BT yöneticilerinin gündemindeki en sıcak konu: BT optimizasyonu
BT optimizasyonu maliyetlerin en üst düzeyde kontrol edilmesi, sürekli artan rekabet ve değişen iş yapma biçimleri nedeniyle tüm şirketlerin stratejik iş hedefleri arasına girdi. Yarattığı faydalar nedeniyle iş süreçlerinin ayrılmaz parçası haline gelen BT teknolojileri ve hizmetleri, toplam harcamalar içinde çok önemli bir yer tutmaya başladı. Probil CTO’su Necmi Ön, “Son 10 yıl içinde ardarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle kurumlar gerçekleştirdikleri BT projelerinin fayda/maliyet oranına çok daha fazla odaklanmaya başladılar. Artık CIO’lar sadece, yönetim kurulları için anlamlı olan fayda/maliyet oranına sahip BT projeleri için onay alabiliyorlar. Eğer projenin gerekliliği ve faydası tartışılmaz ise kaliteden fedakarlık yapmadan daha düşük maliyetler ile hayata geçirmenin alternatifleri sorgulanıyor” şeklinde konuştu.
Günümüzde teknolojik yeniliklerin artık gittikçe küçülmeye ve birbirleriyle bütünleştiğine dikkat çeken ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak, tüm bunların önceden yapılmış olan ayrı ayrı yatırımların bir araya getirilmesine, maliyetlerin düşürülmesine, verimliliğin artmasına olanak tanıdığını belirtti. Bacak, “Optimizasyon, şirket içindeki ayrı ayrı duran bileşenlerin tek bir bileşen olarak kullanılması sayesinde maliyet avantajı sağlıyor. Ortada duran ve tüm bileşenlere hizmet veren tek bir çözüm yönetim açısından da avantaj sağlamakta” dedi.
Bimsa Çözüm Yöneticisi Hüseyin Ulutürk, “Maliyet ve verimlilik konuları önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Ancak BT optimizasyonu BT maliyetlerini kısmak şeklinde algılanmamalı. Belli yatırımları yok etmek yerine BT hizmetlerinin en efektif maliyetle gerçekleştirilmesine, satın alınmasına odaklanmak önemli. Optimizasyon yapılırken iş stratejileri ve teknik noktalar göz önünde bulundurulmalı” dedi.
KoçSistem Veri Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Satış Yöneticisi Onur Özbaş’a göre, birçok kurum ancak iş şüreçleri aksadığında ya da BT projeleri zaman ve bütçe aşımı yaptığında bu optimizasyonun öneminin farkına varmakta. Bu tip zorluklar genellikle aynı alanda işlev gösteren farklı uygulamalar, donanım platformları, işletim sistemleri ve dağınık BT departmanları gibi heterojen BT altyapılarından ya da yetersiz BT servis seviyelerinden kaynaklanıyor. BT optimizasyonun temel amacı ise son kullanıcılara en iyi servisi, en düşük maliyetle sağlamak. Bu sayede maliyetler azaltılırken, rekabet avantajını güçlendirecek BT projelerinin hızla uyarlanmasına ve hayata geçirilmesine olanak tanınmış oluyor. BT’nin farklı alanları arasındaki heterojen yapıdaki uçurumu kapatan çözümleri, BT’nin iş hedefleri için etkin kullanımını sağlayarak, kurumsal başarı ve verimi ayrıca destekler. Özbaş, “BT optimizasyonu; BT harcama ve iş önceliklerine dayalı kaynaklar arasında uygun dağılımı sağlar. BT sürecindeki stratejik süreç ve operasyonları otomatikleştirir” diyor.
Her geçen gün daha fazla e-servisle vatandaşa hizmet veren kurumların sağlamak durumunda oldukları servisleri en hızlı ve doğru biçimde verecek altyapıları kurmak, yönetmek ve işletmek durumunda olmakla birlikte bunu sağlayacak yetkin teknik personel bulmakta da sıkıntı çektiklerine değinen Oytek Ankara Çözüm Danışmanlığı ve Proje Yönetimi Grup Yöneticisi Gözen Tora, şöyle konuştu: “Teknolojik gelişmeler, kurumlara daha etkin çalışma fırsatı sağlamakla birlikte, konuların karmaşıklaşması, derinleşmesi ve içiçe geçmesi nedeniyle mevcut sistemlerin yaşatma ve destekleme süreçleri için çok farklı alanlarda teknik bilgi ve birikim ihtiyacı da gündeme getirmekte. Tüm bu durumların üzerine yeni yatırımlar için maliyet/bütçe baskısının artması, bilgi teknolojilerinin çok daha verimli kullanılmasını gerektiriyor.”
