BTpartner, tüm sektörlere BT konusunda uzman işgücü sağlıyor
Bilişim sektöründe 25 yıla yakın deneyimi ile yetkin iki isim Soner Şahin ve Mehmethan Şişik, BT sektöründeki İK kaynağı ile bu kaynağa ihtiyaç duyan sektör ve şirketler arasında köprü oluyor.
Odağını ‘BT sektöründe dışkaynak eleman kiralama ve yerleştirme’ olarak belirleyen ve sorularımızı yanıtlayan Şahin ve Şişik, 2013 yılında iki şirket, BTpartner Danışmanlık ve BTpartner İnsan Kaynakları’nı kurdu. 20’ye yakın kurumsal müşterisi olan ikilinin aklında başka yenilikler de var, hayata geçirilecek projeler de.
Danışmanlık çalışmaları neleri kapsıyor?
Soner Şahin: Başlıkları belirlerken BT’de olabilecek tüm süreçleri göz önünde bulundurduk ve kendi şablonumuzu oluşturduk. Dışkaynak hizmeti ile şirketlere insan kaynağı veriyoruz. Süreç yönetiminde biz ve danışmanlarımız hizmetler veriyor. Kadro tarafında ya müşteri tarafındaki hazır kadrolar ya da yeni kaynakların yerleştirilmesi hizmeti veya dışkaynak olarak sunulması söz konusu.
Mehmethan Şişik: Müşteri talebi doğrultusunda BT odaklı insan kaynağı, müşterimizin ortamında müşterimizin elemanı gibi çalışıyor. Tüm yasal hakları ve bordrolaması ise bizim üzerimize oluyor. Dönemsel İK ihtiyacı olabiliyor bir şirkette, bu amaçla kiralama yapıyorlar. Pazar çok dinamik. Biz de şirketlerin İK ihtiyacında işlerini kolaylaştırıyor ve yetkin İK ile buluşmalarını sağlıyoruz.
Bu kaynağa siz nasıl ulaşıyorsunuz?
Soner Şahin: Çeşitli standart kanallarımız var. Örneğin kariyer siteleri. Bir de doğru profilin hangi şirketlerde çalıştığını bilip, doğrudan ‘beyin avcılığı – headhunt’ yapabiliyoruz. İnsan kaynağının büyük bölümü de zaten oradan geliyor. Danışmanlık şirketlerinden farklılaştığımıza inandığımız bir başlık müşterilerin beklentileri. Kuruma uygun olabilecek adayları süzgeçten geçirip onu sunuyoruz ve şirket tarafından beğenilme oranı da yüksek oluyor. Doğru eşleştirmeyi sadece yetkinlik değil, kurum kültürüne uyum açısından da doğru yapabiliyoruz.
Mehmethan Şişik: Birçok İK danışmanlık şirketi karşısında avantajımız sektörü iyi bilmemiz. Her sektörde hangi teknik alanlarda çalışmalar ve buna göre yetkin kaynaklar var, bunun araştırmasını iyi yapıyoruz. Kimi nerede aramamız gerektiğini biliyoruz. 20’ye yakın müşterimizin kaynak taleplerinde sunduğumuz adayların görüşmeye çağrılma yüzdesi yüzde 75’in üzerinde. Bu da ihtiyacı doğru anlayıp doğru aday gönderdiğimizi gösteriyor.
İK havuzunuzda kaç kişi var ve yetkinlik bazında nasıl bir dağılım gösteriyorlar?
Soner Şahin: Sahaya çıkmadan önce İK havuzunu oluşturmaya odaklandık. Pazarda nerede ne kaynaklar var, öncelikle hangi BT alanlarında istihdama ihtiyaç var, bunlara baktık. Böylece bilişim sektörünün İK ihtiyaç analizini yapmış olduk ve aday havuzu oluşturmaya başladık. İş zekâsı, .Net, Java başlıkları, SQL, raporlama araçları, iş analitiği, bunları tamamlayacak bir yazılım projesini üstlenebilecek bireyler, iş analisti, test uzmanı gibi profilleri çalıştık.
