BT yönetiminde farkı; “orkestrasyon yetkinliği” yaratıyor
Her geçen gün artan yenilikçi hizmetlerin bulut bilişimle entegrasyonu ve teknik kurulumlar gibi ihtiyaçlar, teknoloji ve yenilikleri yakından takip edebilme yeteneği, her hizmet için uzmanlaşmış ve işi sahiplenen personel gerektiriyor. Bu unsurların tek bir merkezden yönetilmesi için orkestrayı yöneten maestro gibi bir yöneticiye ihtiyaç duyuluyor. Ama birçok işletme için bu kadar geniş bir portföyü sürekli kontrol etmek ve etkili yönetmek mümkün olmuyor. Bu noktada Kloia, farklı alanlarda uzman yetkin personeli ile kurumlara, bulut bilişime yönelik dijital dönüşüm hizmetleri sunuyor. Kloia, Derya Sezen ve Rommel Tinoco tarafından 2015 yılında, farklı sektörlere bulut ve yazılım modernizasyonu sağlamak amacıyla kuruldu. Zaman içerisinde bu misyon ile tamamlayıcı nitelikte olan mikroservisler, test otomasyon, izlenebilirlik (observability) ve üretici yapay zekâ (generative AI) departmanları organizasyon içine eklendi. Yönetici ortakları arasında Burak Koyuncu, Orhan Burak Bozan ve Yetişkan Aliaçık’ın da yer aldığı şirket, Türk mühendis ekipleriyle büyüme yolunda ilerliyor.
Kloia Kurucu Ortağı Derya Sezen, Türkiye’de, ayrıca ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre, Finlandiya, İspanya, Dubai ve Güney Afrika’nın da olduğu 17 ülkede hızlı büyüyen yazılım firmalarından biri olduklarını belirtti. “Kloia’nın kurulmasındaki en önemli etken “offshore hizmetler sunan şirketlerin neden Türkiye’de olamayacağı” sorusuydu” bilgisini veren Derya Sezen, ekledi: “Kloia, “frontline” olarak bilinen son nesil yazılım ve sistem teknolojileri alanında Türk mühendislerin yurt dışında aradığı kariyer fırsatlarını Türkiye’de sunarak, onların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmayı ve bilgi teknolojileri alanında ülke itibarını arttırmayı da amaçlıyor.”
Bu sene, uzun süredir ev sahipliği yaptıkları DevOpsDays İstanbul’un Platin sponsoru oldukları bilgisini veren Derya Sezen, “Yazılım geliştirme, bilgi teknolojileri altyapı işlemleri ve bu ekiplerin DevOps kesişme noktaları ile ilgili teknik bir konferans olan DevOpsDays etkinlik zincirine her yıl tüm dünyada farklı şehirler katılıyor. 400’e yakın katılımcı ile 20 Nisan 2024’te İstanbul’da buluşacağız” dedi. Derya Sezen, hedeflerini paylaştı:
Hangi hizmet başlıklarında Kloia kullanımı öne çıkıyor?
Kloia, uygulama modernizasyonu, bulut bilişim, AWS bulut hizmetleri yönetimi, izlenebilirlik, yazılım testi ve test otomasyonu, yazılım modernizasyonu ve yapay zekâ gibi alanlarda uzmanlaşmış bir teknoloji şirketi. Yerleşik ve geleneksel BT çözümlerini kurumların ihtiyaçlarına göre en yeni teknolojileri kullanarak yeniden modelliyor. Özellikle günümüz kurumlarının birlikte çalışabilmesi için güvenli veri paylaşımı, entegrasyon ve ölçeklenebilirlik sağlayan yazılım modernizasyonu sunuyor. Bu çözümleri, yüksek donanım maliyetlerine gerek duymadan, esnek ödeme modelleri sunan bulut bilişim hizmetlerinden faydalanarak müşterilerine anahtar teslim projeler olarak temin edebiliyor. Kloia, ayrıca kurumsal yazılım geliştirmenin en önemli, ancak en çok göz ardı edilen başlığı olan yazılım testleri konusunda da sürekli destek verebiliyor.
Bu yapıda sizden daha neler bekleniyor? Kullanıcıların geri dönüşleri nasıl?
Kloia’nın en belirgin farkının müşterilerin yazılım kodlarına müdahale etmesi olduğunu söyleyebiliriz. Farklı coğrafyalarda çeşitli rakiplerle karşılaşıyoruz. Örneğin, Benelux bölgesinde bu hizmeti sunan bir şirketin olmadığını biliyoruz. İngiltere ise daha gelişmiş bir ekosisteme sahip; özellikle kamu sektörünü hedefleyen şirketler bulunuyor. Amerika’da AWS ortaklarının bu alana çok fazla odaklanmadığı görülüyor; bu da geniş bir coğrafyaya rağmen dikkate değer. Bu ekosistemin yazılım refactoring’e girmekte isteksiz olmasının nedenleri arasında, yazılım kodlarında yapılan değişikliklerin uzun süreli ve riskli projelere dönüşmesi ve tabii ki bulut mühendisleri yanında yazılım mühendislerinden oluşan bir ekibin kurulmasının gerekliliği gibi faktörler sayılabilir. Özellikle modernizasyona girdiğimiz bazı müşteriler arasında Lego, Pfizer, EposNow, Intellifo ve Sportradar gibi firmaları sayabilirim. Bu tür yazılım değişiklikleri ile birçok rakibimizin ulaşamadığı seviyede AWS, altyapı maliyetlerinin düşürülmesi ve performans artışı sağlanması gibi güçlü yönlerimiz bulunuyor.
