BTHABER Grubu’nun desteği, dünya markası için işbaşında!
BTHABER Şirketler Grubu’nun kapsamlı desteğinden yararlanma hakkını elde eden Sistematik OTVT, iç pazardaki gücünü pekiştirirken, dünyaya da açılmayı hedefliyor.
Bilişim teknolojileri alanında içerik ve pazarlama araçları sunma konusunda Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan BTHABER Şirketler Grubu üye firmalarından BThaber Gazetesi, Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi ve M2S Araştırma Pazarlama Şirketi, ülkemizin ve ekonomimizin gelişimi açısından önemli olduğuna inandığı bu girişimleri destekleme konusunda adımlarına devam ediyor. Seçkin jüri üyeleri tarafından seçilmiş 3 genç şirkete BTHABER Şirketler Grubu üye firmalarının desteği ile 33 hafta ücretsiz pazarlama desteği sağlanacak. Proje kapsamında bu desteklerden faydalanacak olan firmalar arasında yer alan Sistematik OTVT de dünyaya açılmayı hedefliyor.
Yaklaşık 5 yıl önce kurulan Sistematik OTVT, yazılım teknolojileri şirketi olarak özellikle endüstriyel yazılımlar üretiyor, OT/VT çözümlerini kapsayan kendi yazılımlarını geliştiriyor. “Çünkü endüstriyel ihtiyaçlar; paket ya da hazır kapalı kutu halinde yazılımları çok fazla karşılamıyor ve tek model de herkes için uygun değil” tespitini yapan yazılım mühendisi ve Sistematik OTVT Kurucu Ortağı Ekrem Özgürbüz, “Çipin yıllarca ve sağlıkla, minimum enerji ile çalışması söz konusu olduğunda, firmware devreye girerek, yüksek kontrol sağlıyor” bilgisini verdi. İzmir merkezli SADELABS’ın İstanbul exclusive partneri olarak çalışmalarında firmware bölümünü oradaki mühendislerin geliştirdiğini söyleyen Ekrem Özgürbüz, bunun üstüne eklenen yazılım platformunun ise kendi geliştirdikleri bir yapı olduğunu vurguluyor. “Kendi bulut platformumuzu da kurduk. Geldiğimiz noktada zaten bu iki platformu birbirinden bağımsız düşünmek imkansız” yorumunu yapan Ekrem Özgürbüz ile çalışmaları ve BTHABER Şirketler Grubu’nun desteği ile hedeflerini konuştuk:
Üretim tesislerinde nasıl ihtiyaçlar söz konusu?
Her fabrikanın üretim süreçleri ve yapıları çok ciddi farklılıklar gösteriyor. Bu da farklı yapıların birbiri ile entegre işleme yetkinliğini gerekli kılıyor. Biz fabrikalar, depolar, kurumsal firmalar, lojistik gibi sektörlerdeki şirketlerde uçtan uca, yani bir fabrikada malzemenin fabrikaya girişinden, depolanmasından, üretim hatlarına beslenmesinden, üretilmesinden, nihai ürün olarak çıkışına ve paketlenmesinden, paketlenen ürünlerin de sevk edilmesinden, müşteriye ulaştığı noktaya kadarki süreçleri tamamen yazılımlarımızla destekliyoruz. Üretim alanına giriyor, IoT konseptini endüstriye, yani üretim alanlarına ve fabrikalara taşıyoruz. Burada da fabrika içindeki motorlu ya da motorsuz, canlı ya da cansız tüm nesnelerin bir network içinde birbiri ile haberleşmesinden bahsediyoruz. Artık sensor ve IP teknolojileri var ve bunlar kendi aralarında konuşuyor, sıcaklık, nem, titreşim, üzerinden elektrik geçip geçmediği bilgisi, ortamdaki karbonmonoksit miktarı gibi sizin edinmek istediğiniz verilere dair sizi sürekli bilgilendiriyor. Biz de bu verileri endüstriyel ortamdan çekiyor, endüstriyel makinelerden veri alıyor, bunun için belli protokollerle bağlantı kuruyoruz. Sensör; kendi topladığı veya makineden aldığı verileri tamamen kablosuz olarak uzak mesafeye yorumlayarak aktarıyor ve çevresindeki farkındalıkla bu verileri buluta gönderiyor.
