BT işbirlikleri ülkeler arası bağları güçlendiriyor
8. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı, yakın coğrafyadan BT sektörü temsilcilerini ve düzenleyici otoriteleri biraraya getirdi. Tüm ülkelerin gündeminde mobilite, büyük veri ve genişbantın olduğu görülürken, bu konuda yatırımlar konusunda her ülke bütçesi ve ihtiyacı paralelinde çalışmalar yapıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile BTK’nın organize ettiği etkinliğin ortaya koyduğu sonuçlara göre, ülkelerin gelişmişliğinin göstergesi artık BT sektöründeki yetkinlik ve bu konuda kullanıcı birey sayısının yüksekliği kadar, yerel ihtiyaçlara özgü hizmetler geliştirebilme becerisi ve eğitim önem taşıyor.
Türkiye’de ve bölgede BT alanında yapılan çalışmaların, fikir ve yorumların paylaşımı adına önemli bir platform olan 8. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı, 2-3 Mayıs’ta Hilton İstanbul’da düzenlendi. ‘Elektronik Haberleşme Sektöründe Günümüz ve Ötesi’ başlığında düzenlenen toplantıda, mobil cihaz ve uygulamalar ile büyük veri, bu konuda bölge ülkelerindeki farkındalık ve hayata geçirilen altyapı yatırımları ile, orta ve uzun vadeli hedefler paylaşıldı. Etkinliğin ilk günü Sırbistan ile karşılıklı işbirliğini içeren bir anlaşma da imzalandı. Sırbistan Elektronik Haberleşme Ajansı Genel Müdürü Milan Jankovic ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in imzaladığı anlaşma, uzman değişimi, eğitim gibi birçok teknik konuda, BT alanında işbirliğini içeriyor.
Komşu ülkelere siber güvenlik çağrısı
Konferansın açılış konuşmasını BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer yaptı. Mobilite, M2M ve M2M2H alanındaki gelişime dikkat çekerek konuşmasına başlayan Acarer, mobilite gelişimini yapılan bir araştırmayla şöyle örnekledi: “Dünyada 7 milyar insan, 3,5 milyar diş fırçası, ama 6,5 milyar SIM kart, yani mobil abone var. Genişbant abone sayısı 2,5 milyarı aştı.”
Mobili her noktaya taşıma fikri ile, mobil kapsama olmayan bin 800 noktada çalışmaya başladıklarını, bunların büyük bölümünde yıl sonunda mobil kapsama ile haberleşmenin sağlanacağını vurgulayan Acarer, mobil dünyada değişen eğilimlere dikkat çekti. Buna göre ses trafiği artıyor ama ses gelirleri işletmeler için aynı oranda artmıyor. Buna karşılık, veri ve servis gelirleri artıyor, ama bu artış da işletmelerin gelirlerine aynı şekilde yansımıyor. Acarer, sektörde öne çıkan beş temel noktaya da işaret etti. Bunlar; hızla artan veri trafiğinin sabit ve mobil şebekelere olan yükü, yeni nesil frekans bandı, internet içeriğinin güvenliği, bölgesel bilişim konuları ve eğitim çalışmaları ile, ICANN’in İstanbul’da bir ofis açması. Acarer, bu maddeleri detaylandırırken, şu çağrıyı da yaptı:
“Güvenli internet profilini geliştirdik, 1,6 milyon aboneye ek olarak, şirketler de oltalamadan (phising) korunmak için bunu kullanıyor. Siber güvenlik önemini artırıyor ve bu, işbirliği yapılması gereken bir konu. Siber Güvenlik Kurulu geçen yıl kuruldu ve bu konuda önemli çalışmalar, düzenlemeler, güvenlik tatbikatları yapıldı. Bunu uluslararası düzeyde sizlerle yapmayı isteriz. 2014 tatbikatına katılırsanız, deneyimlerimiz beraber artacak. ICANN’in bir merkez açması ile alan adları ve üst alan adları alanında Türkiye, bölgenin merkezi olacak. Bu, sayısal uçurumun kaldırılması ve bölgenin ortak gelişimi adına önemli bir fırsat.”
Azerbaycan kaçak telefona karşı
Acarer’in ardından sözü Azerbaycan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Iltimas Mammadov aldı. 2013’ü, Azerbaycan için BT alanında önemli bir yıl olarak tanımlayan Mammadov, yıl başında ilk telekomünikasyon uydusunun fırlatılmasını buna örnek gösterdi. İkinci uydunun ise 2016 yılında fırlatılması hedefleniyor. Genişbant için hazırlanan özel bir proje ile en ücra köye bile bu yapının sunulması gündemde. 4G konusunda Azerbaycan’da operatörlerin çalışma yapabileceğine işaret eden Mammadov, iki önemli projeyi “Kaçak telefonun engellenmesi için çalışmalar başladı. Numara taşımaya da yakında başlayacağız” sözleri ile özetledi.
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, altyapı, yasal düzenleme ve projelendirme başlıklarında BT odaklı çalışmalarını geliştirdiklerini söylerken, ülkedeki üniversitelerin çokluğu, okur-yazar seviyesinin yüksekliği ve paralelinde bilişim okur-yazarlığının da yüksekliğine dikkat çekti. Saner, şu detayları paylaştı:
“Kendi BTK’mızı kurduk ve yurtdışı bağlantımızı sağlayan birinci fiber optik kablomuza ikinciyi taşıyarak, sistemimizi yedeklemeye başladık. E-devlet projesini hızlandırdık ve bilişim suçları yasasını Meclis’e sevk edilmeye hazır hale getirdik. Bilişim teknolojileri demek, gelişimde cesur ve kararlı olmak demek. Bu amaçla KKTC, dünyada ilk kez her eve fiber optik kablo projesinin arifesindeyiz ve ihale aşamasına geldik.”
Afganistan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Amirzai Sangin, sunumuna, “Her gün patlamalar olan bir savaş ülkesi sanıyorsunuz Afganistan’ı. Ama buna rağmen telekom sektöründe önemli çalışmalara imza attık” sözleri ile başladı ve BT alanında 2002 yılından beri yapılan çalışmaları detaylarıyla paylaştı.
Tunus Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mongi Marzoug da, BT sektöründe oyunun kurallarının tepeden tırnağa değiştiğini belirterek, telekom pazarını rekabete açtıklarını, LTE ile karasal yapıya geçişin 2014 yılında tamamlanmasını hedeflediklerini vurguladı.