BTvizyon Anadolu Toplantıları Yavru Vatan Kıbrıs’ta (Video)
Her yıl Anadolu’nun muhtelif şehirlerini geçen ve bilişim paydaşlarını aynı çatı altında toplayan BTvizyon Anadolu Toplantıları yavru vatanı unutmadı. Savoy Ottoman Palace Hotel Girne’de düzenlenen etkinlik rekor katılım ile gerçekleşti.
13 Aralık tarihinde Savoy Ottoman Palace Hotel’de gerçekleştirilen BTvizyon Girne etkinliği kamu ve özel sektörden çok sayıda sektör liderinin aynı salonda buluşturdu. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştirilen Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetmeni Tuğsen Fıstıkçı, etkinliğe gösterdikleri ilgiden dolayı katılımcılara teşekkür etti.
Tuğsen Fıstıkçı’nın ardından kürsüye çıkan Denizler Bilişim Direktörü Lisani Deniz, Kıbrıs’ta e-dönüşüm sürecini ve küresel kimlik koruma çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Dönüşüm için sadece teknolojik birikim değil, nitelikli insanın gücünü, iradenin ve hukuksal alt yapıya dayalı, pratik uygulamarın tanımlandığı bir süreç inşasının da önemli olduğunu söyleyen Deniz, ekledi:
‘’E-Dönüşümün hedefine odaklanmalıyız. Ürün ve hizmetlerin elektronik ortamda sunulması, bu sayede ürün ve hizmetlerin en kolay ve en etkin yoldan kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde bireylere ulaştırılması hedef. Ki içinde bulunduğumuz bu süreçte tüm bu hedeflere öncelik vermemek sonun başlangıcı olur’’
BTvizyon Girne etkinliği için desteklerini esirgemeyen KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük ‘’KKTC’de Bilişim Sektörü Mevcut Durum ve Gelecek’te Planlanan Yatırımlar’’ konulu sunumu ile bir de konuşma gerçekleştirdi. Kıbrıs’taki planlanan yatırım ve projeler hakkında bilgiler paylaşan Bürüncük bilgi güvenliği ve ulusal geniş bant stratejileri için planlarını katılımcılara aktardı.
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı da etkinliğe teşrifleri ile BTvizyon Anadolu Toplantıları’na verdiği önemi gösterdi. Etkinlikte KKTC’nin e-devlet çalışmalarında güncel konumu katılımcılarla paylaşan Bağzıbağlı, e-nüfus sistemi, e-kimlik, kamu sertifikasyon merkezi ve elektronik belge yönetim sistemi gibi çalışmalarla yenilik ve güvenli yaklamın ne denli önemli olduğunu belirtti. Elektronik belge yönetim sistemine geçtiklerinden bu yana toplam 6 bin 782 kullanıcının sisteme tanımlandığını, tanımlı bakanlık sayısının 11, toplam oluşturulan evrak sayısının 1 milyon oluşturulan ortalama aylık evrak sayısının ise 78 bin seviyesine geldiğini belirtti ve ekledi:
‘’Bu proje ile 242 ağaç kurtarmış olduk. Bu gibi çözümlerin hızlı ve güvenli olması yanında çevreci olması da mutluluk verici.’’
BTvizyon Girne’de siber güvenliğin önemi Barikat Bilişim Güvenliği vasıtasıyla vurgulandı. Yeni nesil siber güvenlik ve operasyon merkezi yapılanmasını katılımcılara anlatan Barikat Bilişim Güvenliği CEO’su Murat Hüseyin Candan sunumuna şirket profili hakkında detayları paylaşarak başladı. 150’nin üzerinde personel ile TSE tarafından onaylı A tipi sızma testi firması olarak faaliyet gösteren NATO/MSB Tesis Güvenlik Belgesi’ne sahip bir teknik şirket olduklarını belirten Candan, kurulumdan teknik desteğe, eğitimden proaktif bakım ve işletmeye dair uçtan uca hizmetler sunduklarını belirtti.
İş süreçlerinin yönetimi ve optimizasyonu dijitalleşen iş dünyasının değişmezleri arasında yer alıyor. Bu konudaki tecrübesini Girne’de bilişimcilerle paylaşan Netoloji Ege ve Akdeniz Bölgesi Satış Yöneticisi Burçin Erol Evirgen, Netoloji olarak operasyonel faaliyetlerine Chicago, İstanbul ve İzmir’de devam ettirdiklerini bunun yanında Gebze Teknopark’ta Ar-Ge merkezi iş süreçlerinin otomasyonuna yönelik bütünleşik çözümler sunmanın yanı sıra, iş çözümleri danışmanlığı hizmeti de sunduklarını belirtti ve ekledi:
‘’BPM alanında uzmanlaşmış bir firma olan Netoloji, ürünü E-Flow BPM ile firmaların iş süreçlerini hızlandırmalarına ve geliştirmelerine yardımcı oluyor. Netoloji’nin her ölçekten ve farklı sektörden müşteri segmentinde giderek yükselen başarı grafiğinin ardında, gelişen teknolojileri hızla takip edip ülkemiz şartlarına uyarlaması ve her zaman müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımı var.’’
