BT’de potansiyel, işbirliği fırsatı demek
7. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı; bölge ülkelerinin BT alanındaki potansiyeline ve işbirliği ihtiyaçlarına odaklandı.
7. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı ‘Elektronik Haberleşme Sektöründe Eğilimler, Fırsatlar, Tehditler’ başlığıyla 21-22 Haziran tarihleri arasında The Marmara Taksim Otel’de düzenlendi. Konferansın açılışını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer yaptı. Konuşmasında, sektörün öncelikli sorunlarına değinen Acarer, ilk sırada ülkeler arasında bağlantı ücretlerinin yüksekliğini gösterdi. Yılın ikinci çeyreğinde Avrupa’da en çok konuşan ülke olacağımıza, ama ücretlerin yüksekliğinin önemli bir sıkıntı olduğuna değinen Acarer, “Bu ücretlerin düşmesi hepimizin ortak gündem konusu olmalı” dedi. Acarer’in dikkat çektiği ikinci konu e-ticaret ve bunun güvenliği oldu. “E-ticaret hacminin 2020 yılında toplam ticaret hacminin yüzde 90’ını oluşturması bekleniyor” diyen Acarer, bu başlıkta özellikle bilgi güvenliği konusunda anlaşmalar yapabileceklerini belirtti. Üçüncü konuyu nitelikli işgücü olarak gösteren Acarer, her eve genişbant ulaştırmak istediklerini, bu kapsamda dördüncü konunun veri trafiğindeki artış olduğunu vurguladı. Gerekli tedbirler alınmazsa ve altyapı geliştirilmezse, birkaç yıl sonra şebekelerde tıkanmanın kaçınılmaz olacağına dikkat çeken Acarer, şöyle devam etti:
“Beşinci konu internet yapısındaki gelişmeler ve burada M2M ve IPv6 gündeme geliyor. M2M için vergi indirimi yapıldı ve bu konuda çevre ülkelerle ortak çalışma yapılacağına inanıyoruz. Son konu ise siber güvenlik. Yarının savaşlarının internet aracılığıyla olacağına inanıyoruz. Bu alanda güvenlik için adımlar atıyoruz.”
Dr. Tayfun Acarer’in ardından KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner konuşma yaptı. Bilişim sektöründeki gelişimin KKTC’de yarattığı fırsatlara işaret eden Saner, Elektronik Haberleşme Yasası’nın 6 Ocak’ta yürürlüğe girdiğini, Avrupa Birliği (AB) ile birlikte bilişim altyapı çalışmalarını, yeni nesil şebeke yatırımlarını da büyük ölçüde tamamladıklarına işaret etti. Saner, bu alanda bölgede katma değer yaratmak istediklerinin altını çizdi. Etkinliğin açılışında son konuşmayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Gelişmiş ülkelerde düzenleyici kurul uygulamasının yaygınlığına dikkat çekerek, Türkiye’de de kurum ve bakanlık ilişkilerinin çok geliştiğini söyleyen Yıldırım, “Başta bazı sorunlar olmasına rağmen BTK rüştünü ispat etti” dedi. Yıldırım, şöyle devam etti:
“Birçok mevzu artık işin içine girdi. Belki kurum yapısını tekrar gözden geçirmek lazım. Bilişim sektöründe tartışma az, karar alma hızı yüksek olmalı, bu mekanizmayı geliştirmek lazım. Buradaki denetleme kurullarından ricam, kendi aranızda 7/24 çalışan bir hat kurun, bölgesel işbirliğinin adımını böylece atın. Son 10 yılda bilgi toplumu olma yönünde ciddi mesai harcıyoruz. Hızlı değişimler, önemli şeyler oluyor Türkiye’de. Hızımızı artırmak gerektiğini, ne yapmamız gerektiğini de biliyoruz.”
Açılış konuşmalarının ardından elektronik haberleşme sektörünün bugünü ve geleceğini ele alan, ülke ve bölge bazlı çözümlerin masaya yatırıldığı oturumlar düzenlendi.