BT’de Ortadoğu’nun yükselen yıldızı: Suriye
Şam, MENA ICT Week ve Shaam Expo Fuarı’na ev sahipliği yaptı. _x000D_
Suriye’nin başkenti Şam, aynı tarihlerde iki önemli BT etkinliğine ev sahipliği yaptı: 25-29 Mart 2011 tarihleri arasında düzenlenen MENA ICT Week ve SHAAM Expo 2011. Her iki BT etkinliğinin de hayata geçmesinde pay sahibi olan, bilişim sektörünün en büyük STK’sı Suriye Bilişim Derneği Başkanı Dr. Rakan Razouk, fuara 150’nin üstünde şirketin ve 700 markanın katıldığını, 200 bin kişinin de fuarı ziyaret ettiğini söyledi. Gerek Suriye gerekse bölge açısından Shaam Expo’nun çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Dr. Razouk, ülkenin BT yapısını ve fuarın sunduğu potansiyeli şöyle anlattı:
“Suriye’de BT alanında kırsal kesimlere doğru yayılan bir altyapı var. Benzer bir durum mobil çalışmalar için de geçerli. Suriye, BT sektöründe insan kaynağı açısından önemli bir adım attı ve BT’yi 2000 yılından beri bağımsız bir fakülte haline getirdik. Bundan önce ise elektrik ve elektronik mühendisliğinin bir bölümüydü. Ama şimdi bu konunun uzmanı gençler mezun oluyor, hem Suriye hem de bu insan kaynağının dış pazarlara yönelimi açısından önemli bir fırsat yaratılıyor. Mobil şirketleri hariç tuttuğumuz, BT sektöründe faaliyet gösteren 120’ye yakın şirketimiz var. Bölgede potansiyel çok güçlü. Türk firmalarla da birçok alanda çok özel sistemler üzerinde çalışmalar var. Fuar ise bağlantılar kurulması ve geliştirilmesi için önemli bir fırsat.”
Suriye Cumhuriyeti Telekomünikasyon Bakanı İmad Sabouni de, fuarın açılışını yaptıktan ve tüm stantları ziyaret ettikten sonra, BThaber’in sorularını yanıtladı. Suriye ve Türkiye arasında işbirliği fırsatı sunan sektörlerin başında BT’nin geldiğini söyleyen İmad Sabouni, geçen yıllar içinde BT konusunda önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi. Üçüncü mobil operatör için de rekabetçi bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Sabouni’ye göre, böylece pazarda daha da farklı değişimler olacak. 3G ve mobil internet hizmetlerinin de bu yapıda yer alacağını söyleyen Sabouni, şöyle devam etti:
“Geniş bant yapısı herkese, Suriye’nin tüm noktalarına taşıyacak. Uluslararası bağlantı gücü konusunda da adımlar atıldı. E-devlet yapımızı geliştirmek için de Türkiye ile çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’deki operatörlerle de yakın çalışıyoruz.”
SHAAM Expo 2011, farklı ülkelerden şirketleri de misafir etti. Ama gerek Ortadoğu’da farklı ülkelerde yaşanan gerginlikler, gerekse bunların Suriye’ye yansımaları, birçok kişiye göre uluslararası katılımı sınırlı tuttu. SHAAM Expo 2011’de Türk şirketleri de, çözümleri ile yerini aldı. Fuarın Türkiye katılımcılarını ve ziyaretçilerini organize eden Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü N. Nergis Aslan, 150’ye yakın şirketin yer aldığı fuarın üç ana bölüm ve iki de özel bölümden oluştuğunu söyledi. Aslan şöyle devam etti:
“1-3 Aralık 2011 tarihinde ikinci kez düzenleyeceğimiz, yine butik bir fuar olacak Onlysoft 2. İnternet Dünyası ve Yazılım Uzmanlık Fuarı için Şam’da da doğru bağlantıları kurmak, doğru katılımcılara ulaşabilmek istiyoruz.”
Türk şirketlerine ilgi büyük
Fuara katılan LOGO Yurtdışı Satış ve Pazar Geliştirme Müdürü Şule Altuner, Almanya’da CeBIT Fuarı’nda Suriye ve Kuveyt pazarları için iş ortaklarıyla tanıştıkları bilgisini verdi. Altuner, “Fuarın ardından iş ortağımız Alan Group ile çalışmalarımıza başlayacağız. Suriye’de KOBİ’lere yönelik ERP ürünlerimizle büyümek istiyoruz. Fuara da potansiyel müşterilerle bir araya gelmek, pazarı daha yakından tanımak için geldik” dedi.
Gelecek hafta Türk şirketleri ve Shaam Fuarı izlenimlerimizi sayfalarımzdan takip edebilirsiniz.
Motivasyon unsurları
Suriye’yi, bölgenin BT atlasında farklı kılan bazı temel özellikleri var. Birincisi ülkede bilişim teknolojileri, ayrı bir üniversite fakültesi olarak konumlandırılıyor. İkincisi, ülkede gerek merkezi yönetim gerek yerel yönetimler gerekse bilişim STK’ları ülkenin bütününe hızlı internet erişimi başta olmak üzere en son teknolojiyi ulaştırma çabasında. Üçüncü unsur, ülkede genel olarak finans sektöründe kamu gücünün azalması ve özel şirketlerin birbiri ardına hayata geçmeye başlaması. Bu da, BT ihtiyaçlarını ve BT alanında yetkin insan kaynağına ilgiyi ön plana çıkartıyor. Küresel BT gelişimi ve bu gelişimden bazı bölge ülkelerinin yüksek pay alması, Suriye’yi de bu konuda motive ediyor.