BT’nin endüstriye entegrasyonu …
Üretim sürecinde maliyet, verimlilik ve hız esas alınan ve sürekli geliştirilmesi istenilen başlıklar. Günümüz dünyasında ise Endüstri 4.0, yaklaşımsal olarak tüm bu başlıkları destekleyen değer önerileri ile hayatımızda yer alıyor. Endüstri 4.0 ile bilişim teknolojilerinin günümüze dek gelişimi bağımsız bir şekilde gerçekleşmiş olsa da artık tüm sektörlerle bilişimin entegre hale geldiğini gözlemliyoruz. Bilişim ile entegrasyon hemen her şirketin önceliği haline gelirken bu konu, WIN Eurasia 2019’un gündem başlıkları arasında da yer aldı. WIN Eurasia kapsamında gerçekleştirilen BThaber Gazetesi CIO Özel Paneli oturumunda, bilişim teknolojilerinin endüstriye entegrasyonu tartışıldı.
‘’Bilişim Teknolojilerinin Endüstriye Entegrasyonu: Sanayi 4.0’’ ismiyle gerçekleştirilen panelde, entegrasyonun gerekliliği, modellemeleri, dünyadaki eğilim ve tabi Türkiye’nin bu eğilimin hangi noktasında olduğu da konuşuldu. Moderatörlüğünü BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin üstlendiği panele Şenpiliç BT ve ERP Grup Müdürü Arzu Sarçoğlu, Flormar Bilgi Teknolojileri Müdürü Berkant Özgün, Hedef Filo IT ve İş Süreçleri Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Evren Öcal ile İbrahim Etem Menarini Grup İletişim ve Bilgi Teknolojileri Müdürü Tolga Tırpan konuşmacı olarak katıldı.
Dönüşüm ve değişimin mutlak olduğu günümüzde Endüstri 4.0 kavramının kendi perspektiflerinden nasıl tanımlandığını merak ettiğini dile getiren Murat Göçe, kendi bakış açılarını dile getirmeleri için sözü panelistlere devretti.
Dönüşüm sürecinde geliştirilen projelerin arkasında mutlaka kalifiye ve istikrarlı bir ekibin olması gerektiğini söyleyerek sözlerine başlayan Şenpiliç BT ve ERP Grup Müdürü Arzu Saraçoğlu ‘’Bununla birlikte proje öncesi çalışmalarda hedefleme ve planlama süreçlerinde de kararlı ve tutarlı olmak şart’’ dedi. Üretim süreçleri için orkestrasyonun önemine diken çeken Arzu Saraçoğlu, “Teknolojik gelişmeler adacıklar halinde oluştu. Hepsi birbirine entegre edildiği anda ise Endüstri 4.0’da istediğimiz noktaya ulaşabileceğiz. Ama burada önemli olan bir orkestra gibi hareket edebilmek” dedi.
Hedef Filo IT ve İş Süreçleri Direktörü Evren Öcal ise konuya farklı bir perspektiften bakarak Endüstri 4.0 yeni doğan bir kavram gibi tanınsa da aslında geçmişten bugüne izlerine rastlandığını belirtti. Öcal sözlerini, “Bahsettiğimiz teknolojiler bugüne kadar kullanmaktaydı. Ancak bu noktadaki kırılım IT ve OT’nin birbirinden ayrı olmasıydı. Endüstri 4.0 ise yaklaşımsal olarak bu departmanlar arası etkileşimi daha mümkün daha entegre kılıyor’’ diye sürdürdü. Evren Öcal dünya için hale endüstri 3.0 çağının hüküm sürdüğünü Türkiye’nin ise Endüstri 4.0 için çok daha hazırlıksız olduğunu belirtti ve ekledi:
‘’Endüstri 4.0’ın ve beraberinde gelen gereklilikler herkesin kafasını karıştırmış durumda. Yine bu dönüşüme ilişkin bir baskının da hissedildiği aşikar. Kimi dönüşüm büyük veri perspektifinden ele alırken, kimisi sadece yapay zekaya odaklanıyor. Oysa yapılması gereken dönüşümü 360 derece ele almak.”
Benzer bir yaklaşım İbrahim Etem Menarini Grup İletişim ve Bilgi Teknolojileri Müdürü Tolga Tırpan’dan geldi. Tırpan, dijitalleşmeye aslında endüstri 3.0 döneminde başlandığını dile getirdi. “Endüstri 3.0 yeterli oldu mu?” sorusu ile sözlerine devam eden Tırpan, “Hayır. Çünkü hala yükün büyük kısmını insanlar üstleniyordu ve sahada insana ihtiyaç duyulan bir yapı vardı. Endüstri 4.0 ile öncelikle bu durumu ortadan kaldırabileceğiz” dedi.
Flormar Bilgi Teknolojileri Müdürü Berkant Özgün, işleri gereği insan faktörünün olması gerektiği belirtti. Dijital dönüşümün bileşenleri sensörler, iş analitiği, yüksek hızlı internet erişim ve yapay zekayı uzun süredir kullandıklarını söyleyen Özgün, Endüstri 4.0 ile tüm bunları birleştirip tek ve etkileşimli bir yapı elde edebildiklerini belirtti.