Yani bulunduğunuz her yerde üretim süreçlerine hakim olabilirsiniz.
Evet, dünyanın herhangi bir yerindeyken fabrika içindeki herhangi bir nesnenin davranışlarını takip edebiliyorsunuz. Lojistik sektöründeki uygulamalara bakarsak, tanımlanmış çok geniş bir alanda herhangi bir taşıma aracının, ürettiğiniz bir ürünün, havaalanında bavulun, yemek şirketlerinin sevkiyat araçlarının küresel bazda konumlarını tespit etmek mümkün. Otomotiv sektöründe üretilip sevkiyat için park edilen araçların her birinin hangi bölgede olduğu, ne zaman üretildiği konusunda size sinyal verir. Örneğin aracı geri çağırmanız gerekirse tek bir düğmeye basarak aracın lokasyonunu sistem söyler ve geri çağırırsınız. Aracın güzergah dışına çıkma ihtimali konusunda da bu yapı sizi bilgilendirir, araç hızlarını ve hangi hava şartlarında kullanıldığını takip edebilirsiniz. Hem üretilen veriye hakimiz hem sektör yapısı ve şirket ihtiyacına bağlı olarak onların beklentilerini uçtan uca sağlıyor ve anlamlandırıyoruz. Yani veriyi toplayıp buluta aktarmakla kalmıyor, bunu anlamlı hale getiriyoruz. Zaten IoT’nin olmazsa olmaz özelliklerinden biri anlamlı ve akıllı veriyi üretmek. Bu nedenle iş süreç takibi adına IoT yepyeni bir dünya.
Yılın ilk yarısı şirketiniz için nasıl geçti?
Şirketler BT yatırımlarında önceliklendirmenin öneminin farkına varıyor. Her sektörde her şirket üretim maliyetlerini en aza indirme çabasında. Teknoloji yatırımları ise bu noktada orta ve uzun vadede ciddi kazanımları beraberinde getiriyor. Bu yönüyle dijitalleşme hayata geçiyor. Şu dönemde şirketlerle IoT konusunda birçok toplantı yapıyor, hatta bu konuda geçen yıla kıyasla büyük bir farkındalık olduğunu da görüyoruz. Yani artık şirketlere ‘IoT nedir’i anlatmıyor, şirkete ve ihtiyacına uygun bir IoT modellemesini nasıl yapabileceğimizi ele alıyoruz. Bu kapsamda birbirinden bağımsız çok değişik projeler gündemimizde yerini alıyor ve IoT teknolojileri de zaten bunu gerektiriyor. Yani şirkete, ihtiyacına ve önceliklerine göre bir çözüm kurgusunu…
Nasıl bir çözüm kurgusu söz konusu?
Yüzlerce fabrikada üretim takibi yapıyoruz ve bir otomobil üretirken, üzerinde en az 5 bin parçadan bahsediyoruz. Bu parçaların her birinin kalitesinin doğruluğu, müşteri memnuniyeti için çok önemli. Çünkü yanlış parça ile üretilen otomobil, yarın üreticiye maliyet olarak döner. Çok önemli gördüğünüz yapılara bu sensörlerin konulması, araç daha üretimden çıkmadan önce otomatik bir kontrole sahip olursunuz. Sensör size diyecek ki, ‘ben bu arabada şu vardiyada, şu zamanda takıldım, seri numaram bu, şu tedarikçi tarafından üretildim’. Böylece her bir demirbaş parçanın bu bilgilerini edinme imkanınız oluyor. Sensör herhangi bir noktada ve herhangi bir yerde size bu bilgileri veriyor. RFID yapıları yıllar önce nasıl maliyetli bir teknoloji olup, bugün makul seviyelere düşüş sergilediyse, benzer durum sensör ve çip teknolojileri için de geçerli olacak. Bu sensörleri kişiselleştirebilme imkanınız da var. Böylece biz de proje bazında farklı sensörler yapabiliyoruz. Bu da çalışmalarımızın daha dinamik bir yapıda olmasını sağlıyor.
