BTvizyon Anadolu Toplantıları Gaziantep’te
BTvizyon Gaziantep, 12 Mart Salı günü Teymur Continental Hotel’de gerçekleşti. Yoğun ilgi ile karşılanan BTvizyon Gaziantep sahnesinde bu yıl da yapay zeka, robotik teknolojiler, siber güvenlik, büyük veri gibi gündem oluşturan konular konuşuldu.
BTvizyon Gaziantep’in açılış konuşması Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetmeni Tuğsen Fıstıkçı Bakır tarafından gerçekleştirildi. Bakır, gerek dokusu, gerek tarih ve gerekse mutfağı ile sadece Türkiye değil dünyada eşsiz bir şehir olan Gaziantep’in bilişim alanında da önemli bir konumda olduğuna değindi ve katılımcılara gösterdikleri ilgi için teşekkürlerini sundu. Tuğsen Fıstıkçı Bakır’ın ardından sahneye çıkan EY Türkiye Robotik Süreç Otomasyonu Lideri Eren Söyler RSO ve Daha Akıllı Robotlar isimli sunumu ile robotik teknolojilerin gelişiminden, günümüz ve gelecekteki kullanım alanlarından ve iş süreçlerinde yaratacağı verimlilikten söz etti.
Türkiye’yi dış pazarlarda temsil etmek için dijital dönüşümün gerekliliğine vurgu yapan Altunkaya Şirketler Grubu Bilgi Teknolojileri Müdürü Adnan Özer konuşmasında, Gaziantep’in konumu gereği Ortadoğu’ya açılan kapı olma niteliğine sahip olduğu bu kapsamda da teknoloji transferi adına da önemli bir şehir olduğunu belirtti. Bu bağlamda Özer, ivmeyi arttırmak için yazılıma ağırlık vermenin önemli olduğunu dile getirdi.
BTvizyon pek çok alanda olduğu gibi finansal teknolojiler alanında sunumlara sahne oldu. ‘’Bilişim Sektöründe Finansal Çözümler’’ isimli sunumu ile etkinlikte yer alan Innova Satış Öncesi Yöneticisi M. Ozan Ercan PayFlex Ortak Banka Platformu ile ödeme, tahsilat, sadakat ve e-dönüşüm alanında müşterilerine katma değer sağladıklarını belirtti. Ozan Ercan’ın ardından sahneye çıkan Bilişim 112 Kurucu Ortağı Serkan Bilen güncel siber saldırılar ve veri sızıntılarının çözüm yolları hakkında katılımcılarla tecrübelerini paylaştı. Bilen, siber tehditlerin sadece bireysel ya da kurumsal değil, ulusal bir konu olduğunu, bu kapsamda ise olabilecek bir siber savaş kapsamında yaşanabilecekleri örnekleri ile sundu.
Sunumunu dijital dönüşüm ana başlığı altında gerçekleştiren bir diğer konuşmacı ise Penta Teknoloji İş Geliştirme Grup Yöneticisi Çağdaş Toptan oldu. Dijital dönüşüm kapsamında Dell EMC’nin portföyünde neler sunduklarını dinleyicilerle paylaşan Toptan geleceğin, geleneksel uygulamaların yer aldığı bilişim odaklı bir yaklaşım yerine, işletme odaklı ve bulut temelli uygulamalar ile geldiğini belirtti. Bu paralel sundukları depolama, veri merkezi otomasyonu, pc, bulut ve sanallaştırma alanında IDC rakamlarına göre 1. Olduklarını belirten Toptan sundukları hizmetler hakkında detaylı bilgi paylaştı.
Güvenlik alanındaki yerl çözümleri ‘’Siber Güvenlikte Bizden Çözümler’’ başlığı ile sahneye taşıyan 12M Bilişim İş Ortakları Koordinatörü Ferhat Çapraz ve Satış Öncesi Sorumlusu Mennan Yıldız, 12M olarak ürün satıp kenara çekilen bir yaklaşımdan ziyade katma değer sağlayan, satış desteği, finansal destek ve eğitim desteği sunan bir yaklaşıma sahip olduklarını dile getirdi. Güvenlik başlığı altında Picus, Roksit, Comodo, Netsparker, NormShield gibi isimlerin portföylerinde olduklarını belirttiler.
