‘BTK BAB Büyük Veri Laboratuvarı’ önemli bir merkez
19 yıldır bilişim sektörünün nabzını tutan Bilişim Zirvesi’nin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, veri analitiği, büyük veri, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve güvenli iletişim ağları gibi konular hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Ülkelerin kalkınması ve gelişimi için geçerli akçenin veri olduğunu söyleyen Sayan, artık kalp atışlarımızla, aldığımız nefesle dahi veri üretir hale geldiğimizi ifade etti. Yapay zekânın gündelik hayatta meydana getirdiği değişikliklerle ilgili konuşan Sayan, “Yapay zekâ çalışmalarının hız kazanması sonucu, yapay zekânın artık bir ana bilim dalına dönüştüğünü söyleyebiliriz. Yapay Zekâ çok geniş ve alt bilim dallarına bölünmüş durumda. Öncelikle ‘Yapay Zekâ’ dediğimiz üst bilim dalında ne yapmak istediğinize karar vermeniz, stratejinizi belirlerken sadece yapay zekâ üst penceresinden değil; nesnelerin interneti, bulut, büyük veri analitiği, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, robot teknolojileri gibi tüm pencerelerden ayrı ayrı bakmanız gerekecektir” dedi.
5G ile ekonominin uçtan uca dijital hale gelmesinin önü tamamen açılacak
BTK’nın çalışmalarını da aktaran Dr. Ömer Fatih Sayan şu bilgileri paylaştı: “Veriyi toplamanın; hacim, yoğunluk ve veri akışını kontrol altında tutabilmenin veriyi işlemekle anlam kazandığı günümüzde, BTK bünyesinde faaliyete aldığımız ‘BTK BAB Büyük Veri Laboratuvarı’, büyük veri ve yapay zekâ alanında çalışan uzman, akademisyen ve bilim insanlarının ihtiyaç duyabilecekleri altyapı ve yazılım servisi hizmetlerinin laboratuvar koşullarını sağlayan bir proje olarak öne çıkıyor. Bu laboratuvarda; güçlü donanım altyapısı ve çok çeşitli büyük veri ortamları yer alıyor. Burası, büyük veri analitiği ve yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesi için önemli bir merkez.” Sayan, 5G ile ilgili olarak da “5G teknolojisi köklü bir değişiklik yapacak. 5G teknolojisi; başta IoT mimarileri olmak üzere veri akışını ve işlenmesini, makineler arası iletişimi kökten değiştirecek. 4G’ye kıyas edilemeyecek şekilde daha hızlı olması beklenen 5G ile ekonominin uçtan uca dijital hale gelmesinin önü tamamen açılacak. 5G ile birlikte yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri, farklı kullanım durumları ve farklı gereksinimlere sahip iş modellerine hitap ederek, tam olarak mobil ve bağlantılı bir topluma dönüşmeyi sağlayacak. 5G teknolojileri; üretkenliğin, sürdürülebilirliğin, verimliliğin ve genel refah düzeyinin artırılmasına önemli katkılar sağlayarak, sosyo-ekonomik dönüşümleri güçlendirmede de önemli bir rol oynayacak” açıklamasını yaptı. Sayan, 5G’yi ilk kullanan ülkelerden olmak için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini vurgulayıp iş birliklerinin ve ortak çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti ve “2020 yılında bağlantılı cihazların, 26 milyar adede ulaşacağı tahmin ediliyor. Mevcut mobil iletişim teknolojilerinin bu derece yüksek talep artışını karşılama konusunda tıkanıklık yaşanmaması için hem fiber hem de 5. nesil iletişim sistem ve teknolojilerinin kurulumu bizler için çok önemli” şeklinde konuştu.
Geleceğin dünyası, ‘frekans spektrumu’ üzerine inşa edildi
Çalışmalarının ana eksenini Türkiye’nin 2023 vizyonunun oluşturduğunun altını çizen Bakan Sayan, “Bunun için Türkiye’de katma değeri yüksek yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlık olarak sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek, teknolojiyi mümkün olan en yüksek ölçüde yerli ve milli imkânlarla üreten ülkelerden biri olmak için elimizden gelenin daha fazlasını yapmanın, yükte hafif pahada ağır değerler üretmenin yollarını arıyoruz. ‘Yerli ve milli’ derken; bağımlılık taşımayan ve bilgiden ziyade bilince hâkim olduğumuz değerlerin farkındalığına vurgu yapmak istiyorum” değerlendirmesini yaptı. Yapay zekânın geldiği nokta hakkında konuşan Sayan, “Önümüzdeki yıllarda yaşantımızın her alanında çok daha fazla yer kaplayacağı kaçınılmaz bir gerçek olan yapay zekâ, gelecek dönemlerde bir ideali, bir iddiası olan ülkelerin en önemli argümanı olacaktır. Bu ülkelerin projelerinin büyük bir kısmının az veya çok yapay zekâ ile ilintili olacağı öngörülüyor. Hâlihazırda dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, e-Ticaret platformları ve sosyal medya şirketleri yapay zekâ alanına yaptıkları yatırımları artırarak bu alanda gelecekte söz sahibi olmayı planlıyor. Ülke olarak teknoloji ve yazılım anlamında önümüzde daha gidecek çok yolumuz olduğunu da kabul ediyoruz” dedi.