BTK Başkanı: “KEP ve E-İMZA hukuki geçerlilikte en önemli iki unsurdur”
E-Tebligat, e-Yazışma ve resmi bildirim süreçlerini Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) vasıtasıyla yapan kamu kurumlarının ve özel sektör temsilcilerinin taleplerinin değerlendirilmesi, sistemin iyileştirilmesi amacıyla BTK tarafından KEP Çalıştayı yapıldı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Mart 2018 Perşembe günü KEP Çalıştayı düzenledi. Açılış konuşmasını BTK Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın yaptığı çalıştayda; KEP süreçlerinin ve kamu kurumlarının beklentilerinin değerlendirilmesi, KEP’in önündeki engeller, KEP dışı e-Tebligat sistemlerinin değerlendirilmesi, KEP sisteminin yaygınlaştırılmasına ilişkin planlalar, KEP kullanımında e-İmza süreçlerinin değerlendirilmesi konuları ele alındı.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Başbakanlık, Bakanlıklar, Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları (KEPHS), Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları (ESHS), GSM operatörleri başta olmak üzere ilgili bütün kamu ve özel sektör kuruluşlarının katıldığı çalıştay tüm gün devam etti.
Sayan: “5G’yi kullanmayı hedefliyoruz”
BTK Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, 5G’yi kullanarak bu sayede hızlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti. İnternet ve mobil dünyanın değişim hızına uyum sağlamanın önemli olduğunu sözlerine ekleyen Sayan, sanal dünyada güvenin önemine değinerek güven eksikliğinin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle elektronik haberleşme sektöründe e-İmza’nın en önemli güven sağlayıcı mekanizma olduğuna da dikkat çekti.
Hukuki geçerlilik sağlayan iki önemli aracın KEP ve e-İmza olduğunu ifade eden Sayan, “Bugüne kadar 3 milyonun üzerinde nitelikli elektronik sertifika ürtildi” dedi. KEP’in tüm kamu kuruluşlarında kullanılması için gerekli talimatın verildiğini sözlerine ekleyen Sayan, bu anlamda gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek “E-Tebligat almak için KEP adreslerinin kullanılmasının önü daha önce açılmıştı” diye konuştu.
Nevruz: “Endüstri 4.0 ve bilişim-teknoloji devrimini yakalamak için kamu ile birlikte çalışmalıyız”
Hizmet Sağlayıcı ve Örnek Uygulamalar Oturumu’nda sektörün gelişimi için atılması gereken adımlara değinen TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başanı M. Kurtuluş Nevruz, “Türkiye’de her yıl 193 yükseköğretim kurumundan, 1 milyonun üzerinde genç iş bulma umuduyla mezun oluyor. Özel sektör ve kamu birlikte çalışarak gençlerimize yatırım yapmalı ve onlara umut ışığı olmalıyız. Ülkemizde her yıl düzenli olarak Bilişim 500 Listesi yayınlanıyor. Bu listenin ilk 5 ve son 5 firması hariç, 490 firmanın büyüklüğü dünya ölçeğinde bir firmanın büyüklüğü kadar değil. 490 firmanın Ar-Ge yatırımlarının toplamı için de benzer tablo geçerli” dedi.
Endüstri 4.0 ve bilişim-teknoloji devrimini yakalamak adına özel sektör ve kamunun yoğun iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Nevruz, gençlerin eğitim kalitesinin; staj, proje yönetimi ve üniversite/sanayi iş birliği ile artırılması gerektiğini iletti. Türkiye’nin 2023 vizyonu ve hedeflerine ulaşması için özel sektör temsilcileri olarak kamu ile birlikte çalışmak arzusunda olduklarını belirten Nevruz, “Hedefimiz bilişim ve teknoloji alanında dünyada söz sahibi bir ülke olmak, teknoloji ve bilişime yön vermek olmalıdır. Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları sektöründe, KEP regülasyonlarına uygun altyapı oluşmuştur. Yeni ihtiyaçlar doğrultusunda ve sektörün yapısına uygun bir yasa yapılması sektöre ivme katacaktır” diye konuştu.
E-Tebligat için en ideal alt yapının KEP sistemi tarafından sağlandığını söyleyen Nevruz, alternatif çözümlere ihtiyaç bulunmadığını, sektörün gücü ve teknik becerisi aksayan yönleri hızlıca giderme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.