BTvizyon Gaziantep kapsamında büyük veri ve yapay zeka konuları Ruijie Networks Ürün ve Çözüm Müdürü Taner Elmas tarafından işlendi. Elmas bu iki önemli teknolojiyi ağ yapıları perspektifinde değerlendirirken, ağ yapılarının akıllandırılması halinde güvenlik kadar verimlilik konusunda da ne denli başarı elde edilebilieceğini söyledi.
Elmas’ın sunumunun ardında sahneye çıkan bir diğer isim Pera-It Proje ve Danışmanlık Direktörü Derya Kiremitçi oldu. Kiremitçi, BTvizyon Gaziantep sahnesinde endüstriyel çözümlerde farkındalığın önemine vurgu yaptı.
Son dönemin önemli başlıklarından olan KVKK, BTvizyon’da Mechsoft Türkiye Yönetici Ortağı M.Gökhan Erdoğdu tarafından işlendi.
Exclusive Networks Kıdemli Güvenlik Mühendisi Hakan Soylu bünyesinde bulunan Palo Alto Networks’un güvenlik noktasındaki yaklaşımlarını paylaşırken, güvenlik duvarı optimizasyonu konunun önemine dikkat çekti.
Etkinlikte yeni nesil siber tehditlere dikkat çeken bir diğer konuşmacı Barikat Hizmet Satış Birimi Yöneticisi Mehmet Şen olurken, Suse Linux Kanal Uzmanı Emirhan Durmuş Software Defined Datacenter’a Yolculuk isimli sunumu ile alanlarında sundukları ayrıcalıklardan söz etti.
Etkinlik Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M.Göker Sarp’ın moderatörlüğü ve IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, Proiese Genel Müdürü Hasan Kemahlı ve Süreç Merkezi Genele Müdürü Haydar Kaçak’ın konuşmacı olarak yer aldığı Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası isimli panel ile son buldu.
Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M.Göker Sarp etkinlik sonrası görüşlerini paylaştı. Dijital dönüşümün son zamanlarda gündem yaratan konulardan biri olduğunu vurgulayan Sarp sözlerini şu şekilde sürdürdü:
‘Dijital Dönüşüm, son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri olma özelliğini sürdürüyor. Ancak firmalar henüz bu konudaki kararlarını tam olarak verebilmiş ve yol haritalarını belirleyebilmiş durumda değiller. Aynı zamanda temel ve tamamlayıcı bir çok kurumsal uygulamanın dijital dönüşüm sürecindeki rolleri ve yerleri de firmalar tarafından tam olarak kanıksanabilmiş durumda değil.
Gaziantep BTvizyon’da yer alan Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası panelinde yer alan MES, BPM ve ERP çözüm üreticileri firmaların dijital dönüşüm sürecini ve yol haritası önerilerini konuştular.
Önce akıllı şehirleri, ardından akıllı evleri ve akıllı şirketleri konuşmaya başlamıştık. 2011 – 2014 yılları arasında ise Alman Devleti’nin yüksek teknoloji stratejilerine dayanan Endüstri 4.0 konsepti (en çok kabul gören) ortaya atıldı ve bu fikir giderek gündemimizde daha fazla yer işgal etmeye başladı. Amerika “Smart Factory” ve Japonya “Society 5.0” olarak kendi konspetlerini isimlendirerek dijital ekonomi’de ülkelerinin birer kampanyası haline getirdiler.
Son zamanlarda ise ağırlıklı olarak Dijital Dönüşüm konuşuyoruz. Yaptığımız temel nitelikteki projelere de bu ismi vermeye başladık. Türkiye’deki işletmelerde yüksek teknoloji kullanımı ve farkındalık seviyesi oldukça düşük seviyede, kullanımı için gerekli yetişmiş insan gücümüzde yeterli değil. Dijitalleşme deyince akla gelen çözümlerden önce kurulması gereken temel uygulamalar yönünden de yeterli durumda değiliz. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımlarının kullanım oranı yaklaşım %20, İmalat Alanı Yönetimi (MES) yazılımlarının kullanım oranı yaklaşık %5, İş Zekası (BI) yazılımlarının kullanım oranı ise yaklaşık %6 düzeyinde.
IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara ve Projesis Genel Müdürü Hasan Kemâhlı ile Süreç Merkezi ve Softexpert Genel Müdürü Haydar Koçak’ın yer aldığı ve moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker SARP’ın yaptığı panelde, saha gözlemile lerine dayanarak firmaların genel olarak dijital dönüşüme nasıl baktıkları ve nereden başladıkları, kendi geliştirdikleri çözümlerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri konuşuldu. Firmaların dijital dönüşüm sürecine başlarken atacakları ilk adımları için de öneriler değerlendirildi.
IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 ile ilgili konuların aktarılış biçimi ve seçilen örneklerin radikal olması sebebiyle firmaların yakın gelecekte konuyu kendilerinden uzak hissettiklerini, aslında
Endüstri 4.0 denilen olgunun ileri teknolojik bir hadiseden çok her firmayı ilgilendiren bir değişim ve dönüşüm yönetimi stratejisi olduğunu, dijital dönüşüm yolculuğunu destekleyen bütün bu teknolojilerin uzun süredir var olduğunu, ancak Almanya’nın başlatıp hızlandırdığı Endüstri 4.0 stratejisiyle birlikte bu çözümlere ve teknlojilere yönlendirdiği için ilginin arttığını söyledi.
Bu konudaki ülke stratejilerinin de farklı olması gerektiğine değinen Özkara, Türkiye’nin beyaz eşya, otomotiv, konfeksiyon gibi sektörlerde aslında ucuz işçilik kabiliyetini ihraç ettiğini, işgücünün maliyet denklemindeki etkisinin azalacağı yeni döneme özel bir dönüşüm stratejisi belirlememiz gerektiğini yoksa imalat ve ihracat kabiliyetinin kaybedileceğini, yol haritalarının firmadan firmaya da farklılık göstermesi gerektiğini, geliştirdikleri ERP çözümünün bütünsel bir yaklaşım ile dijital dönüşümün bel kemiği olduğunu söyledi.
Boston Consulting tarafından yapılan araştırmaya göre 100 birim mal üretmek için Amerika’da 100 birim, Türkiye’de 98 birim, Çinde ise 96 birim maliyet oluştuğunu, Batının da Endüstri 4.0 dönüşümü ile bu durumu lehine çevirmeye çalıştığını söyledi. Son olarak firmaların Endüstri 4.0 unsurlarından eksik olanları tamamlayıp kullanmaya başlayarak Endüstri 4.0 sürecinin tam olarak yerine getirilemeyeceğini, Endüstri 4.0’ın bir veya bir kaç firma tarafından uygulanmasının net bir fayda sağlayamayacağını, firmaların değil ülkelerin Endüstri 4.0 vizyonları olması gerektiğini söyledi.
Projesis Genel Müdürü Hasan Kemâhlı, Türkiye’nin Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında bir noktada olduğunu, henüz tam olarak Endüstri 3.0 seviyesine gelemediğini söyledi. Bundan sonra konunun önemini idrak ederek Endüstri 4.0 sürecini hızlı tamamlaması gerektiğini, bunun Türkiye için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi.
Güney Marmara bölgesinde, yapılan verimlilik araştırması sonuçlarına göre bu bölgede yer alan fabrikaların kapasitelerinin ancak %50’sini ancak kullanabildiklerini, geri kalan %50’sinin atıl olarak kaldığını söyledi.
Firmaların Endüstri 4.0 süreçlerine çoğunlukla ERP satın alarak başladıklarını, daha sonra üretim alanı yönetimi ve üretimden veri toplamak için MES çözümlerine yöneldiklerini söyledi.
Süreç Merkezi Genel Müdürü Haydar Koçak ise firmaların dijital dönüşüm sürecine profesyonelce bakmaları ve özümsemeleri gerektiğini, dijital dönüşüm sürecinin omurgasında ERP çözümlerinin yer aldığını ancak ERP projelerine başlamadan önce süreçlerin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
İleride yapay zekanın genişleyip her alanda yer alacağını, yararlanacağımız bu sistemlerin doğru çalışması için bugünden başlayarak doğru datalar üretmemizin yapay zeka sistemlerinin yapılarını oluşturmakta oldukça önemli bir oynayacağını söyledi.