BTK, ‘3 Aylık Pazar Verileri Raporu’nu yayımladı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan ‘Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’ yayımlandı. Raporda; 2020 yılı ‘Temmuz-Ağustos-Eylül’ aylarını içeren üçüncü üç aylık dönem sonu itibarıyla Türkiye elektronik haberleşme pazarında yaşanan gelişmeler özetlenmekte.
Ülkemizdeki elektronik haberleşme sektöründe yaşanan gelişmeler, gelirler ve abone sayıları gibi önemli bilgiler içeren ve BTK tarafından hazırlanan, ‘Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’ kamuoyu ile paylaşıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Haberleşme sistemlerimizin aksamadan, düzenli çalışması ve daha iyi bir noktaya gelmesi için yorulmadan çalışan tüm sektör çalışanlarımız ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadesini kullanarak rapor hakkında detayları paylaştı.
Toplam 80,9 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldı
‘Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’nda elektronik haberleşme sektöründe yaşanan gelişmeler ve veriler şu şekilde kaydedilmekte: “Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2020 yılının
üçüncü çeyreğinde net satış gelirleri toplamı yaklaşık 20 milyar ₺ olarak gerçekleşti. Bu dönemde sabit telefon abone sayısı yaklaşık 12,3 milyon, mobil abone sayısı ise yaklaşık 82,8 milyon oldu. Mobil yaygınlık oranı yüzde 99,6 olurken makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda, mobil yaygınlık oranı yüzde 109 olmakta. 2020 yılı üçüncü çeyreğinde, 575 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Bu dönemde yaklaşık 3,3 milyon abone numarasını taşıdı, bugüne kadar taşınan numara sayısı toplamda yaklaşık 146,1 milyon oldu. Genişbant verilerine bakıldığında, 15,9 milyonu sabit abone, yaklaşık 65 milyonu mobil abone olmak üzere toplam yaklaşık 80,9 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldı.”
En yüksek artış ‘Eve Kadar Fiber’de
Rapor şöyle devam etmekte: “İnternet abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 arttı. En yüksek artış yüzde 33’lük oranla ‘Eve Kadar Fiber’ abone sayısında, müteakiben yüzde 18,9’luk bir oranla da ‘Kablo İnternet’ abone sayısında gerçekleşti. Sabit genişbant aboneleri aylık ortalama 153 Gigabayt veri kullandı. 1 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmetinin abone sayısı, 2020 yılı eylül ayı sonunda 76,5 milyon oldu. Ancak bazı vatandaşlarımızın cihazı veya SIM kartının 4.5G hizmetine uyumlu olmaması nedeniyle aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısı ise yaklaşık 51 milyon olarak gerçekleşti. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 9,3 Gigabayt seviyesinde iken, cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin veri kullanımı ise aylık 11 Gigabayt oldu. Fiber altyapı açısından ise, bir önceki yılın aynı döneminde 371.304 km olan fiber uzunluğu, 2020 yılı üçüncü çeyreğinde 413.309 km’ye ulaştı ve yaklaşık yüzde 11 oranında artış gerçekleşti.”
Daha pek çok hizmet elektronik ortama taşınacak
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da “Kamu hizmetlerinin büyük bir hızla dijital ortama yani e-Devlet portalına taşınmasıyla, daha önce vatandaşlarımızın ve hizmet verenlerin oldukça vaktini alan ve maddi külfete de dönüşebilen binlerce hizmet, dakikalar hatta saniyeler içerisinde bu portal üzerinden alınabilmekte” ifadesini kullanarak şu açıklamayı yaptı: “Yakın zamanda bu hizmetlere bir yenisi eklenerek Kurumumuzun yaptığı düzenleme kapsamında, abone sayısı 200 binin üzerinde olan elektronik haberleşme işletmecilerinin hizmetlerine ait aboneliklerin iptali e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir hale geldi. Bu sayede abonelerin hizmet aldığı işletmeciye yazılı dilekçeyle başvurması, faks çekmesi veya bizzat ilgili bayiye gitmesi zorunluluğu ortadan kalktı. İlerleyen günlerde birçok hizmetin daha elektronik ortama taşınarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”