BT harcamaları yüzde 3,2 artacak
Gartner’ın öngörülerine göre, dünya çapındaki BT harcamaları 2014 yılında 3.8 trilyon dolara ulaşacak.
Araştırma şirketi Gartner, küresel ekonominin düzelme emareleri gösterdiğine dayanarak 2014 yılında BT harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 3,2 artış göstermesiyle 3,8 trilyon dolara ulaşacağını açıkladı.
Küresel ekonomideki gelişmeyle birlikte şirketlerin büyümeyi desteklemek için BT harcamalarına başladığını belirten Gartner Başkan Yardımcısı Richard Gordon, “Tüketiciler 2014 yılında birçok cihaz satın alacak ancak önceki yıllara kıyasla daha düşük fiyatlı ve daha basit ürünler talep edilecek” dedi.
Aralarında kişisel bilgisayarlar, ultra taşınabilir cihazlar, taşınabilir telefonlar ve tabletlerin bulunduğu cihaz piyasası, bir önceki yıla göre yüzde 4,4 oranında bir artışla 689 milyar doları bulacak. Yüksek fiyatlı telefonların satışlarında azalma görülürken, gelişmiş ülkelerdeki tüketiciler orta üst sınıf telefonları tercih edecek. Buna karşılık Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde düşük sınıftaki Android tabanlı telefonların daha da yaygınlaşması bekleniyor.
Tüketicilerin çok daha taşınabilir cihazları tercih ederek geleneksel kişisel bilgisayarlardan uzaklaşacağı öngörülen raporda, tabletlerin ilk değil ikinci cihaz olarak kullanılmaya devam edeceği üzerinde duruluyor. Artık cihazların birbirinden farklılaşamadığından söz edilen raporda, 2014 yılında cihazları birbirinden ayıran en önemli özelliğin fiyat olacağı bilgisi paylaşılıyor.
Veri merkezi sistemlerindeki harcamanın 2014 yılında yüzde 2,3 artışla 143 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gartner’ın verdiği bilgilere göre, kurumsal ağ ekipmanları eğilimleri, sanallaştırma, bulut ve mobilite konusundaki gelişmelerin veri merkezleri harcamalarını tetiklediği gözleniyor.
En hızlı büyüme, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kurumsal yazılım piyasasında görülüyor. Yüzde 6,9 oranında artışla 2014 yılında dünya çapında 143 milyar dolarlık piyasa oluşması bekleniyor. Sosyal, mobil, bulut ve bilginin yakınsaması yazılım sektörünü tetikleyen etkenler arasında yer alıyor. Gartner öngörülerine göre, CRM, veritabanı yönetim sistemleri, veri bütünleştirme araçları ve veri kalite araçları gibi yazılımlar kurumlar tarafından tercih ediliyor.
BT hizmetleri harcamaları ise yüzde 4,6 oranında artarak 964 milyar dolara ulaşacak. BT hizmetlerini satın alanların harcamalarını danışmanlıktan ziyade uygulama projelerine kaydırıyor. Telekom hizmetlerindeki harcamalar da artıyor. Sabit ses hizmetleri tahmin edilenden daha hızlı şekilde düşüş yaşamaya devam ederken, VoIP gibi kavramlar bu düşüşe zemin hazırlıyor.