Konuşmasına BPM alanındaki çalışmalarının detaylarını paylaşarak devam eden Evirgen, sunumunun ardından sahneyi bir başka siber güvenlik firması olan Bilişim112’in Kurucu Ortağı Serkan Bilen’e devretti. ‘’Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları’’ isimli sunumunda Bilen, veri sızıntıları, sektörel sektörler siber saldırılar, devlet destekli siber saldırılar ve fidye saldırıları olarak güncel tehditleri 4 ayırabileceklerini belirtti.Geniş kapsamlı siber saldırılarından örnekler paylaşan Bilen, siber mücadelenin ülkeler sathında olmasının yaratabileceği bir siber savaşın, sağlık bilgi sistemlerini, elektrik, haberleşme, finans gibi alanları felç edebileceğini hava ulaşımının manipüle edilebileceği ve hatta nükleer tesislerde patlama, yangın gibi durumların bile yaşanabileceğini belirtti.
Fidye saldırılarındaki güncel tehditlerden de bahseden Bilen, ‘Fidye ödemek çözüm değil, bu durum hemen kendini tekrarlabilecektir. Gerçek bir koruma için mevcut güvenlik ürünlerinin iyi senaryolar ile konfigure edilmesi, kalıplaşmış güvenlik ürünleri dışında proaktif siber güvenlik önlemlerinin alınması, iyi bir yedekleme senaryosu kurgulanması ve mutlaka kurum içerisindeki personellerin siber güvenlik farkındalığı konusunda donanımlı olması gerekmektedir.’’ dedi ve sunumu bu alanda sundukları çözümler hakkında detaylar paylaşarak devam etti.
Dönüşüm sürecinin ülkemiz için önemli yüklenicileri arasında yer alan Logo Yazılım Türkiye’nin dijital dönüşümdeki konumunu katılımcılarla paylaşmak üzere BTvizyon Girne’de etkinliğindeydi. Logo Yazılım Kanal ve Satış Operasyonları İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, gerçkeleştirdiği ‘’Dijital Çağ’’ isimli sunumuna Türkiye’den bazı rakamlar paylaşarak başladı. Toplam nüfusun yüzde 67’sinin internet kullancısı olduğunu söyleyen Sertcan, 59 milyon kişinin akıllı telefon kullanıcısı olduğunu bunları 44 milyonunun ise mobil ortamdaki sosyal medya platformlarını aktif olarak kullandıklarını belirtti.
Türkiye’deki kurumların yüzde 74’ünün endüstri 4.0, yüzde 57’sinin yapay zeka ve chatbotlar, yüzde 40’nın sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ve yüzde 29’unun ise kurumsal mesajlaşma uygulamaları ile ilgilendiklerini belirtti. Sertcan konuşmasını kendilerinin dijital dönüşüme katkı sağlayan çözümlerinden söz ederek sürdürdü.
Siber güvenlik konusuna farklı bir boyutunu katılımcılarla paylaşmak için BTvizyon Girne sahnesinde yer alan CHUBB Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday siber risk sigortası çözümlerini aktardı. Siber risk sigortası çözümleri alanında dünya lideri olduklarını belirten Buğday, kullanıcıların yüzde 80’inin evde ve işte kolay parolalar ile çalıştıklarını belirtti. Sadece bu oranın bile büyük bir risk teşkil ettiğini belirten Buğday sundukları çözümlerle GDPR ve KVKK kapsamına uygun önlemler almanın doğru yöntem olduğunu sözlerine ekledi.
Son yılların bilişim için en önemli konuları arasında olan büyük veri ve yapay zeka ve bu devrimsel teknolojilerle akıllandırılan ağ yapıları Ruijie Ürün ve Çözüm Müdürü Taner Elmas tarafından paylaşıldı. Her iki teknolojinin birlikte kullanılarak ağ modernizasyonu, ağ güvenlik yaklaşımlarının optimize edilmesi, hata analizi, uygulama geliştir, yenilenebilme, kaynak avantajı ve zaman tasarrufu gibi konularda çok önemli olduğunu belirten Elmas, ‘’Kablosu ağlarda yaşanılan problemlerin akıllı entegrasyonlar ile çözümlenmesi mümkün’’ dedi ve bu alandaki detayları katılımcılarla paylaşmayı sürdürdü.
Etkinlikte finansal teknolojiler sayesinde doğan mobil alışveriş ve nakitsiz toplum kavramları Moneymo CEO’su Barış Yüceses ile sahneye taşındı.Dünyadaki ilk Fintech girişiminin para olduğunu belirten Yüceses ticaretin tarihten bu yana nasıl evrildiğini grafikler ile paylaştı. Mobil alışverişin perakenden sektörü için maliyetleri düşürecek, alışveriş akışına hız katacak, müşteriye ulaşım kanallarını arttıracak faydalar sağladığını bu faydaların yanında bankacılık için sermaye yapısında güçlenme, dolandırıcılı faaliyetlerinin önüne geçme, müşteri güvenini artıracak fonksiyonlarının olduğunu belirtti.
Etkinliğin son konuşması Adli Bilişim Danışmanı Serdar Hızal tarafından gerçekleştirildi. Adli bilişim kavramına vurgu yapan Hızal ‘’Adli bilişimi, her türlü dijital bilişim nesnesinin, mahkemede sayısal delili niteliği taşıyacak şekilde tanımlanması, saklanması, incelenmesi ve mahkemeye sunulması çalışmaları bütünüdür diyebiliriz’’ dedi. Bu bağlamda her türlü bilgisayar, akıllı telefon, yazıcı, tarayıcı vb. Gibi çevre birimler, sunucular gibi aslında ağ bağlanabilen ya da bir şekilde bilgi üretebilen yada depolayan cihazın hukuki boyutta bir değer ifade ettiğini belirten Hızal, yaşanabilecek adli süreçlere dahil örnekler vererek sunumunu tamamladı.
BTvizyon Girne etkinliği gerçekleşen son sunumun ardından, hediye çekilişi ve kapanış konuşması ile son buldu.