Mehmethan Şişik: Bir BT biriminin ihtiyaç duyabileceği hemen hemen her rolde yerimizi aldık. Sektörel olarak telekom, bankacılık, sigorta, teknoloji şirketleri gibi alanlara odaklanıyoruz. Ayrıca perakende gibi sektörlerle de çalışıyoruz. BT’nin olmadığı sektör yok artık sonuçta.
İK’da belli yetkinliklerin kaynağı olan eğitimlere erişimde rol üstlenmeyi planlıyor musunuz?
Mehmethan Şişik: İŞKUR destekli eğitim programları yapan kurumlarla dirsek teması halindeyiz. Hem onların programlarını anlama hem onlara geri dönüşler verme anlamında. Ama bunlar, daha çok kariyer hayatının başındaki adaylar için geçerli. Biz ise orta seviye ve kıdemli adaylara odaklanıyoruz. Oralardaki sertifikasyonlar üreticiye özel programlar oluyor. Bu nedenle üreticilerle de temas halindeyiz. Onlarla iş ortaklığı yapıyoruz. Özellikle süreç danışmanlığında teknoloji tarafı ile temaslarımızı sürekli sıcak tutmamız gerektiğini biliyoruz. Farklı başlıklarda teknoloji sektöründe yetkin İK ve buna ihtiyaç duyan şirketler arasında köprü oluyoruz. Burada edindiğiniz bilgiyi üniversiteler, özel eğitim kurumları ile paylaşmak planlarımız arasında. Özellikle teknoparka sahip üniversitelerle bu konuda bağlarımız olacak ilerleyen süreçte.
İstihdam yapısı nasıl şekilleniyor?
Soner Şahin: Dışkaynak eleman kiralama kısmında bir fark yaratıyoruz. Genelde bu hizmeti veren şirketler 8 aylık bir proje ise 8 aylık sözleşme yapıyorlar. Biz proje kaç aylık olursa olsun, çalışanlarımızla sonu açık bir iş sözleşmesi yapıyoruz ki çalışanın projede geri sayımda kafası karışmasın, motivasyonu düşmesin. Proje bittikten sonra kendilerine güvendiğimiz için ‘başka bir yere yerleştiririz’ diyoruz. İK havuzumuzda sürekli konumlandırabileceğimiz yetkinlikte elemanlar bunlar. Müşterilerimizle nasıl uzun süreli ilişki geliştiriyorsak, çalışanlarımızla da bunu hedefliyoruz. İki tarafın hakkını korumak önceliğimiz.
Mehmethan Şişik: Çalışanlar tarafında mağduriyet yaratan çok fazla dışkaynak hizmeti veren şirket var. O mağduriyetler, müşteri tarafına da olumsuz dönüş yaratabiliyor. Biz hem kalıcı eleman hem dönemsel eleman konumlandırıyoruz. Dönemseli de ikiye ayırıyoruz. Sektörde genellikle dönemsel ama proje bitene kadar tam zamanlı eleman sağlanır. Biz ‘yarı zamanlı kaynak’ sunmaya da başladık. Sektörde buna ihtiyaç çok. Bunu hem yazılım hem sistem tarafındaki kaynaklar için yapıyoruz. Bu da orta veya küçük ölçekli kurumlarda deneyimli kaynakları projelerinde yarı zamanlı kullanabilme imkânı sunuyor. Hem büyük ölçekli hem KOBİ ölçeğindeki şirketlere ihtiyaçları olan BT kaynağını ulaştırırken, İK’nın da yetkinliği ile doğru yönlendirilmesini sağlıyoruz. Kamunun her ölçekteki şirketi bağlayan e-dönüşüm çatısı altındaki zorunlulukları da KOBİ’lerin belli yetkinliklerde İK ihtiyacını pekiştirecek.
2014 yılı planlarınız neler?
Soner Şahin: Hedeflerimizin başında büyük ve orta ölçekli kurumlar var. Küçük ölçekli işletmelere 2015’te eğileceğiz. Adım adım ölçeğimizi büyütüyoruz. 20 civarı müşterimizi 2014 yılı sonunda 50’lere taşımak, eleman alanında kaynağımızı ikiye katlamak istiyoruz. Çünkü her ölçekte şirkette belli konulara odaklı yetkin bilişimcilere çok ihtiyaç var.