BT dünyası, sosyal medya için seferber oldu
Şirketlerin sosyal medyanın gücünü fark etmesi, BT şirketlerinin de bu alanda kapsamlı çözümler sunarak, sosyal medyada varlık gösterme, bu varlığın ölçümü, denetimi gibi başlıklarda desteklerini beraberinde getiriyor. SAP’nin sosyal medyayı iş zekâsına yönelik kurgulayabilen teknolojilerle çalıştığını söyleyen SAP Türkiye Pazarlama Direktörü Erdem Aksakal, SAP’nin iş zekâsının yanında, sosyal medyaya yönelik daha birçok farklı hizmet sağlayabildiğine dikkat çekti. Örneğin, şirketler mevcut müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemlerine Twitter ve Facebook hesapları ekleyebiliyor. Bunun yanında SAP, bir şirkete ait hemen her bilgiyi kayıt altına alan bir sistem olarak ERP’de de sosyal medya araçları sunabiliyor. İnsanların sosyal medyayı kullanım alışkanlıklarının artık kurumsal yazılımlara sıçradığına dikkat çeken Aksakal, şöyle devam etti:
“SAP StreamWork ürününde, kişiler StreamWork web adresinden ücretsiz kendi kullanıcılarını yaratabiliyorlar. Bu, kurumsal bir Facebook uygulaması ile yalın bir takım çalışması yönetim aracının birleşmesi.”
Artık akıllı iş zekâsı çözümlerinin, sistematik olmayan veri kaynaklarından da geldiğine işaret eden Aksakal, şirketlerin iş zekâsı çözümlerini kullanarak veri kaynağı olabilecek sosyal medya ipuçlarını analiz edip, işlerini daha başarılı yönetebildiklerini söyledi. Aksakal, ERP üzerine yaptıklarının, güvenlik risklerinin ortadan kaldırılmasını sağlarken, çalışanların işlerini sosyal medyaya yaymasıyla da verimlilik artışı sağlanmasına neden olduğunu belirtti. Aksakal, “SAP müşterileri Twitter ve Facebook’ta pazarlama kampanyaları düzenleyip, kampanya başarısını CRM üzerinden takip edebiliyor” eklemesini yaptı.
Sınıflandırılan yorumlar
Workcube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Açıkel Turhan ise geçtiğimiz yılın sonunda duyurdukları Workcube ERP 11.1 sürümü ile şirketlere sosyal medya takibi ve yönetimi açısından önemli fonksiyonlar sunduklarını kaydetti. Workcube ERP’nin sosyal medya araçlarından etkin biçimde kelime takibi yapmaya imkan tanıdığına dikkat çeken Turhan, “Sisteme istediğiniz anahtar kelimeleri tanımlıyorsunuz ve anlık olarak veya belli bir zaman diliminde ve belli bir dilde sosyal medya platformlarında bu kelimenin yer aldığı her yorum ve postalamayı sistem size getiriyor” detayını paylaştı. Turhan, Workcube ERP içerisinde yer alan CRM fonksiyonelliğinin sosyal medya araçları ile genişletildiğine dikkat çekerek, “İşletmeler artık kendi kontrolleri dışında gelişen yapılandırılmamış bilgiyi de depolayabiliyor ve bunu yönetme şansına sahip oluyor” dedi. Turhan şu bilgileri paylaştı:
“Şirketlerin sosyal medya ilgisi artıyor. Bu bilgiyi takip etmek ve yönlendirebilmek için de doğru yazılım çözümleri gerek. 2012’de bu konuda daha fazla talep öngördüğümüz için yeni sürümümüze sosyal medyayı da ekledik. ERP sistemden çıkmadan ana sayfadaki küçük bir ekrandan kurumsal sosyal medya etkileşimlerini takip edip yönetebilmek kullanıcıların işlerine konsantre olmasını sağlıyor. Ayrıca, ilgili herkes düzenli olarak kurumsal sayfadaki etkileşimleri görebildiği için şirket çalışanlarının sosyal medya tanıtımına katkı sağlamaları kolaylaşıyor. Sosyal medyaya eklenen her imaj ve video, doğrudan Workcube ERP Dijital Varlık modülü ile bütünleşik çalıştığı için sistem içinde de depolanıyor.”
Sürekli yeni sürümler çıkıyor
SAS Türkiye Analitik CRM Çözüm Lideri Rakela Semoil, SAS’ın sosyal medyayı dinlemek ve bu doğrultuda kurumları harekete geçirecek bilgilere dönüştürmek için geliştirdiği “text analytics” algoritmalarını kullandığını söyledi. Bu algoritmalar ile sosyal ağlar, bloglar ve haber sitelerinden toplanan her dokümanın ve yazarın analizinin yapılarak, şirketin sosyal medya stratejilerini belirlemek üzere “Media Portal”a yansıtıldığını söyleyen Semoil, şöyle devam etti:
“Sosyal ağ analizi; kullanıcıların etki alanlarını belirlenmesine ve aksiyon alma sırasında önceliklendirme yapılmasına olanak veriyor. Gerçek zamanlı, müşteriye ilişkin aksiyon almayı sağlayan “conversation center” uygulaması ise hızlı ve etkin şekilde sosyal medya şikayetlerinin yönetilmesini sağlar. Şirketlerin sosyal medyada varlık oluşturmaları kadar, bunu sürdürebilmeleri de önemli. Aksiyon alırken ise doğru sınıflandırılmış, gerçekten kurum ile ilgili olan bilgilerin analize katılması, bu bilgilerin doğru sınıflandırılması ve yazarı tanımak gerek. SAS da ileri “text analytics” algoritmaları ile yapısal olmayan veriyi temizler, sınıflandırır; konuya en iyi uyarlanmış, etkileşimli portal, dashboard ve iPad uygulamaları sayesinde farklı seviyelere inebilen raporlamalar sunar. Sosyal medyada hareketliliğe paralel ilerleyen ürün geliştirme sürecimiz var. Ortalama olarak, her 4 ayda çözümün yeni sürümlerini çıkartıyoruz.”