Yılın ikinci yarısı için gündeminizde neler var?
IoT odaklı yeniliklerimiz olacak. Bu kapsamda, Türkiye’de ilk olacak bir platform üzerinde çalışıyor, network ve IoT yapısını buluşturuyoruz. Misal bir çöp kamyonu hangi mahallede hangi çöp kutularının dolu ya da boş olduğunu biliyor mu? Hayır, kendisine verilen rotayı takip ediyor. Biz ise yerin altında konumlanan yeni çöp kutularına birer sensör koyuyoruz ve bu sensör de kutunun dolu veya boş olduğunu tespit ediyor, buluta da otomatik olarak ‘ben boşum’ sinyalini iletiyor. Çöp toplama filosu böylece yüzde 30-40 çöp kutusu doluluk olan bir mahalleye girmeyip, rotasını da buna göre yaratma talimatı ile birçok başlıkta önemli kazanç sağlayabiliyor. Bu projede çözümüz ortağımız Sade Teknoloji ile hareket ederek, bu yapıyı İBB’de bir süre önce devreye aldık.
Peki ya orta ve uzun vadeli stratejileriniz?
Gerçek zamanlı veri ile hızlı hareket edebilmek her sektörde her ölçekte şirket için önemli ve biz de buna odaklanıyoruz. Yılın ikinci yarısında mevcut dışında birçok yeni projeyi hayata geçireceğiz. Hedefimiz; yaptığımız uygulamaları farklı platformlarda kurumlara sunabilmek. İkinci hedefimiz; 2018 yılı içinde endüstriyel çözümlerle ilgili daha da farklı konulara odaklanmak. Reel sektörde farkındalıklar zamanla gelişecek ve biz de buna odaklanıyoruz. Çünkü IoT çok farklı ve derin bir yapı. 2018 yılında okullardan fabrikalara, havaalanlarından marinalara kadar her yerde bu teknolojiyi göreceksiniz. 80 tane farklı sensör var ve proje bazında farklı sektörlerde yer alabiliriz, ki bu apayrı bir güç demek. Hem yazılım hem donanım olarak ihtiyaca göre kişiselleştirme yetkinliğimiz var ve bu çok önemli. Yani kendi geliştirdiğimiz yazılımın yanında, çipe entegre donanımlar da üretiyoruz.
Türkiye pazarında farkındalığı daha da geliştireceğiz
“Bir teknoloji şirketi olarak bilfiil işin mutfağındayız. Yazılım, firmware ve cihaz geliştiriyoruz ama pişirdiğinizi sunmak için pazarlama ve satış, tanıtım gibi başlıklarda desteğe ihtiyacımız var. BTHABER Şirketler Grubu’nun kapsamlı programı, bizim için bu yönüyle çok önemli. Yaptığımız çalışmaları bu işbirliği ile Türkiye’ye tanıtmak için bu platforma başvurduk. BTHABER Şirketler Grubu’nun hayata geçirdiği platform, tanınmak ve çözümlerimizi tanıtmak adına güçlü bir referans noktası ve kanal. Türkiye için dijitalleşme süreci çok önemli. Bizim de büyüme hedeflerimiz IoT odağında şekilleniyor. Teknolojiyi kendi içimizde tutuyor, kendimiz geliştiriyor, ihraç etmeyi de hedefliyoruz. Bu nedenle bu program bizim için çok değerli. Yaptığımız çalışmalarla iç pazarda farkındalığı geliştirip pazarı büyütürken, ihracat çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz. Türk şirketlerinin IoT odaklı çözümlere ilgisini onların da ihracat çalışmalarını güçlendirecek ve iletişim kurduğumuz şirketlere küresel rekabetçilik elde etmeleri için bunun ne kadar önemli olduğunu da anlatıyoruz.”