BT optimizasyonunda yeni yaklaşımlar
Günümüzde BT optimizasyonu, ses görüşmelerinin IP üzerinden yapılması, sunucu tarafında sanallaştırma, masaüstü sanallaştırması, ağ hatlarında konsolidasyon, veri depolama sistemlerinin optimizasyonu ve çevrimiçi mesajlaşma sistemlerini kapsayacak halde genişliyor.
ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak, “Tüm bunları tek bir şirketin yerine getirmesi, hem maliyet açısından hem de teknolojik yetkinlikte uzmanların bünyesinde barındırılması açısından sıkıntı yaratacaktır. Bu nedenle işi sadece bilgi teknolojileri olan şirketlerin de bu hizmetlerin alınması, şirketlere ana faaliyet alanlarına yoğunlaşma olanağı sağlayacaktır” dedi.
BT optimizasyonu dendiğinde teknolojik yaklaşımların kurumların yönetimsel amacına en uygun biçimde bütünleşik olarak kullanımının anlaşıldığını kaydeden Oytek Ankara Çözüm Danışmanlığı ve Proje Yönetimi Grup Yöneticisi Gözen Tora, bütünleşik sistemlerin kullanılmasının optimizasyonun ilk adımı olarak görüldüğünü dile getirdi. Tora, “Dışkaynak kullanımı doğru bir alternatif olarak karşımızda. Bulut Bilişim bir dışkaynak kullanım modeli, kurumlara uzun vadede her türlü BT ihtiyacı için kullandıkça öde şeklinde, farklı bir yaklaşımı da sunabileceği düşünülüyor. Bu servisin yurtdışından alınabilmesi şu an için mümkün gözükse de regülasyonların/tanımlamaların eksikliği nedeniyle çok fazla alıcı bulamamakta. Yerli şirketler nezdinde bu servisi kimlerin vermek isteyeceği ve hangi sektörlerin bu hizmeti almak konusunda istekli olacağı, önümüzdeki günlerde herkesin ilgiyle takip edeceği konular olmaya devam edecek” dedi.
Sadece ülkemizde değil, tüm dünya genelinde BT liderleri, BT operasyonlarını planlarken enerji tüketimi, gaz emisyonu, verimlilik ve geri dönüşüm gibi çevresel kriterleri de göz önünde bulundurmaya başladılar. Mevcut enerji performansını hangi kaynakların ve akışların etkilediğine dair detaylı ve güvenilir bilgiye ihtiyaç duyuluyor.
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim’e göre, bilişim yatırımlarında kaynakların doğru kullanımı, yatırımların geri dönüşünü hızlandıracağı gibi kurumsal verimliliğin artmasına da zemin hazırlar. Performanslı, enerji tüketimi düşük, ölçeklenebilir ve tasarımıyla yerden tasarruf edebilen endüstri standardındaki donanımlar, veri merkezlerinin rahatlamasını sağlarken, geleceğe yönelik doğru yatırımlar olarak ortaya çıkar.
Bimsa Çözüm Yöneticisi Hüseyin Ulutürk’e göre, BT optimizasyonu tarafında bulut bilişim öne çıkan bir konu. Bulut bilişim için öncelikle hali hazırdaki yapının uygun hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Ulutürk, “Dolayısı ile başlangıç noktasında ilk yatırım maliyetleri yüksek olacaktır. Orta ve uzun vadede maliyetler düşecektir. Hali hazırda kullanılan donanım ve yazılımların bulut mimarisine ne kadar uyup uymadığı ya da bütünleştirilip bütünleştirilemeyeceği önemli bir nokta. Performans, büyüme gibi konular aynı şekilde kritik. Son olarak güvenlik de başlı başına bir konu. İnternet üzerinden hizmet verebilmek güvenlik konusunu çok daha önemli hale getiriyor. Bir diğer kritik konu da bulut bilişim mimarisinin ve geçişinin düzgün ve doğru olarak planlanabilmesidir” şeklinde konuştu.
Probil CTO’su Necmi Ön, BT yöneticilerinin maliyetleri kontrol altına almak ve ürün/hizmetleri en optimum şekilde şirket kullanımına açmak için seçimlerinde yeni alternatiflere yer vermeye başladığını düşünüyor. Ön, şunları söyledi: “Bu alternatifler temel olarak ikiye ayrılabilir, Optimizasyon olanağı getiren teknolojiler ve ürün/hizmet alımında yeni modeller. Teknolojiler; birleşik iletişim teknolojileri, merkezileşme, mobil çalışmayı sağlayan teknolojiler, sanallaşma, sunucu konsolidasyonu, blade sunucular, WAN optimizasyon, kaynak tasarrufu sağlayan akıllı bina sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan her türlü teknoloji. Yeni alım modelleri ise dışkaynak kullanımı, yönetilebilir hizmetler, ses hizmetleri, güvenlik hizmetleri, depolama hizmetleri, bulut bilişim, barındırma hizmetleri ve SaaS.”
BT optimizasyonunun kurumlarda BT alanındaki yatırımların iş süreçlerindeki verimliliğini artırdığını söyleyen SAS Türkiye Genel Müdürü Gökhan Nalbantoğlu, bunun yanında bütçelerin azaldığını ve varolan BT kaynaklarının optimum verimlilikte kullanılması gerektiğininin altını çizdi. Nalbantoğlu, “İş birimlerinin BT’den beklentileri artarken BT içerisindeki kaynak sıkışıklığı ve beklentileri eşleyecek bütçenin bulunmaması, optimizasyonun
önemini ve gerekliliğini vurguluyor. Bu anlamda teknolojinin katkı sağlaması ve verimlilik kazandırması için iş akışlarının, kurumsal sistemlerin ve insan gücünün birlikte ve uyum içinde yer alması gerekiyor” dedi.