BT optimizasyonunun geleceğinde bulut bilişim var
Teknolojik yaklaşımların kurumların yönetimsel amacına en uygun biçimde kullanılmasını sağlamayı amaçlayan BT optimizasyonunda sistemlerin bütünleşik olarak kullanılması ilk adımı oluştururken, altyapı da BT optimizasyonunun en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Bu noktada bulut bilişim gibi yeni teknolojiler, BT optimizasyonunun gelişiminde önemli rol üstlenirken, gelecekte BT optimizasyonunun standart bir servis haline geleceği düşünülüyor. IBM Türk Sistemler ve Teknoloji Grubu Bölüm Müdürü Gürol Çolak’a göre de BT optimizasyonunun geleceğinde bulut bilişim büyük önem taşıyor. Bulut bilişimin ölçeklenebilirliği büyük çapta desteklediğine dikkat çeken Çolak, “Hizmetler, çekirdek veri merkezinde önemli düzeyde bakım gerektirmeden hızlı bir biçimde genişletilebiliyor veya daraltılabiliyor. Elde edilen avantajlar arasında, kârı artırarak altyapıya daha kolay yatırım yapmak ve sahip olma maliyetini düşürmek de yer alıyor. Bu açıdan BT optimizasyonunda yeni yaklaşımlar arasında bulut bilişimden yararlanmak önemli bir yer tutuyor” dedi. CA Technologies Çözüm Satış Direktörü Reha Hatipoğlu da, BT optimizasyonunun adreslediği bütünleşik altyapı kurulumunda sunucu sistemlerindeki konsolidasyon, sanallaştırma ve bulut teknolojisi araçlarının etkin ve yoğun kullanımının öne çıktığını belirtti. BT altyapılarında bulut bilişimin getirdiği teknolojilerin kullanılması ile özel bulut yapılarının kurulmasının mümkün hale geldiğini vurgulayan Microsoft Türkiye Sunucu ve Yazılım Araçları Ürün Grup Müdürü Necip Özyücel ise “BT altyapılarının daha ekonomik, daha verimli olması ve daha kolay yönetilmesi avantajlarını getiren özel bulut BT optimizasyonunda altyapı seviyesinde önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.
KoçSistem Veri Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Satış Yöneticisi Onur Özbaş’a göre BT optimizasyonu pek çok farklı başlığı içeren bir yapı. BT optimizasyonunun güncel konularına değinen Özbaş, şöyle konuştu: “BT optimizasyonu içinde farklı başlıklar var. Bunlar kurumsal hizmet yönetimi, son kullanıcı hareketlerinin yönetimi, konsolide olay ve performans yönetimi, ağ yaşam döngüsü yönetimi, kurumsal hizmet otomasyonu, BT hizmet yönetimi değişiklik vb. olarak sıralanıyor. Gelecekte de, BT optimizasyonu, yönetilen servis sağlayıcılar tarafından verilen bir hizmet olarak kurumlara sunulacaktır. Hizmet modeli ile birlikte toplam sahip olma maliyetlerinde ciddi avantajlar sağlanacak” şeklinde konuştu.
Inveon Yönetici Ortağı Yomi Kastro’ya göre BT optimizasyonu öncelikli olarak maliyet optimizasyonu için atılmış bir adım olarak ortaya çıksa da, maliyetin yanında birçok faydayı da beraberinde getiriyor. BT optimizasyonunda önceliklerin iyi belirlenmesi ve BT optmizasyonunun anı kurtarma yaklaşımından uzak, geleceğe dönük bir yatırım olarak algılanması gereğine dikkat çeken Kastro: “Geleceğin ihtiyaçlarını karşılayan çözümlerin ve hizmetlerin tercih edilmesine dikkat edilmeli. Gelecekte şirketler organizasyonel değişimlerinde BT’yi daha belirgin bir yere konumlandıracak ve doğru yapılacak bir optimizasyon ile yapılan yatırım, maliyetleri ve verimliliği olumlu yönde etkilemiş olacak” dedi.