BT sektörü değişim sürecinde
Önümüzdeki dönemde buluta eğilimin artacağı bir gerçek. Ülkemizdeki şirketlerin bulut hizmeti alırken dikkat etmesi gereken kriterlerin yanı sıra düzenleyici kurumların alacağı kararlara göre hareket etmesi de gerekiyor.
Bir diğer önemli konu da bulut bilişim kavramının temelinde yatan soru işareti. Eğer bulut üzerinden şirketler işlerini görecekse, çok uluslu bulut sağlayıcılarının ülkemizdeki varlıklarında bir küçülme gerçekleşir mi? Bunun yanında iş ortaklarının yükü artar mı?
Buradaki en kritik noktanın uluslararası bulut sağlayıcıların Türkiye pazarı ile ilgili stratejilerinin önemli olduğunu vurgulayan Dell Bulut Bilişim ve Yeni Nesil Veri Merkezi Birimleri Lideri H. Bora Taser, “Zira bu bulut sağlayıcıları halihazırda çok ciddi bilgi, küresel pazarlarda piyasa tecrübesi ve en iyi deneyimlere sahipler. Bu bilgi ve tecrübelerini Türkiye gibi oldukça dinamik ve büyük bir pazarda kullanmayı ve bu pazardan pay almayı mutlaka isteyeceklerdir” dedi.
Bu doğrultuda izlenecek en akılcı yöntem ve strateji, Türkiye pazarında bulut servisleri sağlayan veya sağlayacak olan ve halihazırda çok ciddi müşteri portföyüne sahip olan servis sağlayıcı şirketlerle yapılacak stratejik işbirliktelikleri olacağını belirten Taser, “Bu stratejik işbirlikteliklerinin Türkiye pazarında örneklerini de 2012 senesinin sonlarına doğru görmeye başlayacağız” öngörüsünde bulundu.
Farklı bir yaklaşımda bulunan HP Türkiye İletişim ve Medya Çözümleri Müdürü Feyyaz Atalay, bulut Türkiye’ye bir tür küresel bayilik sistemi olarak gelebileceğini belirtti. Atalay, “Telekom operatörleri bağımsız birer şirket olmakla birlikte bulut çözümleri sağlayan küresel şirketlerle birlikte hareket edebilir. Bu da ulusal ekonominin ne kadar esnek ve yasal mevzuatın uygun olup olmadığına bağlı” ifadelerini kullandı.
Verilerin ülke içinde kalması için düzenlemeler gelecektir
İş uygulamalarının buluta taşınması ile çok uluslu bulut sağlayıcıların ülkemizdeki hizmet portföyü faaliyetlerinin artacağını belirten SAP Türkiye İş Geliştirme Müdürü Serhan Özhan, “Bulutun ülke sınırları tanımamasından dolayı büyük ölçekli çözüm sağlayıcıları ekonomik olarak da avantajlı hale gelecek. Bu yüzden yerel iş ortaklarının kendilerini rekabete de hazırlamaları gerekiyor” dedi.
Ülkemiz açısından kritik verilerin ülke sınırları dışında tutulmaması ile ilgili düzenlemelerin artacağını düşündüklerinin altını çizen Özhan, özellikle bankacılık gibi sektörlerde düzenleyici kurumların bu konuda hassas olduğunu gördüklerini sözlerine ekledi.
İnternetin hızla yaygınlaştığı günümüzde son kullanıcılara ve şirketlere sunulan bulut hizmetlerinin sayısı ciddi artış gösterdiğini dile getiren DorukNet Veri Merkezi Operasyonları Müdürü Vahriç Muhtaryan, mobil cihaz, tablet, taşınabilir bilgisayarlar ve akıllı cep telefonlarının günümüzde yüksek oranda kullanılmasının, iş dünyasında çalışanların iş alışkanlıkları ve yaşam tarzlarını kökten değiştirdiğini aktardı.
İlerleyen süreçte kullanıcıların internete erişebileceği her tür cihazdan verilerine ulaşabileceği uygulamaların tercih sebebi olacağını aktaran Muhtaryan, “Türkiye’deki şirketler bulut üzerinde işlerini yürütme konusunda kullanım kolaylığının yanı sıra maliyet avantajı ve iş verimliliğini artırma olanağını göz önünde bulundurduklarında ikna oluyorlar” dedi.
İş uygulamalarının buluta taşınmasıyla çok uluslu bulut sağlayıcılarının ülkemizdeki varlıklarının küçüleceğini belirten Muhtaryan, “Ancak sorgulanacak kadar olmayacağı öngörüsündeyiz. Bu doğrultuda yerel iş ortaklarının iş yükünde herhangi bir değişme söz konusu olmayacaktır” diye görüş belirtti.
Bulut bilişimin günümüzde öncelikli olarak tercih edildiği iş süreçlerinden birinin satış otomasyonu olduğunu aktaran Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, şirketlerin tüm satış süreçlerini bulut üzerinden yapıp, raporlamalarını bu şekilde elde edebildiklerini belirtti.
Önümüzdeki dönemde insan kaynakları (HR) ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) gibi çözümlere ait bulut üzerindeki uygulamaların geliştirileceğini ve şirket eğilimlerinin bu yönde olacağını söyleyen Güneyli, “Türkiye’de kurumlar maalesef bu teknolojiler ile neler kazanabileceğinin farkında değil. Teknolojiyi bu kadar yakından takip etmek kolay değil ancak kurumların karar noktasında görev alan kimselerin vizyon ve misyon olarak bu teknolojilerin farkına varması şart” dedi.
Genellikle şirketlerin, bulut bilişim uygulamalarına yönelik tercihlerinin satış süreçlerine yönelik çözümler üzerinde yoğunlaştığını gördüklerini belirten Güneyli, bulut bilişim uygulamalarını daha çok kurumsal şirketlerin tercih ettiğini vurguladı.
Bulutun doğuracağı sonuçlara dikkat çekmek istediğini belirten Sadecehosting Genel Müdürü Selçuk Saraç, “Bulut geçmişte ve günümüzde yerinde servis üreten ve satan şirketlerin pozisyonları, telekom operatörleri ile barındırma şirketlerinin yer değiştirmesine neden olacak bir gelişimdir” dedi.
Donanım üretici şirketler gözünden bakıldığında bulut sayesinde üreticilerin müşteri kitlelerinde büyük değişiklikler olacağını belirten Saraç, “Şu anda son kullanıcı şirketlere satış yapan üreticiler bir anda müşteri sayısı olarak az, fakat alım yapılan adetler olarak, çok daha büyük kapasitelere ulaşan barındırma şirketleri ve telekom operatörleri olacaktır” ifadelerini kullandı.
Müşterinin artık hizmeti satın aldığı barındırma şirketi ile daha fazla görüşecek, daha fazla destek talebinde bulunacağını öngören Saraç, “İşte bu yapılarda bu kadar önemli bir iş için çalıştığı operatörün yerli olup olmadığına, yerel ihtiyaçları doğru analiz edip etmediğine göre tercihler yapacaktır. Şahsi fikrim yerli bulut servis üretici ve sağlayıcılarının çok uluslu yada yabancı şirketlerden daha avantajlı ve daha fazla tercih edilebilir olacağı şeklindedir” dedi.