KOBİ’lere de tam destek
Yellow Medya Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Reyhan Çelik, “SoLoMo, yani Sosyal, Lokal ve Mobil; pazarlama dünyası için büyük fırsatlar ve yeni mecra olanakları yaratan bu kavram” dedi. Sundukları ‘Marka SoLoMo’yu Çelik şu sözlerle tanımladı: “Markaların ve tüm satış, hizmet noktalarının Sosyal, Lokal ve Mobil platformlarda varlıklarının oluşturulmasını, yönetilmesini, tüm içerik yönetiminin tek panelden yapılmasını ve bu sayede potansiyel müşterileri tarafından kolaylıkla bulunmalarını sağlayan bir çözüm.” Çelik, mevcut ya da potansiyel müşterilerin mobil cihazlarını kullanarak bir şirketi, ürünü ya da markayı bulmalarını, sosyal platformlarda konuyla ilgili yorum yapmalarını ya da tanıtım yazısı yazmalarını sağlayarak, markanın sosyal ağlardaki varlığına da katkıda bulunduklarını belirtti. Çelik, amacımız bu çözümün önemini ve faydalarını marka profesyonellerine doğru bir şekilde anlatmak diyerek sözlerini bitirdi.
Monitera Kurucu Ortağı Metin Kahraman, sosyal medyanın, yaptıkları işin merkezinde olduğunu belirterek, “Birlikte çalıştığımız markaların sosyal medya stratejilerine, vizyonlarına katkıda bulunacak geliştirmeler üzerinde çalışıyoruz” dedi. “Sosyal medyayı, diğer sayısal öğelerle bütünleşik kullanarak, maksimum verim almayı hedefliyoruz” diyen Kahraman, şu bilgileri verdi:
“Bu gözlemler ve ön değerlendirmeler eşliğinde oluşturduğumuz stratejimiz ve hedeflerimiz için bir yol haritası hazırladık. Sosyal medyanın gündemi de, hazırlayacağımız çeşitli raporlar, sunumlar ve içerikler için kaynak oluyor. Sosyal CRM alanında da projeler hazırlıyoruz. Sosyal CRM ile markaya özel verileri, markaların kendi verileri ile bütünleştirerek mevcut ve potansiyel müşterilerine çeşitli fırsatlar ve teklifler yaratarak, müşteri sadakati ve müşteri kazanımı hedeflerine daha hızlı ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Sosyal CRM alanını en çabuk keşfeden, aynen sosyal medya konusunda olduğu gibi patlama etkisini yakalayacak.”
Turkcell Global Bilgi Teknolojik Çözümler ve Servisler Müdürü Tunca Meriç, 360 derece sosyal medya hizmeti ile markalara sosyal medyaya giriş aşamasındaki stratejilerin belirlenmesi, çevrimiçi müşteri ilişkileri yönetimi, sosyal medya pazarlama, sosyal PR ve sosyal medya reklam optimizasyonuna kadar baştan uca bütünleşik sosyal medya çözümleri ürettiklerini söyledi. Meriç, şöyle devam etti:
“Kendileri ve rakipleri hakkında sosyal medya kanallarında yazılanları Sniffactor programını kullanarak, anahtar kelime bazında yakalayıp raporluyoruz. Yazılanlara nasıl cevap vereceklerine dair danışmanlık yapıyor ve cevaplama operasyonunu kurup yönetiyoruz. Markanın sosyal medyadaki imajını oluşturuyor, itibarını yönetiyor ve sosyal medya kanaat önderlerine yönelik yapılan tüm iletişim çalışmalarını yürütüyoruz. Özellikle sosyal medyada kendileri hakkında konuşulanları duymak isteyen KOBİ’ler için çözümlerimiz yakında kullanıma girecek. Ayrıca uygulamaları, kampanyaları yaratıcı ekibimizle sürekli geliştiriyor ve markaların hedefli isteklerini gerçekleştirecek duruma getiriyoruz.”
Sosyal medya yönetimi kapsamında Türkiye’deki internet kullanıcılarının yoğunlukla kullandığı mecralarda markaların tüketicileri ile etkileşimde olmasını sağlayacak projeler ve kampanyalar yürüttüklerini söyleyen Nexum Creative CEO’su Filiz Behrendt, “Bu mecraların başında Facebook ve Twitter yer alsa da, hedefler farklılaştıkça seçilen mecralar da değişebiliyor” dedi. Çevrimiçi itibar yönetiminin önemine dikkat çeken Behrendt, bu konuda müşterilerine düzenli analiz ve raporlama hizmetleri verdiklerini söyledi. Sosyal medyanın sürekli gelişen ve yenilenen bir alan olduğuna dikkat çeken Behrendt, “Eklenen yeni mecralar, mevcut mecralarda ise her gün değişen kurallar var” dedi.