Örneğin araç sigortasında ‘kazasızlık’ gibi kriterler, sunumu değiştirecek. Ama dediğimiz gibi, bunlar daha ilk adımlar.”