BTK, ‘2019 – 3. Çeyrek Üç Aylık Pazar Verileri Raporu’nu yayımladı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ‘Türkiye Haberleşme Sektörü / 2019 – 3. Çeyrek Üç Aylık Pazar Verileri Raporu’nu yayımladı. BTK Başkanı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “‘Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’nda, küresel olarak spektrum ve uydu yörünge taleplerini karşılayacak uluslararası anlaşma, katılımcı ülkeler tarafından imzalandı” açıklamasını yaptı.
“Son yıllarda internetin yaygınlaşmasında en önemli etken, mobil teknolojilerle hızlı internet erişiminin sağlanabilmesi oldu” diyerek bilgi vermeye başlayan Ömer Abdullah Karagözoğlu, “3G ile başlayan genişbant mobil bağlantılar, 4.5G ve yakın gelecekteki 5G ile daha yüksek hızlara çıkarken bu hızı sağlayabilmek için gerekli spektrum ihtiyacı da artmaktadır” değerlendirmesini yaptı. Karagözoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından düzenlenen, kablosuz teknolojilerin spektrum ihtiyaçları, uydu yörüngeleri ve diğer teknolojilerin frekans planlaması gibi bir çok konunun ele alındığı ve geleceğe yön veren önemli kararların alındığı ‘Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’na BTK temsilcilerinin yanı sıra ülkemizin ilgili kuruluşlarından katılımcılarla birlikte iştirak ettik. Konferans, küresel olarak spektrum ve uydu yörünge taleplerini karşılayacak uluslararası anlaşmanın katılımcı ülkeler tarafından imzalanması ile sonuçlandı.”
En çok Türkiye konuşuyor!
2019 yılının 3. çeyreğinde elektronik haberleşme sektörümüzde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan verilerin yer aldığı ‘Türkiye Haberleşme Sektörü / 2019 – 3. Çeyrek Üç Aylık Pazar Verileri Raporu’nun temel çıktıları şöyle kaydedilmekte:
- Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2019 yılının 3. çeyreğinde net satış gelirleri toplamı yaklaşık 17,5 milyar ₺ olarak gerçekleşti.
- Bu dönemde sabit telefon abone sayısı yaklaşık 11,5 milyon, mobil abone sayısı ise yaklaşık 82,9 milyon oldu. Mobil penetrasyon oranı yüzde 101,1 olurken makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda, mobil penetrasyon ise yüzde 115,4 oranında. 2019 yılı 3. çeyreğinde, 480 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almakta. Bu dönemde yaklaşık 3,3 milyon abone numarasını taşıdı, bugüne kadar taşınan numara sayısı toplamda yaklaşık 132,3 milyon oldu.
4,5G’yi aktif olarak 45,8 milyon kişi kullanmakta
- Genişbant verilerine bakıldığında, 14,1 milyonu sabit abone, 63 milyonu mobil abone olmak üzere toplam yaklaşık 77,1 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldı, internet abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4 arttı. En yüksek artış yüzde 38’lik bir oranla ‘Eve Kadar Fiber’ abone sayısında, müteakiben yüzde 16,6’lık bir oranla da ‘Kablo İnternet’ abone sayısında gerçekleşti. Sabit genişbant abonelerinin aylık ortalama veri kullanımı 113,2 GByte oldu.
- 1 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmetinin abone sayısı, 2019 yılı eylül ayı sonunda 76 milyonu geçti. Ancak bazı vatandaşlarımızın cihazı veya SIM kartının 4.5G hizmetine uyumlu olmaması nedeniyle aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısı ise yaklaşık 45,8 milyon olarak gerçekleşti. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 6,4 GByte seviyesinde iken, cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin veri kullanımı ise aylık 8,3 GByte oldu.
- Fiber altyapı açısından ise, bir önceki yılın aynı döneminde 345.275 km olan fiber uzunluğu, 2019 yılı 3. çeyreğinde 371.304 km’ye ulaştı ve yüzde 7,5 oranında bir artış gerçekleşti.