BTK’da yeni dönem
Resmi Gazete’nin 25 Ağustos 2015 tarihli nüshasında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla BTK Başkanlığı’na Dr. Ömer Fatih Sayan atandı.
1 Haziran tarihinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in görev süresinin sona ermesi nedeniyle BTK Başkanlığı’na Kurul 2. Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan vekalet ediyordu. 25 Ağustos’ta Dr. Ömer Fatih Sayan’ın BTK Başkanlığı’na atanmasıyla BTK’da yeni dönem başladı. BTK, aynı zamanda 15. yılını kutluyor. Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kuruluşunun 15. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma gerçekleştirdi. Sayan, “Telekomünikasyon sektörünü düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan Telekomünikasyon Kurumu, 15 Ağustos 2000 tarihinde faaliyetlerine başladı. 2008 yılında çıkarılan Elektronik Haberleşme Kanunu ile kurumun ismi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak değiştirildi. Sektörel düzenleyici kurum olarak oluşturulan BTK’nın kuruluş aşamasındaki ve ilk yıllardaki görevleri daha çok elektronik haberleşme sektöründe düzenleme ve denetleme faaliyetlerine yönelik iken, daha sonra çıkarılan farklı kanunlarla kurumun görev alanı genişletildi. Kurumumuz 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen düzenlemelerle, elektronik haberleşme sektörünün sağlıklı bir şekilde geliştirilerek ekonomik hayata ve bilgi toplumu hedefimize katkı sağlanması noktasında hayati bir rol üstlendi” şeklinde konuştu.
Kasım ayında tatbikat düzenlenecek
“Politika belirleyicisi olarak Ulaştırma Bakanlığımızın belirlediği vizyon doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda BTK olarak üzerimize düşeni yerine getirmek için tüm birimlerimizle ‘sürekli gelişim’ anlayışıyla çalışıyoruz” ifadesini kullanan Sayan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörümüz, kendi gelişiminin yanı sıra diğer sektörlerin de büyümesi ve gelişmesinin lokomotifi haline geldi. Yaptığımız düzenleme, denetleme ve yetkilendirme faaliyetlerimizde serbest piyasa ve adil rekabet ortamı oluşturma, tüketici hak ve menfaatlerini koruma gibi önemli ilkeleri esas alıyoruz. Düzenleyici kurum olarak en önem verdiğimiz konuların başında tüketicinin refahının artırılması geliyor. Bunun içinde de tüketicilerin elektronik haberleşme hizmetlerine ödediği ücret ve bunun karşılığında aldığı hizmetin niteliği temel odak noktamızı oluşturuyor.” Sektörel, ulusal ve uluslararası siber güvenlik tatbikatları düzenlendiğini hatırlatan Sayan, kasım ayında da yeni bir tatbikat düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
“Kendi bulut sistemimizi oluşturacağız”
Dr. Ömer Fatih Sayan, IMT-Advanced ( 4,5G ) ihalesiyle ilgili olarak “Bu ihale ile birlikte 5G’nin altyapısı oluşturulmuş olacak. 2023 vizyonumuzda telekomünikasyon sektörünün stratejik sektör olarak belirlenmesi, yerli şebeke altyapıları, yerli telefon, milli kripto ve kendi veri depomuzu yani bulut sistemimizi oluşturacağız. Buna ulaşmak için UDHB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Savunma sanayi Müsteşarlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB ile yakından çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.