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, günümüzde büyük veri merkezlerinin, artan iş ihtiyaçları nedeniyle yönetimi giderek güçleşen karmaşık iş yazılımlarının ve geniş sunucu parklarının ağırlığı altında ezildiğini söylüyor. İş hayatının yoğun temposu ve rekabetin BT altyapılarında denetlenemez ölçüde genişlemeye neden olurken, ortaya çıkan uyumsuzlukların da teknolojiden beklenen verimliliğin önünde ciddi bir engel oluşturduğunu anlatan Zaim, “Bu açıdan bakıldığında bilgi teknolojisiyle ilgili kaynaklarını doğru kullanmak isteyen tüm kurumların, belirli dönemlerde optimizasyon yatırımlarını yapma ihtiyacı duymaları çok doğal” şeklinde konuştu.
Microsoft Türkiye Sunucu ve Yazılım Ürünleri Grup Yöneticisi Necip Özyücel’e göre ise rekabet ortamında büyümeye odaklanan kurumlar için en yaşamsal konulardan biri de gerek iş süreçlerinde, gerekse bilgisayar altyapısında süreklilik sağlamak. Bilgi teknolojileri altyapılarında ve uygulamalarda gerçekleştirilen iyileştirme girişimleri, sistem performanslarının artması sonucunu sağlarken, bu sistemleri ve yazılımları kullanan çalışanların verimliliğine de olumlu katkıda bulunuyor. BT optimizasyon yatırımlarının hedefi, kurumsal kaynakların olabildiğince etkin ve tasarruflu kullanılması. Böylece teknolojik altyapılar, iş hedeflerini arzulanan düzeyde destekleyebiliyor.
Sanallaştırma
teknolojileri ve bulut bilişimin kurumların güncel BT optimizasyonu yaklaşımlarında üst sıralarda yer aldığını, Gartner’ın yaklaşık 1600 CIO ile yaptığı araştırmaya göre de sanallaştırma ve bulut bilişimin 2010’da on öncelikli teknoloji sıralamasında ilk iki sırada olduğunu anlatan Dataserv Bilişim Hizmetleri Teknik Müdür Yardımcısı Osman Kayhan, henüz yeni gelişmekte olan yazılım olarak servisin cazip vaadlerde bulunmasına rağmen büyük kurumlar için birçok soru işareti de barındırdığını ifade etti. Kayhan, şunları söyledi: “Fakat düşük bakım, yönetim, giriş ve toplam sahip olma maliyetleriyle öncelikle KOBİ seviyesinde BT optimizasyonunda en öncelikli seçenek olmaya başlamıştır. BT süreçlerinin otomasyonu diğer BT optimizasyon projeleriyle kıyaslandığında çok daha az yatırımla çok daha fazla oranda ve kısa sürede kazanç sağlıyor.”
Birçok konuda önemli kazançlar sağlandığına değinen Kayhan, farklı platform ve uygulamalar üzerindeki işlerin tek yerden kontrolü ve yönetiminin, uçtan uca süreçlerin takibi ve daha önemlisi uçtan uca KPI raporlaması, süreçlerin süresinin kısalması, insan hatalarının ortadan kaldırılması, uygulama bütünleştirmesi, değişikliklere çok hızlı uyum sağlamasının bu kazançlardan birkaçı olduğunu belirtti.
BT optimizasyonunu öncelikli olarak maliyet optimizasyonu için atılmış bir adım olarak gören SAP Türkiye Satış Destek Grup Yöneticisi Erdem Şekeroğlu, ana maliyetin dışında BT optimizasyonun birçok faydayı da beraberinde getirdiğini vurguladı. Şekeroğlu, şunları söyledi: “BT optimizasyonuyla birlikte, şirketler tüm BT ortamlarına ilişkin kapsamlı ve zamanında bilgi edinirler. BT ortamına ilişkin derinliğe, uçtan uca bilgilere, saydamlığı kavuşurlar; etkili ve proaktif kararlar almaya başlarlar. BT optimizasyonu ile kişiler, süreçler ve teknolojiler arasında daha iyi iletişim ve uyum sağlanır. Aynı zamanda şirket içindeki etkileşimler daha hızlı ve daha düşük maliyetle kurulur. Tüm BT ortamının izlenmesi ve görevlerin tanımlanması, planlanması sağlanır. BT süreçlerini hızlandırır ve kaliteyi artırır. Bütün bu kazanımlardan dolayı şirketler BT optimizasyonu konusuna emek harcıyor ve zaman ayırıyor.”