Son dönemde kadromuza katılan Oxford Üniversitesi öğretim görevlisi Ömer Farukhan Güneş ile AWS tarafından “En yaratıcı Generative AI çözümü” ödülünü aldık. 2019 yılında, AWS’in tüm dünyadaki çözüm ortakları arasında yazılım modernizasyonu alanında yaptığı elemede Kloia, ilk 4 arasına girdi. Diğer 3 şirket ise ABD kökenliydi. Yazılım modernizasyonu, 2015’ten bu yana yaptığımız çözümler arasında en katma değeri olan hizmet. Bunu başarabilmek için bünyemizde birçok .NET ve Java gibi başlıklarda yazılım danışmanı var.
Öte yandan Kloia, 2022 yılında kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan ve birçok teknolojinin gelişiminde önemli rol oynayan CNCF (Cloud-Native Computing Foundation) üyesi oldu. CNCF içinde belirli kararların alınmasında etkin bir rol oynamakla kalmayıp, organizasyonun geleceğine de katkılarda bulunuyor. Ayrıca, CNCF Yönetim Kurulu’na katılma yönünde attığı adımlarla öne çıkıyor.
Yurtdışı müşterilerinizle nasıl bağ kuruyorsunuz?
Yazılım geliştirme, işletme ve dijital dönüşüm ihtiyaçları dünya çapında her geçen gün artmakta. Kloia yüzde 75’ini KOBİ’lerin, yüzde 25’ini büyük ölçekli işletmelerin oluşturduğu 200’den fazla müşteriye hizmet veriyor. Kloia, beş farklı zaman diliminde, bugün aralarında ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre, Finlandiya, İspanya, Dubai ve Güney Afrika’nın da olduğu 17 ülkeden, hepimizin tanıdığı kurumlara hizmet sunuyor. Şirketin ofisleri İngiltere, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’de bulunuyor. Müşterilerimizle uzun vadeli ilişkiler kurmaya odaklanıyoruz. Bunu, müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamak için zaman ayırarak, yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler sunarak ve mükemmel müşteri hizmeti sağlayarak yapıyoruz.
İş ortağı olduğunuz veya bu konuda sizinle görüşme yapan bilişim şirketleri var mı?
Kloia olarak başladığımız noktadan bugüne kendi kaynaklarımızı kullanarak ve organik büyüme stratejileriyle geldik. Bugüne kadar yatırım almadık, biz yatırım yapmayı tercih ettik. Bu prensipler doğrultusunda AIOps ve yapay zekâ çözümlerinin öncü ismi olan Holizon’u, kurucusu Yetişkan Eliaçık ile bünyemize kattık. Uzun süredir yatırım amacıyla gelen grupların radarındayız, ancak bu konuda acele etmeyi tercih etmiyoruz. Bünyemize katmayı planladığımız şirketleri dikkatle seçiyoruz ve önümüzdeki dönemde de aynı titizlikle devam edeceğiz.
2024 yılı hedef ve stratejilerinizi, yatırım plan ve önceliklerinizi paylaşır mısınız?
Kloia’nın en değerli varlığı çalışanları ve en önemli hedefi, Türk mühendislerinin ve Türk şirketlerinin iş kalitesini dünyaya tanıtmak. Bilgi teknolojileri alanında ülke itibarımızı artırırken şirket bünyesindeki mühendislerin mesleki gelişimine katkıda bulunuyoruz. Geniş hizmet ağı, firmanın global arenada Türk mühendisliğinin gücünü ve yetkinliğini göstermesini sağlıyor. Çalışanlar, dünya genelindeki farklı kültürlerle etkileşimde bulunma, yabancı dil pratiği yapma ve geniş profesyonel ağ oluşturma fırsatları elde ediyor. Bu durum, mühendislerin global düzeyde rekabet edebilmelerine olanak sağlarken, mesleki becerilerini artırarak kariyerlerini zenginleştiriyor. Hedefimiz bunu en etkili şekilde devam ettirmek.
Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu gelişmelerin farklı pazarlardaki etkilerini değerlendirerek yeni fırsatları yakalamak istiyoruz. Hali hazırda ofisimizin bulunduğu ülkelerin yanı sıra, finansal olarak gücümüz yettiği sürece yeni pazarlarda sürpriz hamleler yapmak, Kloia’nın tarzına uygun bir yaklaşım.