BT stratejileri ve faaliyetleri, hedeflere ulaşmak için en belirleyici etken
KAİD Eğitim ve Danışmanlık tarafından 2020-2021 döneminde Türkiye’deki şirketlerin/kurumların Bilgi Teknolojileri (BT) alanındaki eğilimlerini anlamak amacıyla bir anket oluşturuldu ve 23.06.2021 ile 02.08.2021 tarihleri arasında cevaplamaya açıldı. Önümüzdeki dönemlerde hangi teknolojilere yatırım yapılması gerektiği sorusuna verilen cevaplarda; yüzde 48 ile yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojileri öne çıkarken bunu yüzde 23 ile büyük veri ve yüzde 16 ile robotik süreç otomasyonunun takip ettiği görülüyor.
‘2020-2021 Türkiye BT Eğilimleri Analizi’; şirketlerin BT’ye yaptığı yatırımları, ayrılan kaynak ve bütçe ile hedeflenen stratejilerin yönelimini değerlendirmek ayrıca yankıları devam eden pandemi koşullarının bu yönelimleri nasıl etkilediğini anlamak üzere 17 sorudan oluşmakta. Ankete verilen cevaplar incelendiğinde sektörün mevcut durumuna ışık tutan sonuçlar elde edildi. Anketin katılımcı profile şu şekilde gerçekleşti: Çalıştıkları kurumda ‘Orta Düzey Yönetici’ pozisyonuna sahip olan katılımcılar yaklaşık yüzde 33 gibi bir oran ile en büyük kümeyi oluşturdu. Yüzde 26’lık bir oranla ‘Mühendis’ pozisyonunda olan kişiler ikinci büyük küme oldu. Yüzde 15’lik bir oranla da ‘Uzman/Uzman Yardımcıları’ ankete katıldı. Anketi yanıtlayan kişilerin toplam iş deneyimine bakıldığında; iş deneyimi 3-7 yıl arası olan katılımcılar toplam katılımcılardan yaklaşık yüzde 27’sini oluşturarak en kalabalık grup oldu. Bunu yüzde 23 ile 7-12 yıl arası, yüzde 22 ile 12-20 yıl arası deneyime sahip katılımcılar izledi.
Katılımcıların yüzde 50’si bilişim sektöründen
Katılımcıların mevcutta çalıştıkları kuruluşlardaki tecrübeleri sorulduğunda; yüzde 54’ü 0-3 yıl arası olarak cevapladı. Bunu yüzde 22 ile 3-7 yıl arası izledi. Anket katılımcılarının hangi sektör çalışanlarından oluştuğunu anlamak için sorulan soruda yüzde 68 ile özel sektör çalışanları öne çıktı. Bunu yüzde 21 ile kamu çalışanları, yüzde 2’sini ise KOBİ çalışanları oluşturdu. Katılımcıların çalıştıkları kuruluşların faaliyet alanları incelendiğinde ise ilk 5 sıra şu şekilde öne çıktı: Yüzde 50 ile bilişim, yüzde 13 ile üretim, yüzde 7 ile finans, yüzde 7 ile hizmet, yüzde 3,5 ile inşaat. Katılımcıların yüzde 78’i çalıştıkları kurumlarda BT stratejilerinin belirlenmiş olduğunu söylerken yüzde 22’sinin ise önceden belirlenmiş BT stratejilerinin olmadığını kaydetti. Belirlenen BT stratejilerinin kurumsal hedeflere ulaşmadaki etkisinin 100 üzerinden değerlendirilmesi istenen soruya; katılımcıların ortalama 72 puan vermesi profili oluşturan kuruluşlarda bilgi teknoloji faaliyetlerinin kurumsal hedefler ile büyük ölçüde hizalı olarak sürdürüldüğü sonucunu ortaya çıkarmakta. Ayrıca katılanların yüzde 71’i kuruluşlarında BT için ayrılan bütçeyi yeterli görürken, yüzde 29’u ise kurumlarında BT yatırımları için ayrılan mevcut bütçeyi yetersiz bulmakta. Bu iki sonuç birlikte değerlendirildiğinde, BT stratejilerinin ve faaliyetlerinin kuruluşların stratejik hedeflerine ulaşmadaki en belirleyici etken olduğu ve kuruluşların bu gerçeğin farkında olarak yatırımlarını yönlendirdiği sonucu ortaya çıkmakta.
Anket, nitelikli insan kaynağı sorununu işaret ediyor
Katılımcıların içinde bulunduğu kuruluşların stratejik hedeflere ulaşmak için hangi BT alanlarına yatırım yapması gerektiği sorusunda, katılımcıların verdiği cevaplara göre; yüzde 32’si BT süreçleri ve yönetişim faaliyetleri, yüzde 25’i BT projelerinin yönetilmesi ve yüzde 10’u yazılım geliştirme ve Devops, ilk üç alan olarak öne çıkmakta. Anket sonucuna göre katılımcıların yüzde 46’sı, çalıştıkları kurumlarda istihdam edilen BT insan kaynağı sayısını yeterli görmüyor. Katılımcıların çoğunluğu stratejik yatırımları yeterli görürken yarıya yakınının insan kaynağını yetersiz bulması, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve istihdam edilmesinde yaşanan zorlukları işaret etmekte. Önümüzdeki dönemlerde hangi teknolojilere yatırım yapılması gerektiği sorusuna verilen cevaplarda; yüzde 48 ile yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojileri öne çıkarken bunu yüzde 23 ile büyük veri ve yüzde 16 ile robotik süreç otomasyonunun takip ettiği görülüyor. İlk üç teknolojiye dikkat edildiğinde kuruluşların iş süreçlerinde insan faktörünü azaltarak hataları azaltmak ve verimliliği artırmak üzere bu teknolojilere odaklandığı anlaşılmakta.
Kuruluşlar pandemiden gerekli dersi çıkararak hazırlıklarını sürdürüyor
Anket neticesinde pandemiden en çok etkilenen BT faaliyetleri şöyle sıralanıyor: BT altyapı ve operasyon yönetimi faaliyetleri, BT işe alımları, Ar-Ge / İnovasyon faaliyetleri, BT satın almaları. Pandemi sürecinde BT süreçlerindeki değişimlerin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğuna dair sorulan soruya, katılımcıların yüzde 48’i geçici cevabını verirken yüzde 52’si ise kalıcı olacağı kanaatini paylaşmakta. Kuruluşlardaki BT süreçlerinin ve iş yapış şekillerinin pandemi şartlarına adapte edilerek değişiklikler yaşandığı ancak kuruluşların yarısına yakınında bu değişikliklerin yeni normale dönüşerek kalıcı olduğu görülmekte. Ayrıca kuruluşların ilerleyen zamanlarda pandemi gibi felaketlere hazır olup olmadıklarını anlamak için sorulan soruya, katılımcıların yüzde 72’si evet cevabı vererek kuruluşların pandemi gibi bir küresel felaketten gerekli dersi çıkararak hazırlıklarını sürdürdüğü sonucu ortaya çıkmakta.