BT’de en yenilerin çıkış noktası
Dijital dönüşüm yolculuğu kapsamında İş Bankası her yıl teknolojiye 500 milyon TL’lik yatırım yapıyor. İş Bankası Tuzla Teknoloji ve Operasyon Merkezi’nde (TUTOM) bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, dijital dönüşüm programını 2014 yılında başlattıklarını, 15 milyon civarında müşterisi bulunan bankada bin 364 şube ve 25 bine yakın çalışan ile hizmet verildiğini, günde ortalama 100 milyon işlemin gerçekleştirildiğini belirtti. BT alanında yaklaşık bin 600 kişilik kadro ile çalıştıklarını, dönüşümü; veri altyapısı, uygulama mimarisi, bilgi teknolojileri ve veri merkezi olmak üzere 4 alanda başlattıklarını ifade eden Aran, ekledi: “Tüm dünyada dijital bankacılık ve dijital dönüşümün konuşulduğu bir dönemde, yenilikleri takip eden değil takip edilen kurum olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz.”
Atlas Veri Merkezi için 155 milyon dolarlık yatırım
İş Bankası tarihinin en büyük dijital altyapı dönüşüm projesi Atlas Veri Merkezi ve bankanın en önemli dönüşüm projelerinden TUTOM’u da anlatan Aran, 32 bin metrekarelik alana kurulan ve bankayı gelecek yıllarda teknoloji açısından olumlu yönde ayrıştıracak olan Atlas Veri Merkezi ile bankanın kesintisiz, güvenli ve hızlı veri akışı sağlamasının hedeflendiğini söyledi. Aran, şu an her biri 500 metrekarelik üç sistem salonuyla hizmet veren merkezin, toplam 8 sistem salonuyla 4 bin metrekarelik beyaz alana kadar büyüme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Cihazların çalışması sırasında ortaya çıkan atık ısıyla veri merkezi ofislerinin ısıtılmasını sağlayacak bütünüyle entegre bir ekosistemin bulunduğuna dikkat çeken Aran, Atlas Veri Merkezi için toplam 155 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade etti. Atlas’ın, İş Bankası’nın gelecek 25 yılda öngörülen büyüme ihtiyacını karşılayacak şekilde kurgulandığını vurgulayan Aran, merkezin kesintisiz çalışma kriterlerine göre, en üst seviye olan tam yedekli hata toleransına sahip Tier IV sertifikasını Türkiye’de alan ilk ve tek veri merkezi olduğunu hatırlattı.
TUTOM için de 2009-2012 arasında 200 milyon TL’lik yatırımın söz konusu olduğunu belirten Aran, yaklaşık 2 bin 500 kişilik çalışan kapasitesine sahip TUTOM’da halen 2 binin üzerinde kişinin çalıştığını ifade etti. Aran, İş Bankası’nın teknoloji ve dijitalleşme yatırımları için her yıl 500 milyon TL’lik bir bütçe ayırdığını vurguladı.
İşCep, işlemlerin merkezi halini alıyor
Hakan Aran, İş Bankası’nda artık bankacılık işlemlerinin yüzde 86’sının şube dışı kanallara kaydığını, toplam işlemlerin yüzde 38’inin İşCep üzerinden yapıldığını, şubelerden yapılan işlemlerin payının ise yüzde 14 seviyelerine gerilediğini söyledi. Aran, “Bundan sonra ise bankacılık yapma şekli konuşmaya, diyaloga dayalı olarak değişecek. Bu açıdan yapay zekâ, bankacılık işlemlerini anlama şekli olacak” yorumunu yaptı ve şöyle devam etti:
“Yapay zekâ, insanların yaptığı iş süreçlerini hızlandırıcı bir etken olabilir. Eğer insanlar teknolojinin gücünden yararlanarak işini yapar duruma gelmezse, teknoloji insanları çok çabuk yenebilir. Ama insanlar teknolojiyi doğru bir şekilde kullandığında, yaptığı işin niteliğini ileriye taşıması mümkün. Burada doğru çözümlerle insanı güçlendirdiğimizde, teknoloji onun yerine geçmez. İnsanı ayrıştıracak temel unsurun, yeni teknolojileri iyi kullanma becerisi olduğunu düşünüyorum. Şubelerimizde yapılan işlerin niteliği, iş yapış biçimleri değişiyor. Bu nedenle şube sayılarımızı azaltmayı öngörmüyoruz. Girişimleri, fintech’leri yol arkadaşı olarak görüyoruz. Bu yapıları sermaye anlamında desteklemek için Maxis adlı bir şirket kurduk, yakın zamanda TBMM’de kabul edilen kitle fonlamasına ilişkin kanun da bunun yasal altyapısını oluşturdu. Finans teknolojileri konusunda sadece Türkiye’de değil, dünyada da çok iyi bir noktadayız. Grup şirketlerimizden Softtech’in ABD’de Silikon Vadisi’nde bir ofisi var. Oradaki arkadaşlarımız, yapay zekâ konusunda Kanadalı bir banka ile 2-3 aylık bir proje için anlaştılar. Dolayısıyla, yapay zekâ konusunda edindiğimiz know-how’ı yurt dışına satabilecek noktadayız.”