BThaber Platform Bilgi ve Doküman Yönetimi toplantı notları
Moderatörlüğünü BThaber Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sarı’nın yaptığı panelin konuşmacıları ise Canon Ürün Destek Uzmanı Sinan Karabacak, OpenText Orta ve Doğu Avrupa Kanal Satış Müdürü Mehmet Zeki ve Forrester Research İş Geliştirme Direktörü Cem Mesci oldu. Katılımcılar geleneksel BT yapısına ek olarak, mobil uygulamaların kullanımının da yaygınlığından yola çıkarak artan bilgi, kağıt ortamından çıkan bu farklı formatlardaki bilgilerin kurumsal ihtiyaçlar paralelinde saklanması konusunda çözüm önerilerini paylaştı. Kurumsal içerik yönetiminin (ECM) tanımını yapan panelistler, üretilen ve ulaşılabilen bilgiyi toplayıp yönetme sistemi ECM’nin, amacını da ‘iş ihtiyaçlarını karşılamak’ olarak gösterdiler. Bu yönüyle ECM, kurumsal hafızanın da ötesine geçiyor. Bilgi ve doküman yönetimi uygulamaları konusunda en hızlı gelişen sektörleri finans ve vatandaşın süreçlerini azaltmakta yararlanılan kamuyu gösteren panelistlere göre, bu başlıkta büyüme potansiyeli taşıyan sektör ise veri girişi yoğun olan sigorta sektörü.
Sinan Karabacak, Canon çözümlerinin bütünleşik yapısı ve güvenlik katmanına dikkat çekerken, Mehmet Zeki de artan bilgi karşısında bulut bilişimin kullanımına, bu yapıya yönelik ilgiye değindi. Bulut yapısının ECM başlığında yeni bir alan oluşturduğuna, güvenlik odaklı endişelerin ortadan kalkması için bulut hukukunun ortaya çıkması gerektiğine işaret eden Zeki’nin ardından söz alan Cem Mesci, doküman yönetiminin şirketlere kattığı değeri küresel eğilimler ışığında anlattı. Buna göre, eskiden bu konuda ürün spesifik bir yapı hakimken, artık içerik yönetiminde ‘içerik spesifik’ hale getirme eğilimi öne çıkıyor. Çünkü artık öncelik kurumsal içerik yönetiminde başarılı bir yaklaşım yakalamak ve böylece temeldeki bilgiyi yönetir hale gelmek, sürekli artan veri üretim noktalarına karşı iş odaklı mimari kurmak, bilgiyi yönetirken bu yapının içine diğer yönetim sistemlerini kurmak şart. Pazarın küresel bazda bu eğilimine dikkat çeken Mesci, üreticilerin de pazarı bu şekilde yönlendirdiğine işaret etti. Konu KOBİ’lerin bu başlıktaki farkındalığı olduğunda Mehmet Zeki’ye göre, son yıllarda ERP’de görülen gelişim, bu başlıkta da görülecek. Ama çoğu şirket için bu konuda çalışmalara nereden başlanması gerektiği de bir soru işareti. Zeki’nin önerisi ise bu konuda kurumsal çalışmalara küçük ölçeklerle başlayıp büyük ölçeğe taşımak. Kurumsal veriyi kurumsal hafızaya dönüştürme sürecinde, Cem Mesci’ye göre, belli adımları atarak ilerlemek gerek. İlk adım hangi sektörde olunduğu, kurum dinamiklerini bilmek içeriği bu rotada doğru yönetmek. İkinci adımda ise kurumsal yapının bütününde dolaşan veride bütünleştirme sorunlarını kapatmak için arada küçük programcıklar kurgulamak. Bu sistem, veriyi tanımak ve içeriği yönetmek adına bütünsellik sunuyor.
Veriyi doğru yönetme gerekliliği karşısında, Mehmet Zeki’ye göre, Avrupa’daki krizin de etkisiyle, Türkiye pazarında büyüme göze çarpıyor. Satıcılar da bu yüzden Türkiye pazarına önemli yatırımlar yapıyor. Panelistlere göre, ECM’e başlarken sahip olunan verinin kurum için değerinden hareket etmek, içerik yönetimi ve veri mimarisini de buna göre yapılandırmak gerek. Çünkü bilgi artık çok çeşitli halde bulunuyor.