BT projelerinde hale etkisi
İletişim araştırmalarında sıklıkla bahsedilen hale etkisi, bilişim ve telekomünikasyon sektöründeki baş döndürücü gelişmeyle birlikte sürekli birileriyle iletişimde bulunduğumuz bu çağda artık daha etkili. Karşımızdaki kişi hakkında olumlu veya olumsuz bir fikre sahip olmak için onun kişiliğinin sadece belli bir özelliğini dikkate alıp, diğer kişilik özelliklerini bu fikre göre değerlendirme eğilimi sıklıkla yaşadığımız bir durum. Hale etkisi denilen bu iletişim bloklayıcısının farkına varmak, bazen etkisini yok etmek için yeterli olabiliyor. Araştırmalarda da, bireylerin birbirleri hakkında sadece belirli bir kişilik özelliğine göre oluşturdukları izlenimlerin oldukça etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Kişiler arası etkileşimlerde sıklıkla gözlenen bu durum, karşımızdakine ilişkin değerlendirme ve yargılarımızda önemli bir hata kaynağı olabilir.
Ülkemizde çoğunlukla “ön yargı” kelimesinin arkasında kalan hale etkisi, hayatımızın birçok anında karşımıza çıkabileceği için önemlidir. Proje yöneticilerinin projedeki zamanının çok önemli bir kısmını sadece iletişim ile geçirdiğini düşünürsek bu etkinin önemi daha da anlaşılır sanırım. Kendinizi bir sunum sırasında daha önce görmediğiniz sunucunun giyimine, jest ve mimiklerine, hal ve hareketlerine bakıp onun hakkında bir fikir sahibi olma eğiliminde olduğunuzu hiç fark ettiniz mi? Bu nedenle sunum eğitimlerinde ilk 4 dakikada önemli bir mesajın verilmemesi gerektiği aktarılır. Çünkü dinleyiciler o sırada mesajlarınızdan çok, sunum yapacak kişiyle ilgilidir. Bu nedenle ilk dakikalarda olumsuz bir hale etkisi nedeniyle sunum istenilen etkiyi oluşturmayabilir.
Spor camiasında da hale etkisini görebiliriz. Daha önce iyi bir futbolcu olan birisinin, futbolu bırakmasından sonra iyi bir teknik direktör olacağı beklentisi aslında hale etkisinin kendisidir.
Hale etkisinin olumlu sonuçlar doğuracağı durumlar da olabilir. Ancak etkisinin varlığını fark etmek, alınacak kararların daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Hale etkinizin güzel olması dileklerimle.